logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 2 komputery do jednego kabla RJ45 w biurze?

gruby_marek 08 Sie 2005 13:50 1359 10
REKLAMA
  • #1 1716448
    gruby_marek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witajcie

mam siec zrobiona z 11 komputerow:)

w biurze jest wolny kabel ktoryu podpiety daj internet (dhcp) w
    problem polego na tym ze w tym pokoju mam jeden kabel fizycznie i nie mam juz mozliwosci ciagniecia kolejnych kabli do tego pokoju (w pokoju ma byc kolejny komputer) jak rozdzielic ten kabelek zeby 2 kompy mogly swobodnie dzialac?

jakas przejsciowka, dzielnik itd?
    rj45 naturalnie zwyjlu
  • REKLAMA
  • #2 1716499
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Co do nietypowości problemu to się nie wypowiem...

Kup poprostu HUBa albo SWITCHa i połącz to wszystko razem, będzie działać.
  • REKLAMA
  • #5 1718986
    e-xtech
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Jest takie powiedzenie - prowizorki działaja najdłużej. Przypuszczam, że o możliwości zakupu switcha lub huba wie kazdy ...
  • REKLAMA
  • #6 1719003
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Jakby wiedział każdy to by nie było takich pytań...
    Ale zbaczamy z tematu.
  • #7 1719951
    makq
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    He he - z ciekawości zamówiłem sobie taki rozgałęziacz-przestestuję to maleństwo :] ale zasadniczo zgadzam się z Masster'em.

Najlepiej kup mały switch
  • REKLAMA
  • #8 1721259
    grzesiox
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Ciekawe co robi to malenstwo :|
    jak wiemy kabel utp standardowo ma 4pary wystarczy go rozszyc i po 2p do kazdego kompa puscic i w switchu podobnie, wiecej nie potrzeba.
    100Mb ethernet wymaga 2par przewodow tylko.
    PS z tego co wiem nie sprawdza sie w 1Gb sieciach bo tam juz sa wymagane 4p przewodow?
  • #9 1728570
    makq
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    grzesiox napisał:
    PS z tego co wiem nie sprawdza się w 1Gb sieciach bo tam juz sa wymagane 4p przewodow?

też tak słyszałem
  • #10 1732218
    grzesiox
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    I co dziala ten rozgaleziacz? i jak jest zrobiony? Jest tam cos wiecej jak rozlozona skretka na 2 pary?
  • #11 1732986
    Sebol81
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Na LAN 10 i 100 MBit/s zdaje to egzamin !!! Sprawdzałem...
    Natomiast przy GigaEthernecie już się sypie... Jak koledzy wcześniej spostrzegli w GigaEthernecie wykorzystuje się 4 pary kabelków...

Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia dwóch komputerów do jednego kabla RJ45 w biurze, gdzie fizycznie dostępny jest tylko jeden przewód sieciowy z DHCP. Zaproponowano kilka rozwiązań: najbezpieczniejszym i najbardziej profesjonalnym jest użycie switcha lub huba sieciowego, które umożliwiają podłączenie wielu urządzeń do jednego kabla sieciowego. Alternatywnie, można zastosować specjalne przejściówki lub rozgałęziacze, które dzielą kabel na dwie pary przewodów, pozwalając na podłączenie dwóch komputerów w sieci 10/100 Mbps Ethernet. Jednak takie prowizoryczne rozwiązania nie sprawdzają się w sieciach gigabitowych, które wymagają wykorzystania wszystkich czterech par przewodów w kablu UTP. Wskazano również, że do 100 Mbps Ethernet wystarczą dwie pary przewodów, co umożliwia ich podział na dwa urządzenia, ale przy 1 Gbps konieczne jest pełne wykorzystanie czterech par. Podsumowując, najlepszym i najbardziej niezawodnym rozwiązaniem jest zakup małego switcha, który pozwoli na prawidłowe i stabilne podłączenie dwóch komputerów do jednego kabla RJ45.
REKLAMA