logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel- makro do hiperłącza - Hiperłącze nie działa po wyszukiwaniu pionowym.

Brus.inka 06 Lis 2017 19:25 3561 4
  • #1 16805657
    Brus.inka
    Poziom 2  
    Witam,

jestem zielona w tworzeniu kodów VBA.
    Mam dużą liczbę klientów, z których każdy ma pewną gamę produktów i plików do tych produktów przypisanych. Wszystkie te dokumenty zapisane są na serwerze.
    Utworzyłam w excelu listy dla każdego klienta na osobnych zakładkach z hiperłączami odnoszącymi się do tych dokumentów.
    Na pierwszej zakładce zrobiłam zbiorczą tabelę w której po wyszukaniu konkretnego produktu pokazują się przypisane do tego produktu dokumenty (wyszukiwane przez wyszukaj.pionowo na podstawie hiperłączy utworzonych na innych zakładkach).
    Problem w tym, że hiperłącza na zakładkach działają, ale po wyszukaniu w tabeli zbiorczej już nie (wyświetla się tylko ich nazwa a dokumentu nie umie wyszukać).
    Znalazłam makro w innym poście na forum które teoretycznie powinno rozwiązać ten problem, jednak działa ono tylko dla kilku pierwszych produktów a dla reszty już nie.
    Będę wdzięczna za pomoc w uruchomieniu tych hiperłączy za pomocą formuł bądź za napisanie kodu VBA który by te hiperłącza otwierał.
    Załączniki:
    • klienci.rar (2.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 16805954
    lanzul
    Poziom 30  
    Ocena: 123
    Gapiszon ... a w zakładkach AAA, BBB, CCC sama wpisała poprawne wzory.
    Co musi mieć hiperłącze w "treści", aby działać ?
    "Ścieżkę dostępu i rozszerzenie pliku", jeśli się pliku dotyczy.
    No i wyszukiwanie coś tam nie poszło odrobinę, jakaś kolumna 10 przez piąta ...
    Proj.zip (12.15 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Ps.: Pliki tekstowe wkopiować do "c:temp", plik "klienci.xls" gdzieś na dysku i zobaczyć jak to działa.

Aha .... ale ta funkcja "TEKST", to jest zbędna, można ją wykasować ... ot gapiszon ja .. ha ha ... :) ...
  • #3 16810385
    Brus.inka
    Poziom 2  
    Hej, o ile przesłany przez Ciebie plik śmiga to przeniesienie tej formuły do mojego docelowego pliku już kończy się fiaskiem.
    Po 1. nie mogę jednoznacznie określić ścieżki dostępu bo każdy plik jest w innym folderze o nazwie technologii (w przesłanym przeze mnie excelu w zakładce AAA! można zobaczyć dokładne odwzorowanie ścieżki).
    Np. dla tech 454 - 454_dok_1.xlsx jest w folderze 454-> engineering->project.
    dla tech 455- 455_dok_1.xlsx jest w folderze 455->engineering->project.
    Schemat folderów, gdzie znajdują się pliki danego dokumentu jest ten sam dla każdej technologii, jednak ścieżka zawsze będzie inna.

Po 2. nie wiem czy to coś zmienia, ale nie zawsze konkretny dokument istnieje dla danej technologii i wtedy hiperłącze odnosi się do danego folderu gdzie powinien się ten plik znajdywać.

Dlatego wydaje mi się, że bez jakiegoś makra ani rusz.
  • #4 16810473
    clubs
    Poziom 38  
    Ocena: 406
    Witam
    A tak patrzyłaś?

Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #5 16811666
    lanzul
    Poziom 30  
    Ocena: 123
    Wersja mieszana, tj. i z hiperłączami "na funkcjach" i z hiperłączami "na makrach".
    Proj2.zip (17.13 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Ścieżkę dostępu możesz określić dla każdego projektu oddzielną, to tylko niewielkie zmiany w makrze "Workbook_Open", które w ogóle możesz wyłączyć/skasować i ścieżki wpisać ręcznie - mnie się nie chciało tworzyć różnych ścieżek dla poszczególnych projektów.
    Ilość dokumentów można zwielokratniać, w przypadku makr będzie potrzebna korekta kolumn.
    Klikając na komórki ''M1'' i ''N1'' wstawiasz lub usuwasz odnośniki do plików.
    Jeśli potrzebny będzie odnośnik do katalogu, to skorygujesz makro, aby odnosiło się do kolumny ze ścieżkami dostępów do projektów, a nie do komórek z dokumkentami lub zrobisz jego kopię i w tejże kopii skorygujesz kod, będą wtedy oddzielne na dokumenty i oddzielne na katalogi.
    W kodzie:
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

"Anchor", to miejsce zakotwiczenia, punkt w którym wstawiasz hiperłącze,
    "Address", to adres z którym hiperłącze ma się łączyć.
    W przypadku tego kodu, kotwica = adres.
REKLAMA