logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zidentyfikować silnik 3-fazowy bez tabliczki znamionowej?

Mydlo007 09 Lis 2017 11:35 3294 10
REKLAMA
  • #1 16811338
    Mydlo007
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,

proszę o pomoc w identyfikacji silnika. Niestety jedyna wartościowa informacja, jaką na niej widać, to cos fi = 0,83.
    Proszę o informację, co jest potrzebne do identyfikacji?
    Odległość od podłoża do środka wału około 112mm, rozstaw otworów około 135mm. Z tych śladów na tabliczce wydaje mi się, że to rosyjski/radziecki silnik.
    Jak zidentyfikować silnik 3-fazowy bez tabliczki znamionowej?Jak zidentyfikować silnik 3-fazowy bez tabliczki znamionowej?Jak zidentyfikować silnik 3-fazowy bez tabliczki znamionowej?Jak zidentyfikować silnik 3-fazowy bez tabliczki znamionowej?
  • REKLAMA
  • #2 16811432
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1913
    Na tabliczce znamionowej dużo więcej widać gdy się ją przetrze wilgotną szmatką.
  • #3 16811477
    Mydlo007
    Poziom 12  
    Rzekłbym, że nic to nie zmienia:
    Tabliczka była cała zapaćkana farbą, którą jest pomalowany silnik. Jak widać po prawej ta farba odeszła, ale cała reszta musiała być zniszczona już zanim została zamalowana, bo nie ma nawet śladu po starej farbie. Pozostaj więc jedynie identyfikacja na podstawie wymiarów, czy uzwojenia?
    Z tego, co widzę po katalogach, to silniki 112 mają przeważnie od 4 do 5,5kW. Ale może da się coś bliżej? Co z obrotami? Bo te są nawet bardziej istotne, niż przybliżona moc....
  • REKLAMA
  • #4 16811492
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Przy wadze 33 kg raczej takiej mocy nie będzie. Odnośnie obrotów to widok uzwojenia powinien być pomocny w tej kwestii. Jak go rozbierzesz, dasz fotki, wymiary rdzenia, to myślę że uda się coś ustalić.
  • #5 16813184
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Przy środkowym nicie nie jest to 6.7A czyli wychodzi że 3kW a co do obrotów jak silnik sprawny to może podłączyć i będzie wiadomo, przecież na słuch wyjdzie czy to 960, 1440 czy 2880
  • REKLAMA
  • #6 16813198
    Mydlo007
    Poziom 12  
    Poprzedni właściciel istotnie twierdził, że silnik ma około 3kW (napędza kompresor samoróbkę na dwóch sprężarkach 2 tłoki + 1). Stąd obroty są dość isotne, bo twierdził, że jedną sprężarkę już zajechał (za wysokie obroty). Niestety nie mam, takiego doświadczenia odsłuchowego, żeby na ucho rozróżnić obroty.
    Zalałem wczoraj wszystko odrdzewiaczem, bo nie mogłem zbić koła pasowego. Spróbuję dziś go rozebrać. Jeśli to się nie powiedzie spróbuje jeszcze wykorzystac aplikację do pomiaru obrotów dźwiękiem (założę na koło coś, to będzie stukać o obudowę podczas pracy.
  • #7 16813203
    vcc
    Poziom 35  
    Nagraj film jak pracuje, aby tylko z dobrym dźwiękiem i zapewne większość ci poda jakie ma obroty
  • #8 16813229
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Mydlo007 napisał:
    Zalałem wczoraj wszystko odrdzewiaczem, bo nie mogłem zbić koła pasowego. Spróbuję dziś go rozebrać.

Rozbieraj go od strony wentylatora, wtedy koło pasowe będzie mogło zostać na wale.
  • REKLAMA
  • #9 16813251
    vcc
    Poziom 35  
    Poza tym koło się ściąga odpowiednim ściągaczem a nie zbija bo możesz uszkodzić wał silnika jak i same łożyska
  • #11 16815717
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Wydaje mi się, że 1400 obr/min ale głowy nie dam. W realu nie byłoby problemu z określeniem, film to nie to samo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w identyfikacji silnika 3-fazowego, który nie ma tabliczki znamionowej. Jedyną informacją jest cos fi = 0,83. W dyskusji zasugerowano, aby przetrzeć tabliczkę, co może ujawnić więcej informacji. Użytkownik zauważył, że silnik może być rosyjski/radziecki, a jego wymiary to odległość od podłoża do środka wału około 112 mm oraz rozstaw otworów około 135 mm. Wskazano, że silniki o takich wymiarach mają zazwyczaj moc od 4 do 5,5 kW, jednak przy wadze 33 kg moc ta może być niższa. Użytkownik planuje rozebrać silnik, aby sprawdzić uzwojenie i zmierzyć obroty, które mogą wynosić 960, 1440 lub 2880. W międzyczasie zasugerowano nagranie dźwięku pracy silnika, co może pomóc w określeniu jego obrotów. Po uruchomieniu silnika, użytkownik zamieścił filmik, na którym inni uczestnicy dyskusji oszacowali obroty na około 1400 obr/min.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA