logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić stroboskop sterowany muzyką z diodami reagującymi na tony?

M3ntosPL 09 Lis 2017 16:43 1008 8
REKLAMA
  • #1 16811873
    M3ntosPL
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam jestem początkującym i ostanio przyszedł mi do głowy pewnien pomysł wykonania stroboskopu.
    Ma to wyglądać następująco:
    Stroboskop sterowany muzyka z kilkoma kolorami diod które będą się świecić się w zależności od tonu np:mocny bass inny kolor słabszy inny tak jak w wskaźniku występowania (nie pamiętam jak poprawnie się to nazywa)
    I tu nasuwa się mój problem jak to wykonać Stroboskop umiem samemu zrobić ale sterowanie tym już nie dokonca mam pomysł jak to wykonać
    Każda propozycja mile widziana

Chodzi mi żeby wyglądało to podobnie do tego: https://youtu.be/QpBfZAnyWng

Najlepiej żeby mikrofon do niego wybudować aby sam nasłuchiwał ale nie wiem czy to wgl będzie działać żeby rozpoznawał tony (muzykę)
    Mogę oczywiście liniowo podpiąć audio
  • REKLAMA
  • #2 16812110
    maxipalia
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Proponuje z oszczędności użyć jakiegoś arduino
    z gotowych przykładów znaleźć jakieś FFT (szybka transformata Furiera)
    Z wyników transformaty sterować zmianami kolorów.
    częstotliwość błysków dyktować z obserwacji pasma w okolicy beat'u (50..300 Hz)
    Trochę grubo grzebania w kodzie, ale robienie tego w analogu to by był wyczyn.

powodzenia i nie poddawaj się ;)
  • REKLAMA
  • #3 16812154
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 16812155
    M3ntosPL
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    @maxipalia
    A jak by do tego sterownika wysterowania czy tam zwał jak zwał za nim podpiąć przerywacz i ledy
    Co o tym sądzisz?
    Dodano po 2 [minuty]:
    @drobok
    A gdyby miałbyś czas podesłał byś jakiś chociaż prosty schemat na kartce narysowany aby ino coś był bo końcówki nie zrozumiem zbytnio
    Niestety miałem bardzo małą styczność z elektroniką bo zawsze robiłem na gotowych układach
    Dodano po 17 [minuty]:
    @drobok
    A jeszcze jedno pytanie czy występuje możliwość zbudowania filtru w zakresie 50hz-100,120hz drugi w zakresie 120-200 i trzeviego w zakresie 200-300/400hz?
    oczywiście filtru muzycznego dolnoprzepustowego i jak go zbudować wystarczy zmienić tylko opronik i inna będzie dolna przepustowość?
  • REKLAMA
  • #5 16812257
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16812846
    maxipalia
    Poziom 13  
    Oczywiście że można poskładać "ileś" filtrów pasmowo przepustowych,
    można by ich nawet zamiast fft użyć, lecz ... :)
    "potężne" arduino (Mega2560) kosztuje wiadomo gdzie 45pln
    a spokojnie powinien wystarczyć mega328 za całe 16 pln.

Wsadu jako takiego nie proponuję bo może być słabo dopasować do potrzeb.

Lecz używając gotowca (bloku, lub przykładowego kodu) samemu dopisać parę wersetów i jest gotowe. Dodam, że ogarnięci 10..12 latkowie robią dość skomplikowane projekty na arduino i wierzę że jak się chce to w kilka dni można zacząć stukać w C. Oczywiście samodzielne napisanie FFT czy predykcję beat'u to poważniejszy temat, ale przykładów w necie jest sporo.

Później każda ewentualna zmiana to jest poprawka jednej/paru linijek.
    Co do sterowania końcowego diodami do blachy przykręcić kilka mosfetów, a z bramki drutem z rezystorem prosto do płytki procesora.
    Oczywiście każda droga ma swoje wady i zalety.
    Ja ze względu na pracę jestem już zboczony i zamieniam na cyfrę najszybciej jak się da i najpóźniej wracam do analoga

Podsumowując proponuje przed wydawaniem pieniądzorów poszukać przykładu/ bloku FFT dla arduino, ew pisany pod ATMega

Zapomniałem dodać że efektów można zaprojektować mnogo ... :D
    znacznie więcej niż "kolorofon"
  • REKLAMA
  • #8 16812990
    maxipalia
    Poziom 13  
    drobok napisał:
    Jak ma na coś wydawać te 15zł to na X razy szybsze nucleo z f103 - tutaj przykład fft http://embeddedsystemengineering.blogspot.com/2016/06/arm-cortex-m3-stm32f103-project-16.html
    arduino to przeżytek, na stm nie trzeba od razu pisać na rejestrach. Rozwiązanie analogowe jest zwyczajnie tańsze i tylko dlatego je zaproponowałem.

Oczywiście że przeżytek ;) dlatego atmela kupił microchip. Niestety na stm32 się w firmie bardzo ostro przejechaliśmy i od tego czasu wybieram LPC.
    Każdy Cortex do tego projektu jest milion razy lepszy niż ATMega, można użyć też ARMa i jechać w górę. Jednak zaletą poczciwej ATMegi jest to że sprawdzono ją w trylionie procent ;)
    Dalej idąc w atmelkach nie trzeba wiedzieć do czego służy DMA i jak to obsługiwać ...bo go nie ma ;P i dla początkujących jest jeszcze wiele innych magicznych zjawisk.

Co do taniości analoga, wychodzę z założenia iż (ZAZWYCZAJ) im więcej w kodzie a mniej na płytce tym tańsze będzie w produkcji i modernizacji. Doliczając ilość "spalonych" w prototypie OPów i podobnych .... może wyjść drożej.

Dodatkowo tak sobie sprawdziłem że najtańsze nucleo kosztuje ponad 60pln ?!

Ale jak mówił mędrzec ... ja tylko proponuje Ty sam wybierasz drogę
  • #9 16813397
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje stworzenie stroboskopu sterowanego muzyką, który wykorzystuje diody LED reagujące na różne tony dźwiękowe. W dyskusji zaproponowano kilka podejść do realizacji projektu. Jednym z pomysłów jest użycie Arduino z algorytmem FFT (szybka transformata Fouriera) do analizy częstotliwości i sterowania kolorami diod w zależności od tonów. Alternatywnie, zasugerowano zastosowanie filtrów pasmowo-przepustowych, co może być tańszą i prostszą metodą. Użytkownik zadał pytania dotyczące budowy filtrów w różnych zakresach częstotliwości oraz prosił o schematy, ponieważ ma ograniczone doświadczenie w elektronice. W dyskusji poruszono również kwestie związane z kosztami komponentów oraz różnicami między rozwiązaniami analogowymi a cyfrowymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA