logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ 4050 - losowe gubienie połączenia sieciowego przez FunBox 2.0

Frredd 10 Lis 2017 09:09 1401 7
REKLAMA
  • #1 16813230
    Frredd
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Dzień Dobry,
    Mam taki problem: zainstalowałem sobie drukarkę HP LJ 4050 sieciowo, poprzez FunBox 2.0. I teraz ona raz drukuje, a raz nie. Doszedłem do tego, że niekiedy świeci się dioda przy wtyczce sieciowej, a niekiedy nie chce i wtedy komputer nie widzi drukarki. Niestety, nie potrafię dojść od czego to zachowanie i jak temu zapobiec. Jestem już wkurzony, bo wydruk to loteria. Niekiedy muszę wyłączać drukarkę i włączać ją ponownie kilka razy. Za którymś zastartuje....
    Początkowo instalowałem ją kilka razy, bo wydawało mi się, że coś nie tak zrobiłem. Zmieniłem też kabel sieciowy. Lecz problem ciągle jest.
    Jaka może być tego przyczyna i jak ją wykryć oraz zlikwidować?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16813392
    e2e4
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Dzień dobry.
    Masz inne urządzenia sieciowe? Czy działają poprawnie?
    Może podłącz coś, komputer za pomocą kabla i obserwuj
    czy nie ma problemów z połączeniem.
    Taki test poprawnej pracy routera/switcha.

Istnieje szansa, że masz uszkodzoną kartę sieciowa w drukarce.
    Czy masz możliwości instalacji innej na czas testu?

Bardziej złożona metoda testowa to śledzenie parametrów połączenia
    sieciowego pomiędzy routerem a drukarką ( najprościej ping -t ).
    Ale wtedy, jeśli potwierdzisz że drukarka gubi połączenie, i tak będziesz
    potrzebował weryfikacji przez instalacje sprawnej karty.

Przyślij foto panelu przyłączeniowego karty sieciowej.
    Interesuje mnie jaki to model JetDirect.

Powodzenia,
    pozdrawiam, e2e4.
  • REKLAMA
  • #3 16813511
    Frredd
    Poziom 13  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem.
    Innych urządzeń nie mam, poza komputerem podłączonym do FunBoxa przewodowo, inne rzeczy - kolejny komputer i np. komórka przez WiFi działają normalnie.

Karta sieciowa ma na zewnątrz nadrukowany napis hp jetdirect 615n, j6057a, 10/100tx. Na samej płytce są jeszcze nadruki i naklejki z dodatkowymi oznaczeniami.
    Niestety, nie mam innej karty, aby wypróbować, czy będzie działać. W załączeniu zdjęcia karty.HP LJ 4050 - losowe gubienie połączenia sieciowego przez FunBox 2.0 HP LJ 4050 - losowe gubienie połączenia sieciowego przez FunBox 2.0
  • #4 16819654
    servicemen
    Poziom 29  
    Ocena: 123
    615 były wadliwe, poszukaj na znanym portalu np 600 lub 610, do tego modelu spokojnie wystarczy.
  • #5 16820386
    Frredd
    Poziom 13  
    B. dziękuję, tego bym nie brał pod uwagę :)
    A ta wada to jakiś problem sprzętowy? Nie da się tego ominąć np. przywracając ustawienia fabryczne oprogramowania?
    Bo kupno nowej karty do starej drukarki (która już całkiem dobrze nie drukuje) wydaje mi się ryzykowny. To taka drukarka domowa, do wydruków "na brudno". Może w pewnym momencie w ogóle odmówić posłuszeństwa. W ostateczności podłączyłbym ją bezpośrednio do komputera, bez sieci.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16823290
    servicemen
    Poziom 29  
    Ocena: 123
    Frredd napisał:
    A ta wada to jakiś problem sprzętowy?

No właśnie te karty tak mają, jak padnie na amen to drukarka nawet jej nie będzie widzieć . Jeżeli chcesz się bawić aby zaoszczędzić to możesz wykonać upgrade firmware karty sieciowej ale nie wiem czy to pomoże:
    https://support.hp.com/in-en/document/bpj07429
  • REKLAMA
  • #7 16823582
    Frredd
    Poziom 13  
    Karta uaktualniona. Czy pomogło, to się okaże po jakimś czasie, jeśli problemy z drukowaniem nie wrócą.
    B. dziękuję za pomoc i podziwiam znajomość rzeczy. :)

Dodano po 12 [godziny] 30 [minuty]:

No niestety nie pomogło. Niekiedy dioda się świeci dopiero po kilkukrotnym włączeniu i wyłączeniu drukarki.
    Muszę jednak rozejrzeć się za tą inną kartą...
  • #8 16996196
    Frredd
    Poziom 13  
    Poradziłem sobie z tematem tak: drukarka jak zacznie działać, to jej nie wyłączam. I wtedy karta cały czas działa prawidłowo. Trochę to marnuje prądu, ale mam nadzieję, że nie tak tragicznie :) Za to w każdej chwili mam drukarkę sprawną. Jak na razie ten patent działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował drukarkę HP LJ 4050 w sieci przez router FunBox 2.0, jednak doświadcza problemów z niestabilnym połączeniem sieciowym. Czasami drukarka nie jest widoczna dla komputera, co sugeruje problemy z kartą sieciową HP JetDirect 615n. Użytkownik próbował zmieniać kabel sieciowy oraz aktualizować oprogramowanie karty, ale problemy nadal występują. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że karta JetDirect 615n może być wadliwa i zalecają rozważenie zakupu innej karty, np. 600 lub 610. Użytkownik znalazł tymczasowe rozwiązanie, polegające na niewyłączaniu drukarki, co pozwala na stabilne działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA