logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dźwięk domofonu w moim mieszkaniu przy wejściu syna sąsiada - co się dzieje?

omen1989 10 Lis 2017 15:10 7317 4
REKLAMA
  • #1 16813824
    omen1989
    Poziom 2  
    Dzień dobry!
    Od jakiegoś czasu zauważyłem u siebie w bloku dziwne zachowanie. Wejście jest zabezpieczone kodami, można też oczywiście otwierać kluczem. Gdy ktoś dzwoni, słychać długi dzwonek. Gdy ktoś wchodzi do mieszkania kodem, słychać krótki dzwonek. Standardowo zawsze sygnał słychać tylko w tym mieszkaniu, do którego przypisany jest kod - logiczne. Od kilku dni jednak za każdym razem słychać u mnie sygnał, kiedy syn sąsiada wchodzi do bloku. Czy możliwe, że coś się zepsuło? Używa mojego kodu? Raz, po co, dwa, skąd by go miał? Początkowo myślałem, że przypadkiem, będąc w łazience, usłyszałem dzwonek u sąsiada zza ściany, ale teraz już jestem pewien, że nie ma szans. Co to za czary?
  • REKLAMA
  • #2 16814088
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2071
    Czy słychać to podzwanianie tylko gdy jeden sąsiad używa kod, czy może słychać tak samo gdy jakikolwiek sąsiad użyje swój kod?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 16814090
    omen1989
    Poziom 2  
    Tylko jeden. Sąsiad obok.
  • REKLAMA
  • #4 16815066
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    To trzeba kod zmienić i się wyjaśni....Co to za domofon ? Jest info w necie ?
  • #5 16816142
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2071
    Po tych objawach trudno określić źródło problemu, bo albo centralka przekłamuje kod, albo unifon źle go rozpoznaje. Najlepiej jest podłączyć inny unifon i wtedy sprawdzić, czy na innym też będzie taki sam objaw, ale zdaje sobie sprawę z tego, że zwykły użytkownik nie ma takich możliwości jak serwisanci. Samemu można na chwilę odłączyć kabelki przychodzące do unifonu, wyjąć a później włożyć zwory adresujące, znów podłączyć kabelki i sprawdzić, czy coś się zmieniło (bez pomocy sąsiada - wpisanie swojego kodu nie obejdzie się). Jeżeli jest OK, to cieszymy się z tego, jeżeli dalej jest problem, to trzeba to zgłosić do administracji, bo samemu ciężko będzie go rozwiązać.

Pozdrawiam
REKLAMA