logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung NP300V5A - UEFI i problem z bootowaniem laptopa z pendrive.

MES Mariusz 10 Lis 2017 22:46 7779 1
REKLAMA
  • #1 16814769
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Witam.

Wychowałem się na płytach wyposażonych w BIOS. Postęp uraczył nas następcą w postaci UEFI. Mam następującą sytuację.

Laptop: Samsung NP300V5A
    System: Windows 10 Home
    Bios: 04FI
    MICOM: 04FI (cokolwiek to jest)

Jeśli w bios: Advanced -> UEFI Boot Support mam załączone (enabled) mam olbrzymi problem ze zbootowaniem komputera z czegokolwiek innego niż wewnętrzny SSD z Win 10. Włożone pendrive-y, USB-CD, a nawet płyty bootowalne włożone do wewnętrznego napędu optycznego są ignorowane (mimo poprawnej konfiguracji w zakładce Boot -> Boot Device Priority (dysk SSD jest na samym końcu, na początku ustawione jest wszystko co ma USB w przedrostku oraz napęd optyczny).

Wszystko zaczyna działać poprawnie jeśli wyłączę Advanced -> UEFI Boot Support (wtedy wszystko bootuje się poprawnie), tyle, że przestaje bootować się system. Win 10 nie chce wystartować gdy wyłączony UEFI support.

Można by powiedzieć, no dobra, przed chęcią zbootowania komputera z czegoś innego niż wewnątrzny dysk wystarczy wyłączyć UEFI support.

Problemy są natomiast 2:

1). Nie wiem, jak zareagują softy do backupu (Ghost / Clonezilla), jeśli uruchomię je gdy UEFI jest wyłączone, a będę chciał zrobić backup dysku z partycjami i systemem ustawionym pod UEFI. Czy wykonujące się backupy po odtworzeniu i załączeniu trybu UEFI będą bootowały się poprawnie.

2). Wejście do BIOS (F2) wcale nie jest tak oczywiste, bo tryb UEFI powoduje, że nawet F2 przestaje działać (reagować na wciskanie po włączeniu zasilania). By dostać się do bios, o wciśnięciu klawisza z symbolem Windows wpisuję boot, pojawia się podpowiedź Zmień zaawansowane ustawienia uruchamiania -> Użyj urządzenia

To byłoby bardzo fajne menu, gdyby działało, bo choć wybranie urządzenia USB HDD czy SATA CD sugeruje, że teraz laptop uruchomi się z pendrive-a lub z płyty CD włożonej do napędu, to tak się nie dzieje.

Jakaś magia jednak się dzieje bo po wybraniu takiego klawisz F2 zaczyna reagować na wciskanie i wejście do Bios (by na chwilę wyłączyć UEFI support) działa.

Wydaje mi się, że to wszystko działa nie tak jak powinno.
    Nie wiem czy to kwestia firmy (Samsung nie ogarnął jeszcze technologii UEFI i sam się w tym gubi), czy może wersji bios (może w nowszej to poprawili) czy jeszcze np. jakiejś mojej niewiedzy.

Niemniej trudność zbootowania komputera z pendrive-a czy z płyty celem sporządzenia backupu systemu na zasób sieciowy stanowi spory problem. Z jednej strony maszyna nie jest moja, więc mógłbym po prostu wystrzegać się Samsungów i mieć problem z głowy.

Ale może są jakieś triki / kruczki / sztuczki na bezproblemowe bootowanie nawet tego Samsunga z czegoś innego niż wewnętrzny dysk, bez skomplikowanego docierania do bios, i wyłączania na chwilę wsparcia UEFI?

Dziękuję pięknie za każdą rzeczową podpowiedź.

Pozdrawiam
    Mariusz
  • REKLAMA
  • #2 16816572
    czasnaczok
    Poziom 26  
    Ocena: 108
    Witaj.
    MES Mariusz napisał:
    Jeśli w bios: Advanced -> UEFI Boot Support mam załączone (enabled) mam olbrzymi problem ze zbootowaniem komputera z czegokolwiek innego niż wewnętrzny SSD z Win 10.

To normalne.
    MES Mariusz napisał:
    Wszystko zaczyna działać poprawnie jeśli wyłączę Advanced -> UEFI Boot Support (wtedy wszystko bootuje się poprawnie), tyle, że przestaje bootować się system. Win 10 nie chce wystartować gdy wyłączony UEFI support.

To też normalne.

Tak to już jest skonstruowane, że UEFI nie zabootuje LEGACY i na odwrót. Żeby zabootować z włączonym UEFI trzeba mieć odpowiednio zamontowany obraz na pendrive. Rufus coś takiego umożliwia.
REKLAMA