Witam. Mam problem z obrazem w 3d , dolna część obrazy miga. Czy to jest kwestia ustawień, czy awaria telewizora.
*... trzeba znależć i poczytać datasheet
Cóż, istnieją 4 kanały linii LED, każdy kanał ma własne Przełączanie zasilania typu booster (booster), a te boostery są kontrolowane przez SLC2013M, w sensie klucze tranzystorowe boosterów sygnał sterujący pochodzi z SLC2013M, mierzy również napięcie na wyjściu boostera i prąd w obwodzie dławik-klucz (do ochrony). Boostery na wyjściu podnoszą napięcie do pewnego poziomu ustawionego przez sterowniki SLC2013M, a dla górnych 3 linijek jest ustawiony na 39 V, ale
Napięcie z wyjścia boosterów idzie do linii LED (do anod). Warto zauważyć, że linijki LED są 4 i, są podzielone na 3 przez 1/3 wysokości ekranu, a jedna linijka wydaje się być wyśrodkowana w dolnej połowie ekranu na wysokość 1/2 wysokości ekranu, która migocze w trybie widoku 3D. dlaczego tak sądzę, ponieważ dolna połowa ekranu nie zgaśnie całkowicie, ale migocze, a jedna część diod LED migocze, a druga dolna 1/3 linijki świeci stabilnie.
Wyjścia linii LED (katody) są podłączone do specjalnych pinów układów SLC2013M, wygląda na to, że te piny są kluczami z otwartym kolektorem (lub lub żródłąo (jesli polowy)).
... kiedy włączamy 3D i wyświetlamy na ekranie obraz z czarnym obrazem, dolna połowa podświetlenia (kanał 4) zaczyna migotać.
- sygnały na na pierwszych trzech jest normalne, wszystkie impulsy są równe i mają tę samą częstotliwość (około 150 kHz), a na czwartym sygnał przechodzi przez pakiety niskiej częstotliwości (w samych pakietach impulsy są tej samej częstotliwości 150 kHz).
- Na kanale 4 na kluczu otwartego kolektora (w rzeczywistości na katodzie dolnej połowy linijki LED), a także na kluczu wzmacniacza, obserwuje się sygnał niskiej częstotliwości w cyklu migotania. Sygnał włączenia do tej linijki jest całkowicie przerywany - ( oscyloskop), ale ta część, w której występuje migotanie (dolna połowa), nie zgaśnie całkowicie, oznacza to, że diody LED innych linii LED świecą. Tj. na dole jest jak dodatkowe podświetlenie.
... 2-channnel oscyloskop i przetestowano sygnały PWM kontroli jasności na wejściach układu SLC2013M (sterownik podświetlenia LED).
Zasada działania tego sterownika została nieco wyjaśniona.
- Impulsy podświetlenia docierają do wejść obu układów, z których każdy nie pokrywa się w fazie z innymi 3, tj. fazy wszystkich 4 kanałów są przesunięte. Wszystkie sygnały na wejściach są takie same pod względem amplitudy, czasu trwania i częstotliwości, tj. nie ma różnic w wadliwym kanale 4 od pierwszych 3 Kanałów, co oznacza, że przyczyną nie są sygnały sterujące.
Następna kwestia : : w trybie 2D do wejść docierają szersze impulsy sterujące niż w trybie 3D, co wydaje się sugerować, że w trybie 2D podświetlenie powinno świecić jaśniej. Ale tak naprawdę nie. Układ ma specjalne piny do ustawiania trybu 2D lub 3D, są to piny 10 i 19 (zgodnie ze schematem przedstawionym tutaj: BN44-00622B
W zależności od wybranego trybu 2D lub 3D, sygnały sterujące trybem Sterownika są dostarczane do tych przewodów i, w zależności od wybranego trybu, napięcia odniesienia zmieniają się w wewnętrznych komparatorach SLC2013M, w wyniku czego napięcie wyjściowe wzmacniacza zmienia się, a próg zadziałania czujnika prądu zmienia się przez linijkę LED i przez wewnętrzny klucz sterowania włączeniem linijki LED, a mianowicie po włączeniu 3D progi wyzwalania są zgrubiałe, a napięcie na wyjściu wzmacniacza wzrasta o, maksymalny dopuszczalny prąd zmienia się przez linijkę LED. Nie ma schematu funkcjonalnego tego układu, patrząc na który zasada działania byłaby wyraźniejsza.
Podejrzewano klucz wzmacniacza (tranzystor MOSFET kf9n25d), ponieważ podczas wybierania tranzystorów na wszystkich 4 kanałach na uszkodzonym kanale dioda odwrotna miała większy spadek napięcia w przeciwieństwie do innych 3, ale być może wynika to z faktu, że dzwonienie przeprowadzono w obwodzie, co oznacza, że pomiary nie są całkowicie wiarygodne. Na wszelki wypadek zastąpiłem ten tranzystor nowym, ale nie rodzimym, ponieważ nie znalazłem rodzimych w sprzedaży, ale zastąpiłem go podobnym, choć zaprojektowanym do napięcia do 200 V (natywny-250 V), ale ponieważ moje napięcie zasilania linii LED nie przekracza 85 V, zgodnie z danymi podanymi na płycie zasilacza, Tranzystory 200 V powinny wytrzymać, nie ma tam dużych emisji podczas odwrotnego odzyskiwania Diody. Tak więc wybrałem tranzystor, który jest jak najbardziej podobny pod względem ważnych parametrów: prąd, napięcie, rezystancja kanału, a co najważnie