logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mastercook LCE-818NFXW - zamrażarka nie mrozi, lodówka nie chłodzi.

wm144 12 Lis 2017 18:04 3405 7
REKLAMA
  • #1 16818582
    wm144
    Poziom 10  
    Ocena: 29
    Witam.
    Postanowiłem reanimować lodówkę Mastercook, ze strony elektronicznej udało się. Dzięki podpowiedzi koledze "zgredex" z tego forum - lodówka wystartowała po wymianie dwóch kondensatorów na płytce programatora.
    Teraz jest kolejny problem, lodówka nie chłodzi, a zamrażarka nie mrozi ale bardzo słabo chłodzi. Zamrażarka raczej chłodzi tak, jak lodówka powinna to robić. W lodówce jest raczej powiedział bym ciepło. Po załączeniu pracuje cały czas, na okrągło.
    Wydaje mi się, że gaz się ulotnił, ale wolałbym zasięgnąć waszej fachowej opinii.
    Wiem, że nikt nie jest jasnowidzem, dlatego od razu napiszę że lodówka stała nie załączana od wiosny tego roku.
  • REKLAMA
  • #2 16818595
    falo22
    Poziom 25  
    Ocena: 649
    Gaz sie ulotnił raczej na 99%, pytanie czy to no frost czy zwykła. No frost da sie naprawić z powodzeniem , natomiast jak zwykła to raczej utylizacja.
  • REKLAMA
  • #3 16818722
    wm144
    Poziom 10  
    falo22 napisał:
    Gaz sie ulotnił raczej na 99%, pytanie czy to no frost czy zwykła. No frost da sie naprawić z powodzeniem , natomiast jak zwykła to raczej utylizacja.
    Jak rozpoznać czy to lodówka "no frost"? Dlaczego zwykła tylko do utylizacji nie da się na prawdę nic zrobić?
  • Pomocny post
    #4 16818932
    falo22
    Poziom 25  
    Ocena: 649
    No frost to system chłodzenia wymuszony nawiewowy , parownik w zamrażalniku jest schowany za plastikowa osłoną , w zwykłej lodówce jest pod pianką i znalezienie nieszczelnosci jest bardzo trudne czasem niemożliwe.
  • REKLAMA
  • #5 16819603
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3373
    falo22 napisał:
    Gaz sie ulotnił raczej na 99%
    A mnie się wydaje, że na 1%, bo:
    wm144 napisał:
    zamrażarka nie mrozi ale bardzo słabo chłodzi. Zamrażarka raczej chłodzi tak, jak lodówka powinna to robić
    Gdyby się ulotnił czynnik chłodniczy, to zamrażarka nic by nie chłodziła. Mnie to wygląda na niedrożny obieg, który jest do naprawienia. Ale to tylko domysły. Potrzebna jest wizyta fachowca, który to sprawdzi i naprawi.
  • #6 16819651
    wm144
    Poziom 10  
    zhudomel napisał:
    falo22 napisał:
    Gaz sie ulotnił raczej na 99%
    A mnie się wydaje, że na 1%, bo:
    wm144 napisał:
    zamrażarka nie mrozi ale bardzo słabo chłodzi. Zamrażarka raczej chłodzi tak, jak lodówka powinna to robić
    Gdyby się ulotnił czynnik chłodniczy, to zamrażarka nic by nie chłodziła. Mnie to wygląda na niedrożny obieg, który jest do naprawienia. Ale to tylko domysły. Potrzebna jest wizyta fachowca, który to sprawdzi i naprawi.

Jeżeli obieg byłby nie drożny, to bez rozszczelnienia się nie obejdzie?
    Proszę napisz, na czym polegała by taka naprawa?
  • REKLAMA
  • #7 16819698
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3373
    wm144 napisał:
    na czym polegała by taka naprawa?
    Udrożnienie i napełnienie czynnikiem chłodniczym, czego bez specjalnej aparatury nie zrobisz. Dlatego potrzebny fachowiec.
  • #8 16993470
    wm144
    Poziom 10  
    Niestety okazało się że, po wyłączeniu zamrażarki na kilka dni i jej rozmrożeniu gaz się ulotnił. Dowiedziałem się że, w taki sposób dochodzi dość często do rozszczelnienia instalacji (różnica temperatur naprężenie materiału).
    Temat uważam za rozwiązany.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik podjął próbę naprawy lodówki Mastercook LCE-818NFXW, która po wymianie kondensatorów na płytce programatora zaczęła działać, ale nadal nie chłodzi prawidłowo. Zamrażarka chłodzi słabo, a lodówka jest ciepła. Użytkownik podejrzewa, że gaz chłodniczy mógł się ulotnić. Forumowicze sugerują, że może to być problem z nieszczelnością lub niedrożnością obiegu chłodzenia. W przypadku systemu "no frost" naprawa jest możliwa, natomiast w zwykłej lodówce może być konieczna utylizacja. Po rozmrożeniu zamrażarki potwierdzono, że gaz się ulotnił, co jest częstym problemem związanym z różnicą temperatur.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA