logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Provision L-1418TC7 - nie przełącza kanałów P+/P-

bubulu 08 Sie 2005 20:56 10644 6
REKLAMA
  • #1 1717757
    bubulu
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam użytkowników forum!

Problem dotyczy wspomnianego w temacie odb. TV, mianowicie nie przełącza kanałów za pomocą przycisków P+/P- (obojętnie czy to pilotem czy przyciskami na płycie). Po wciśnięciu przycisku P+ lub P- za każdym razem wskakuje na Pr01. Inne przyciski w pilocie funkcjonują poprawnie i konkretny kanał można wybrać za pomocą klawiatury numerycznej. Dodatkowo zauważyłem, że nie działa autostrojenie - nie zapamiętuje żadnej stacji.
    Czy dobre mam przeczucie, że to coś z pamięcią i jej wsadem? Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem w tym TV? Jak temu zaradzić?

P.S. Nadmieniam, że odbiornik wcześniej był po przepięciu sieci (poszło 380V i rozwaliło mostek, elektrolit, itd...).

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 1717908
    Zbynio1
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Diagnoza poprawna. Musisz poszukac wsadu pamieci. Jest to pewnie chassis 11AK??. Poszukaj na plycie jakiejs nalepki, a wsad znajdziesz na elektrodzie. Pozdro.
  • REKLAMA
  • #3 1717999
    bubulu
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedź.
    Jest to pamięć 24C08. Wcześniej nie bawiłem się z pamięciami i nie posiadam programatorka. W jaki sposób lub gdzie mogę to zrobić?
  • REKLAMA
  • #4 1718020
    Zbynio1
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Proponuje kupic jakis prosty programator chocby JDM. To koszt ok 10 zl na kazdej gieldzie lub na Allegro. Mozesz tez kupic pamiec z wsadem, ale musisz wiedziec jakim. Zidentyfikuj najpierw chassis. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 1718111
    !Krak
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Na początek wstaw nową, czystą pamięć. Powinien ruszyć, a resztę ustawisz w trybie serwisowym.
  • #6 1719794
    bubulu
    Poziom 11  
    Narazie dziękuję za pomoc. Będę kombinował później, bo muszę najpierw go przywieźć od klienta.
    Pozdrawiam tymczasem.
  • #7 1892335
    bubulu
    Poziom 11  
    Witam po przerwie!

TV został naprawiony! Zabiegi z programowaniem pamięci okazały się zbyteczne. Usterka była bardziej prozaiczna niż to się wszystkim wydawało, mianowicie 380V zdołało namieszać w pamięci tylko tyle, żeby "wyskipować" zaprogramowane wcześniej komórki pamięci (programy TV). Usunięcie usterki polegało wyłącznie na powtórnym zaprogramowaniu kanałów TV w odbiorniku. Pisałem wcześniej, że nie działało autostrojenie, ale się myliłem. Ponadto sprawdziłem wsad zamieszczony w bazie Elektrody - nie pasował - inne chassis. W związku z tym skopiowany wsad pamięci z chassis TV2K zamieszczam w bazie. Być może komuś pomoże.
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Provision L-1418TC7, który nie przełączał kanałów za pomocą przycisków P+/P- ani pilota, zawsze wracając do kanału Pr01. Dodatkowo autostrojenie nie zapamiętywało stacji. Usterka pojawiła się po przepięciu sieci 380V, które uszkodziło mostek i kondensator elektrolityczny. Podejrzenie padło na uszkodzenie pamięci EEPROM 24C08 zawierającej wsad kanałów. Zalecano identyfikację chassis (prawdopodobnie 11AK) i użycie programatora, np. typu JDM, do wgrania poprawnego wsadu. Ostatecznie naprawa polegała na ponownym zaprogramowaniu kanałów w odbiorniku bez konieczności wymiany lub programowania pamięci. Wcześniejsze wsady z bazy danych nie pasowały do chassis, dlatego autor udostępnił poprawny wsad z chassis TV2K, co może pomóc innym użytkownikom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA