Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

philips 21 CN4472/91 nie działa

gienek 1 08 Aug 2005 22:25 1224 4
    gienek 1
    Level 18  
    Philips 21CN4472/91R uległ awarii, był spalony tranzystor stopień końcowy odchylania poziomego BU 1508AX. Po wymiane wskakuje na chwilę obraz ale zaraz zaczyna sie zwężać w poziomie ( po bokach ) i podwijać , boję sie ze znowu uszkodzi się tranzystor i wyłączam telewizor. Na zarówce włączonej w miejsce tranzystora było stabilne napięcie rzędu 95 V, co jest jeszcze uszkodzone.
    Pozdrawiam,
    Gienek1
    SONIAK12
    Level 23  
    Witam
    Sprawdź pojemności w układzie odchylania H oraz - ,jeśli sie nie mylę to obok trafopowielacza 6,8uF - (ale to ten jest chyba od startu generatora H, ale może też robić numery, albo chassis pomyliłem)
    sorki ale piszę z pamięci.
    Zdecydowanie sprawdzaj pojemności w H.
    Pozdrawiam Soniak
    PS
    Jak możesz to podaj numer chassis
    gienek 1
    Level 18  
    Witam Serdecznie!
    Gdzie mam szukać numeru chasis, na aluminiowym radiatorze z tyłu chasis była naklejona karteczka może z numerem,ale jest zdarta.
    Mogę powiedzieć kilka wskazówek.
    Nad chass właściwym z lewego boku są 2 moduły, AV i z tyłu dekoder a pod spodem TXT ( Brabork).
    Ten tranzystor odchylania poziomego ma oznaczenie 7800 a ten mały tranzystorek co go steruje to 7810. W zasilaczu jest tyrystor o oznaczeniu na płycie 6160. Trafopowielacz 5864.
    Kondensatory w H w większości sprawdziłem a kondensatora 8,8mF nie mogę znależć.
    Pozdrawiam,
    Gienek.
    SONIAK12
    Level 23  
    najpewniej numer chassis był napisany na etykiecie na obudowie z tyłu i pewnie z modelu jest to jakiś GR ale lepiej znać dolładnie
    Może obejżyj dokładnie chassis może tam coś pisze
    a z tym kondensatorkiem 6,8Uf to pisałem z pamięci i być może w tym chassis niefunkcjonuje - sorki za wprowadzenie w błąd - ale ja sie poruszam bardziej po numerze chassis niż po modelu - tak jak wiekszość od TV, cierpliwości powoli sie wszystko znajdzie, również rozwiązanie tego problemu.
    Pozdrawiam Soniak
    gienek 1
    Level 18  
    Witam Serdecznie!
    Typu chasis chyba nie znajdę bo był najprawdopodobniej na karteczce naklejonej na sprężynkę BU1508AX.
    Sprawdziłem miernikiem pojemność kondensatorów w H ale ze względu że nie mam schematu a elementy są rozmieszczone mało czytelnie, nie wiem czy wszystkie sprawdziłem, są to 2802, 2801, 2803, 2805, 2808, 2810, 2830, są to kondensatory nie elektrolityczne. Elektrolitów na razie nie sprawdzałem bo nie wiem jakie to są. Muszę jeszcze dadmienić że po włączeniu telewizora pojawił sie na chwilę śnieg a nie obraz bo nie miałem czasu na włożenie anteny a zaraz zaczął się zwężać z boków i zawijać. Chciałem sprawdzić czy będzie obraz z anteną ale zanim cokolwiek mogłem zrobić padł już mój pierwszy BU1508. Mam w domu tylko jeszcze jeden i muszę go szanować. Poradżcie co mam dalej robić.
    Pozdrawiam,
    Gienek.

Dodano po 4 [godziny] 6 [minuty]:

Witam Serdecznie!
    Typ chasis to chyba NCF bo znalazłem w necie schemat z modelu 21CN4462 chasis NCF i oznaczenia na płycie pasują
    Pozdrawiam,
    Gienek.