logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Router TL-WR1043ND - brak dostępu do internetu po konfiguracji

zaidd17 14 Lis 2017 18:44 687 14
REKLAMA
  • #1 16823073
    zaidd17
    Poziom 6  
    Witam.
    Mam dość spory problem, ponieważ zakupilem nowy router, lecz podlączając go nie mogę korzystać z internetu.
    Próbowałem robic konfiguracje przez internet, lecz nadaremno.
    Na routerze wyświetla się pomarańczowa ikona "The router s internet port has been conected but the internet is unavailable"
    Internet mam radiowy dostarczany przez modem do routera .
    Prosiłbym o jak najszybszą pomoc !
    Dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 16823111
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    Co to za modem? Adresację dostajesz jako Dynamic IP czy PPPoE od dostawcy?
  • #3 16823116
    zaidd17
    Poziom 6  
    Nie jestem w stanie powiedzieć jaki to modem, dostaję adresacje Dynamic Ip
  • #4 16823130
    jimasek
    Znając życie to nie modem a zasilacz PoE skoro to radiówka. Podłączając komputer do zasilacza PoE (tzw, modemu) masz dostęp do internetu? Jaką dostajesz adresację na kartę sieciową?
  • #5 16823143
    zaidd17
    Poziom 6  
    Powiem inaczej. Obecnie mój stary router jest podłączony do komputera i nie mam problemów z internetem wszystko działa. Adresacja sieciowa ma Pan na myśli IP?
  • REKLAMA
  • #6 16824021
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5428
    zaidd17 napisał:
    Obecnie mój stary router jest podłączony do komputera i nie mam problemów z internetem wszystko działa

To spisać jego ustawienia (zrobić fotkę ustawień w starym routerze) i to samo wstawić do nowego nabytku.
  • #7 16824916
    zaidd17
    Poziom 6  
    KOCUREK1970 napisał:
    zaidd17 napisał:
    Obecnie mój stary router jest podłączony do komputera i nie mam problemów z internetem wszystko działa

To spisać jego ustawienia (zrobić fotkę ustawień w starym routerze) i to samo wstawić do nowego nabytku.

Jest pewien problem, ponieważ nie moge zalogować się na strone obecnego routera.
    Próbuje "www.tplinklogin.net", lecz gdy wpisuje login i haslo to odrzuca mi pisząc, ze haslo jest niepoprawne
  • #8 16824930
    jimasek
    Router masz podpięty przez port WAN do internetu?
  • REKLAMA
  • #9 16824937
    zaidd17
    Poziom 6  
    jimasek napisał:
    Router masz podpięty przez port WAN do internetu?

Tak mam podpięty pod Wan, a potem przez LAN do komputera
  • #10 16824950
    jimasek
    jimasek napisał:
    Znając życie to nie modem a zasilacz PoE skoro to radiówka. Podłączając komputer do zasilacza PoE (tzw, modemu) masz dostęp do internetu? Jaką dostajesz adresację na kartę sieciową?

Co z moim pytaniem z postu #4? Podepnij sam komputer do internetu i sprawdź czy masz dostęp do internetu. Jeżeli masz to sprawdź adresację (polecenie ipconfig /all) interesuje mnie tylko interfejs który jest podpięty do internetu.
  • #11 16824960
    zaidd17
    Poziom 6  
    jimasek napisał:
    jimasek napisał:

Co z moim pytaniem z postu #4? Podepnij sam komputer do internetu i sprawdź czy masz dostęp do internetu. Jeżeli masz to sprawdź adresację (polecenie ipconfig /all) interesuje mnie tylko interfejs który jest podpięty do internetu.

Niestety nie mam internetu jak podlącze sam kabel od internetu do komputera.
  • REKLAMA
  • #12 16824964
    jimasek
    Czyli albo masz Static IP albo PPPoE skonfigurowane na WAN-ie starego routera. Dzwoń do dostawcy i dopytuj skoro nie masz dostępu do starej konfiguracji.
  • #13 16824970
    zaidd17
    Poziom 6  
    jimasek napisał:
    Czyli albo masz Static IP albo PPPoE skonfigurowane na WAN-ie starego routera. Dzwoń do dostawcy i dopytuj skoro nie masz dostępu do starej konfiguracji.

Okej, zadzwonie i się dopytam, lecz może to pomoże wstawie zdjęcie z cmd pod komendą ipconfig /allRouter TL-WR1043ND - brak dostępu do internetu po konfiguracji
  • #14 16824977
    jimasek
    Zmień adres LAN IP na TP-linku WR1043ND na 192.168.100.1 i wtedy spróbuj dostępu do internetu. Pokaż po zmianie zakładkę status routera jeżeli nadal będziesz miał problemy.
  • #15 17839180
    zaidd17
    Poziom 6  
    Adres Mac routera nie był wpisany w bazie danych dostawcy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z nowym routerem TL-WR1043ND, który nie łączy się z internetem po konfiguracji. Router wyświetla pomarańczową ikonę informującą o braku dostępu do internetu, mimo że modem radiowy jest podłączony. Użytkownik otrzymuje adresację Dynamic IP, ale nie może zalogować się do ustawień starego routera, aby skopiować konfigurację. Wskazówki obejmują sprawdzenie połączenia WAN, podłączenie komputera bezpośrednio do modemu oraz zmianę adresu LAN IP na 192.168.100.1. Ostatecznie, problem może wynikać z braku wpisania adresu MAC nowego routera w bazie danych dostawcy internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA