logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wysterować wyjście analogowe w Siemens S7-1200 w Factory I/O bez potencjometru?

Ittage 18 Lis 2017 09:58 1608 1
  • #1 16831353
    Ittage
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    od jakiegoś czasu uczę się programowania PLC w programie Factory I/O, na sterowniku Siemens S-1200 (Plcsim).
    I od wczoraj nie mogę sobie poradzić z wysterowaniem wyjścia analogowego :(
    Do rzeczy, ogolnie przerobiłem zadania z sterowaniem analogowym za pomocą potencjometru poprzez bloki norm_x i scale_x.
    Ale problem pojawia się, gdy muszę wysterować wyjście analogowe (w tym przypadku ramie przenośnika) na odpowiednia odległość po spełnieniu odpowiedniej logiki programu, bez potencjometru.
    Jedyne co mi przychodzi na myśl, to opcja MOVE z przypisanymi odpowiednimi wartościami 0-10 na wejściu, ponieważ wszystkie analogi w Factory I/O są sterowane napięciem 0-10V. Ale pewnie istnieje bardziej "profesjonalny" sposób wysterowania wyjścia na odległość odpowiadająca np 8V.
    Podpowie ktoś, jak np po wciśnięciu start ramie ruszy na odległość odpowiadająca np 8V?
    Filmik, jak maszyna ma działać:
    https://www.youtube.com/watch?v=LXwy58V01Ds

Tablice wejsc/wyjsc w linku:
    Jak wysterować wyjście analogowe w Siemens S7-1200 w Factory I/O bez potencjometru?
    Dziękuję z góry za pomoc i wyrozumiałość ;)
  • Pomocny post
    #2 16831943
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Ittage napisał:
    Podpowie ktoś, jak np po wciśnięciu start ramie ruszy na odległość odpowiadająca np 8V?

Styk od przycisku start wysterowuje funkcję MOVE, w której rządana wartość jest przypisywana do wyjścia analogowego.
REKLAMA