logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani i niezawodny ploter HP do usług - nowe i używane modele, gdzie kupić?

ROMEK123 09 Sie 2005 12:23 3225 10
REKLAMA
  • #1 1719323
    ROMEK123
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam czy ktoś ma sugestie odnośnie powyższego ?
    chodzi mi i urządzenie tanie w eksploatacji i zakupie
    no i oczywiście mało awaryjne :))
    preferuję hp ale jestem otwarty na propozycje
    może być także używka
    gdzie i za ile można takowe urządzenie kupić najtaniej?
  • REKLAMA
  • #2 1719758
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Witam. Także przyłączam się do pytania, z tym że HP są dosc drogie, OCE są nieco tansze i dosyc popularne. Mi chodzi o taki A0, min 600dpi, kolor, do 3tys, używany, sprawny, kompletny. Na allegro nic ciekawego nie widzialem od dłuższego czasu. Może ktoś sciąga z zagranicy na zamówienie?
  • REKLAMA
  • #3 1724329
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    ROMEK123 napisał:
    witam czy ktoś ma sugestie odnośnie powyższego ?
    chodzi mi i urządzenie tanie w eksploatacji i zakupie
    no i oczywiście mało awaryjne :))
    preferuję hp ale jestem otwarty na propozycje
    może być także używka
    gdzie i za ile można takowe urządzenie kupić najtaniej?

HP ma drogi serwis, ostatnio w HP designejet 800 ps padł dysk twardy IBM na karcie formatera. Przyjechal serwis HP wymienil karte (starą zabrał). Karta to 2000zł netto + robocizna i dojazd. A sam dysk to 200-300zł, ale firma płaci. :-)
    Ale jest teraz możliwość odpłatnego przedłużania gwarancji, więc czasami warto sobie to wykupić.
  • #4 1724382
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    do 3k, kolor i jeszcze 600dpi?
    do 30k cos by sie znalazlo, ale do 3...
    myslac o ploterze na powaznie wzialbym jakies male mimaki albo mutoh'a (sa tez takie z metra ciete - ale powyzej 10k) i raczej zapomnial o oce' czy hp
    glowica bubble jet to nie jest przyjemna sprawa
  • #5 1724415
    prez8s
    Poziom 33  
    Za 30k, to mam nowy w sklepie o lepszych parametrach. Szukam czegoś w rozsądnych pieniądzach. Taki oce jak ja szukam to widziałem że uzywka kosztuje ok 5000zl, ja szukam taniej. Jeżeli ktoś ma mozliwość zalatwienia to piszcie na priv.
  • REKLAMA
  • #6 1724419
    candle
    Spec od monitorów
    dobrze radze - nie bierz nic co ma glowice bubble jet
    zreszta - pytanie podstawowe - na czym chcesz drukowac i ile to ma wisiec nim wyplowieje
  • #7 1724424
    prez8s
    Poziom 33  
    Ploter ma służyć do druku schematów, projektów i innych rzeczy, zastosowań by sie duzo znalazło. W każdym razie ma być nie dla mnie osobiscie, a dla firmy znajomego, no ale musi byc tanio, moze byc bez faktury, na umowe. A dlaczego nie buble jet, ja osobiscie mam kilka drukarek A3 termiczno atramentowych i nie narzekam. Z tego co slyszalem to wlasnie problemy są z piezo.
  • #8 1724426
    candle
    Spec od monitorów
    z piezo to sa problemy przy solwencie jak sie leje atrament za 1/3 ceny ktora placic sie powinno
    ponadto te problemy sa zwykle po 5 mln "strzalow" dyszy
    bubble jet ma stosunkowo niska rozdzielczosc (te 600dpi jest zwykle osiagane przy druku jednym tuszem) i jest technologia wymierajaca
    naprawde nie pchalbym sie w oce, moze jakis epsonik?
    jesli juz cos brac, to takiego co przynajmniej w teorii da rade przerobic na solwent - ilosc mediow na ktorym mozna drukowac i zwiazana z tym ilosc robot ktore mozna wykonac zwieksza sie astronomicznie
    nie do pominiecia jest fakt, ze mozna bardzo przyzwoicie drukowac na papierze i to za smieszne pieniadze
    ploter to zakup jednorazowy, a pozniej trzeba w to lac atramenty i pchac papier/folie/kalke - sprawdz moze ceny materialow ekspoatacyjnych...
    cena papieru foto w roli o szerokosci a0 jest dla mnie horendalna
    jesli chodzi o cad/cam i geo to zaoszczedzil bym jeszcze z 3k i kupil cos z rozdzielczoscia 2400dpi - co prawda w tej cenie (6-7k) to tylko wodne, ale coz
    przynajmniej zarobi na siebie szybko
  • #9 1724434
    prez8s
    Poziom 33  
    Wystarczy 600dpi, własnie do Autocada glownie i duzych schematow elektrycznych najczesciej bylby uzywany. Foto nie bedzie na tym drukowane. Mają być przede wszystkim schematy, projekty, ew. jakies grafiki z corela. Mają w firmie czarnyobialy oce A0, ale chcą teraz kolor, jesli bedzie w tej cenie :)
  • REKLAMA
  • #10 1724438
    candle
    Spec od monitorów
    skoro tak, to i oce podola - problemy sa przy naprawde "powaznych drukach" gdzie masz duza aple, czy ogolnie duzy % zaciemnienia (bo nie napisze zaczernienia) druku
    schematy elektryczne to nie bedzie wiecej jak 5-10%
    tyle ze raczej sensowny wyglad gradienta z obiektu z corela tez nie zafajnie wyjdzie
  • #11 2820182
    skorpion85
    Poziom 11  
    Ja w firmie mam ploter Minak JV2-130
    Pracuje w firmie która produkuje profesjonalna odiez sportowa i drukujemy na takim sprzecie koszulki które są wsublimowywane w materiał

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru taniego i niezawodnego plotera HP lub alternatyw do zastosowań firmowych, głównie do druku schematów, projektów i grafik w formacie A0, z rozdzielczością około 600 dpi i możliwością druku kolorowego. Użytkownicy wskazują, że plotery HP mają wysokie koszty serwisu, na przykład wymiana karty formatera w modelu HP Designjet 800 PS może kosztować około 2000 zł netto plus robocizna. Alternatywnie wymieniane są marki OCE, które są tańsze, ale również mają swoje ograniczenia i problemy techniczne. Zalecane jest unikanie technologii drukujących z głowicą bubble jet ze względu na niską rozdzielczość i wygasanie technologii, a także problemy z głowicami piezo, szczególnie przy stosowaniu solventów niskiej jakości. Sugerowane są plotery Mimaki lub Mutoh, które oferują lepsze parametry i możliwość druku na różnych mediach, w tym na papierze i folii, co zwiększa zakres zastosowań. Koszty eksploatacji, zwłaszcza atramentów i materiałów do druku, są istotnym czynnikiem przy wyborze urządzenia. W dyskusji pojawia się także model Minak JV2-130, używany w profesjonalnym druku sublimacyjnym na odzieży sportowej. Użytkownicy poszukują ofert na używane plotery w cenie do około 3000-5000 zł, jednak nowe urządzenia o lepszych parametrach kosztują znacznie więcej, około 30 000 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA