logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić taśmę podświetlającą do radia SONY XR-C900RDS?

lech-tech 09 Sie 2005 13:20 1456 10
REKLAMA
  • #1 1719465
    lech-tech
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam
    Posiadam radio SONY XR-C900RDS i w panelu uszkodzila sie tasma podswietlajaca wyswietlacz panela. Panel jest zasilany z przetworniczki umieszczonej na przewodzie z tyłu radia
    Moje pytanie polega na tym czy mozna gdzies zakupic taka taśme podswietlajacą.
    Prosze ojakies podpowiedzi czy może mozna to jakos zastąpić
  • REKLAMA
  • #2 1719683
    snake83
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Poszukaj w sklepach elektronicznych w necie,widziałem takie taśmy do paneli na:

www.cybor-tech.com.pl

Pewnie mozna byłoby zamiast taśmy zastowosać przewody ale to nieestetyczne,trudne i ryzykowne zadanie,nie polecam.Lepiej przeszukać internet i wstawić nową.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1720502
    lech-tech
    Poziom 15  
    Kolego snake83 ale to nie jest taśma laczaca panel z radiem tylko taśma a raczej folia wewnatrz panela która odpowiada za podswietlenie samego wyświetlacza
  • REKLAMA
  • #4 1720518
    snake83
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Sorki za pomyłkę,nie skojarzyłem.
  • REKLAMA
  • #5 1720595
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    www.north.com.pl Ale z doświadczenia wiem że taniej wyjdzie kupic gdzieś panel niz zamówic taśme świecąca:((
  • #6 1721445
    airbob
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Czy jesteś pewien że uszkodzeniu ulegla folia podświetlająca ?
    Może wina jest w jej zasilaniu.
  • #7 1722123
    lech-tech
    Poziom 15  
    Kolego airbob zasilanie jest raczej ok ponieważ podstawiałem już inna przetwornice i jest taki sam efekt. To napewno jest wina folii
  • #8 1722507
    klarus
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Taniej bedzie kupic panel na Wolumenie w Warszawie.Sam tak robilem:D:D
  • #9 1724435
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    niekiedy folie EL daja sie naprawic...

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz radia SONY XR-C900RDS zgłasza uszkodzenie taśmy podświetlającej wyświetlacz panelu, zasilanej przez przetwornicę na przewodzie radia. Dyskusja wyjaśnia, że problem dotyczy folii podświetlającej (EL foil) wewnątrz panelu, a nie taśmy łączącej panel z radiem. Zasilanie zostało sprawdzone i jest prawidłowe, co potwierdza uszkodzenie folii. Proponowane rozwiązania to zakup nowej taśmy podświetlającej lub całego panelu, co może być tańsze i bardziej praktyczne. Wskazano sklepy internetowe z elektroniką, takie jak cybor-tech.com.pl, north.com.pl oraz serwiselektroniki.com.pl, a także możliwość zakupu panelu na rynku wtórnym (np. Wolumen w Warszawie). Wspomniano również o potencjalnej naprawie folii EL oraz o metodzie przepalania zwarć na folii jako alternatywnej próbie naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA