logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domofon GSM z harmonogramem tygodniowym - dostępne modele w Polsce?

Henry(k) 21 Lis 2017 22:24 1062 20
  • #1 16840629
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Witam.

Na aliexpress są domofony GSM pozwalające bez budowy infrastruktury i totalnego prucia budynku zapewnić dostęp do niego z pomocą karty SIM + keypad. Różnica taka, że dzwoni na telefon. Ale przydał by się harmonogram tygodniowy a o nim ani słowa.
    Miał ktoś z tymi chińczykami do czynienia?

Albo inaczej. Czy jest coś podobnego dostępnego w Polsce, co pozwoli bez totalnej demolki budynku i pięter jaka jest w przypadku kablowego sprzętu, zapewnić funkcjonalność domofonu a jednocześnie miało by harmonogram? Czyli pon-piątek od 10:00 do 16:00 brama otwarta a pozostały termin zamknięta i tylko dostęp dzwoniąc na odpowiedni numer lokatora?

Budynek 3 poziomy, trochę szeroki, cegła.

Pozdrawiam.
  • #3 16840966
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Henry(k) napisał:
    Na aliexpress są domofony GSM pozwalające bez budowy infrastruktury i totalnego prucia budynku zapewnić dostęp do niego z pomocą karty SIM + keypad. Różnica taka, że dzwoni na telefon.

Wpisz choćby na allegro "domofon" GSM i znajdziesz bez problemu. Tanie są dla 1 abonenta, dla 4 mieszkania to wydatek około 1500zł, i później w górę.

Henry(k) napisał:
    przydał by się harmonogram tygodniowy a o nim ani słowa.

Czy w typowych prostych domofonach kablowych masz taką funkcję?

Henry(k) napisał:
    Czyli pon-piątek od 10:00 do 16:00 brama otwarta a pozostały termin zamknięta i tylko dostęp dzwoniąc na odpowiedni numer lokatora?

Sterowanie bramą na podstawie harmonogramu rozwiązuje się innymi modułami, np. centralą alarmową.
  • #4 16841069
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    marek216 napisał:
    Sterowanie bramą na podstawie harmonogramu rozwiązuje się innymi modułami, np. centralą alarmową.

Jak idziemy w rozwiązania"kombinowane" to ja przebijam.
    Domofon GSM z harmonogramem tygodniowym - dostępne modele w Polsce?

Jest tez wersja mechaniczna

https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/...tor-24-godzinny-dpm-solid-z-wylacznikiem.html
  • #5 16842048
    marek216
    Poziom 43  
    suworow napisał:
    Jak idziemy w rozwiązania"kombinowane" to ja przebijam.

Można jeszcze jakiegoś żulka do zamykania i otwierania bramy o określonych godzinach zaciągnąć. Obrazka nie znalazłem ;)
  • #6 16842696
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Jestem totalnie na bieżąco jeśli chodzi o dostęp warunkowy stąd takie głupie moje pytanie było.

Nie no, dziękuję za pomysły.

marek216 napisał:

W prostych nie, ale jak mam system dostępu taki, gdzie zamki fizycznie nie mają jakiegokolwiek dostępu do bazy (oprócz jednego) a uprawnienia kroczą z kartą, gdzie oprócz aktualizacji dostępu na nich pozwalają zapisywać na tej karcie wejścia/wyjścia po to aby tym jednym wyjściem pobrać do bazy całą historię wejść na obiekty i zaktualizować znowu dostęp... to tak nieśmiało zapytałem o systemy domofonowe, bo może jeszcze i pogadać można.
    Na obiekcie nie ma systemu alarmowego który można by rozbudować o taką funkcjonalność.

Pozdrawiam.
  • #7 16842728
    marek216
    Poziom 43  
    Henry(k) napisał:
    to tak nieśmiało zapytałem o systemy domofonowe, bo może jeszcze i pogadać można.

Ano można. Ale określ budżet.
    Zakładam, że chińczyków za 5000+ nie oglądałeś. Takie systemy są w PL ale nie są za drobne. Pytanie czy okablowanie pomiędzy ew. modułem a bramą jakieś masz czy tez będziesz układał, a może to też ma być bezprzewodowo?
  • #8 16842773
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Nie ma nic oprócz drzwi wejściowych.
    Jeśli chodzi o kablowe domofony to nie ma problemu. Pełno tego, Urmet, Laskomex, itp. Gdyby pomyślało się przed remontem nie było by tematu. Teraz szukam opcji braku okablowania po kondygnacjach. Drzwi, centralka obok, zasilanie, elektrozaczep nie jest problemem.

Ten "chinol" tak przypadkowo wpadł w wyszukiwarce. Zakładam więc że jest to podpatrzona tania opcja czegoś "normalnego". Tylko czego. Dla 10 użytkowników.
  • #9 16842779
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1212
    Henry(k) napisał:
    Jestem totalnie na bieżąco jeśli chodzi o dostęp warunkowy stąd takie głupie moje pytanie było.

Nie no, dziękuję za pomysły.

marek216 napisał:

W prostych nie, ale jak mam system dostępu taki, gdzie zamki fizycznie nie mają jakiegokolwiek dostępu do bazy (oprócz jednego) a uprawnienia kroczą z kartą, gdzie oprócz aktualizacji dostępu na nich pozwalają zapisywać na tej karcie wejścia/wyjścia po to aby tym jednym wyjściem pobrać do bazy całą historię wejść na obiekty i zaktualizować znowu dostęp... to tak nieśmiało zapytałem o systemy domofonowe, bo może jeszcze i pogadać można.
    Na obiekcie nie ma systemu alarmowego który można by rozbudować o taką funkcjonalność.

Pozdrawiam.

Jeśli brama ma się sama otwierać na określone godziny, to najprostszym rozwiązaniem jest zaproponowany zegar sterujący, nie musi być centrala alarmowa.
  • #10 16842781
    marek216
    Poziom 43  
    Henry(k) napisał:

Ten "chinol" tak przypadkowo wpadł w wyszukiwarce.

Więc pokaż w jakim kierunku chcesz iść
    Henry(k) napisał:
    Nie ma nic oprócz drzwi wejściowych.

Henry(k) napisał:
    Czyli pon-piątek od 10:00 do 16:00 brama otwarta a pozostały termin zamknięta i tylko dostęp dzwoniąc na odpowiedni numer lokatora?

Zgubiłem się. Więc co? Drzwi czy brama?
  • #11 16842818
    Henry(k)
    Poziom 30  
    marek216 napisał:
    Więc pokaż w jakim kierunku chcesz iść

W budynku jest punkcik do którego przychodzą klienci.
    Czyli pon-piątek od 10:00 do 16:00 mam drzwi wejściowe otwarte aby nie było szarpaniny.
    Po tych godzinach drzwi już nie są otwarte, trzeba zadzwonić domofonem, aby ktoś otworzył. Po to aby się ludziska obce nie pałętały po korytarzu budynku.

Sprawa prosta. Ale chciałbym uniknąć korytek po kondygnacjach dopiero co zrobionego budynku, który jest po prostu ładny w środku, stara ładna cegiełka z łukami, ładnie wytynkowana i odmalowana, a nie prl-owski kanciak betonowy w którym wszystko jedno co po ścianach wisi.
  • #13 16842869
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Bo nie tylko ja tam jestem, mogę sobie wyjechać na wakacje na przykład. Automatyczny system nie generował by problemu "to nie ja zostawilem na noc otwarte".
  • #14 16842874
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1212
    Henry(k) napisał:
    Bo nie tylko ja tam jestem, mogę sobie wyjechać na wakacje na przykład. Automatyczny system nie generował by problemu "to nie ja zostawilem na noc otwarte".

Jak są blokowane te drzwi?
  • #15 16842907
    suworow
    Henry(k) napisał:
    Sprawa prosta. Ale chciałbym uniknąć korytek po kondygnacjach dopiero co zrobionego budynku, który jest po prostu ładny w środku, stara ładna cegiełka z łukami, ładnie wytynkowana i odmalowana, a nie prl-owski kanciak betonowy w którym wszystko jedno co po ścianach wisi.

Ale to już wiemy z pierwszego postu. Wiemy też że kolega chce założyć domofon GSM. czy przypadkiem nie kręcimy się w kółko?
  • #16 16843104
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Teraz zwykły zamek jest.
    A domofon GSM wpadł przypadkowo w oko, bo zapewnia bezprzewodowość pomiędzy drzwiami a lokalami.
  • #17 16843111
    marek216
    Poziom 43  
    Podasz budżet czy mamy się wysilać w zgadywanie?
    Jak chcesz wydać 2000 zł to dalsza rozmowa nie ma sensu. Dopasuj oczekiwania do posiadanych środków.
  • #18 16843143
    Henry(k)
    Poziom 30  
    No ok, mam 10.000 PLN
  • #19 16843153
    suworow
    Zakładając że to prawda to może kolega przebierać w dobrych domofonach GSM, a nie szukać na chińskich aukcjach. Proszę zahaczyć np o firmę Farfisa. Z drugiej strony nie wierzę by w tej cenie nie udało się sprawnie wykonać z naprawieniem szkód instalacji kablowej. Widział to jakiś instalator?
    Z takim budżetem oczywiście nie ma co kombinować i harmonogram śmiało możemy budować na proponowanym wcześniej kontrolerze, a jak chcemy być bardziej bezpieczni możemy pójść w MF i/lub kontrolery z pamięcią zdarzeń.
    Przy tym budżecie nabiera też sensu propozycja kolegi @marek216 aby harmonogram realizował system alarmowy, który to też może realizując swe pierwotne funkcje wszczynać alarm w przypadku próby forsownego przełamania drzwi czy np pilnować piwnic ( o ile takowe są)
    Teraz czekamy na ruch do przodu z kolegi strony

pozdrawiam

ps. co do drzwi to może poprosimy o jakieś zdjęcia
  • #20 16843224
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Taki paradoks googlarki, że łatwiej jej wypluć coś z chin a nie lokalnego instalatora/dystrybutora. Bo pewnie nie zapłacił.
    Fajnie wygląda zestaw PL10G + TD10PLG. I tak robiąc research wczoraj jedyne sensowne rozwiązanie to właśnie Roger lub centralka alarmowa z harmonogramem, do której można się podpiąć (jest pomieszczenie ze starym Paradoxem, czyli opcja podmiany).

Dziękuję za konkretną podpowiedź i namiary.
    Pozdrawiam.
  • #21 16843974
    marek216
    Poziom 43  
    Henry(k) napisał:
    jest pomieszczenie ze starym Paradoxem

Możesz dokładniej?

Henry(k) napisał:
    Taki paradoks googlarki, że łatwiej jej wypluć coś z chin a nie lokalnego instalatora/dystrybutora.

Zmień wyszukiwanie na język polski - problem zniknie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje domofonu GSM z funkcją harmonogramu tygodniowego, który umożliwi otwieranie bramy w określonych godzinach bez konieczności budowy infrastruktury. W odpowiedziach zasugerowano różne rozwiązania, w tym kontrolery dostępu, systemy alarmowe oraz mechaniczne programatory czasowe. Wskazano na dostępność domofonów GSM na platformach takich jak Allegro, a także na marki takie jak Urmet i Laskomex. Użytkownik wyraził chęć uniknięcia okablowania w nowo wyremontowanym budynku, a także określił budżet na 10.000 PLN, co otwiera możliwości zakupu bardziej zaawansowanych systemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA