Wpadła mi w ręce płyta Asus P5K-Pro - z opisem " nic nie ma na ekranie, komputer się nie uruchamia... stało się to z dnia na dzień".
Konfiguracja:
- zasilacz Modecom Feel III
- karta graficzna GT610
- 4 GB RAM Kingston 667MHz
- procesor Pentium Dual Core E5200 2.5GHz
Sprawdziłem, istotnie nie działa. Moje obserwacje:
- Po naciśnięciu przycisku POWER startują wentylatory w zasilaczu i na procesorze, jest zapalona zielona dioda na płycie, głośnik systemowy milczy, brak obrazu na monitorze, słychać start HDD-brak świecenia diody HDD, procesor zimny
Co zrobiłem:(wszystko na wyciągniętej płycie z obudowy)
- podmieniłem zasilacz na Chieftec GPA-350S8
- podmieniłem kartę graficzną
- resetowałem CMOS ( na róóóóżne sposoby..)
- wypróbowałem różne kombinacje startu płyty - z pamięcią, bez pamięci, z kartą graficzną i bez - żadnych beepów
- sprawdziłem kość BIOSU - daje się czytać bez problemu, ale podmieniłem na inną- także bez efektów
- podmieniłem procesor na Pentium D - ten z kolei zaczyna się grzać (sic!) ( w przeciwieństwie do tego E5200 który jest cały czas zimny) - ale także bez pozytywnego rezultatu...
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie...
Konfiguracja:
- zasilacz Modecom Feel III
- karta graficzna GT610
- 4 GB RAM Kingston 667MHz
- procesor Pentium Dual Core E5200 2.5GHz
Sprawdziłem, istotnie nie działa. Moje obserwacje:
- Po naciśnięciu przycisku POWER startują wentylatory w zasilaczu i na procesorze, jest zapalona zielona dioda na płycie, głośnik systemowy milczy, brak obrazu na monitorze, słychać start HDD-brak świecenia diody HDD, procesor zimny
Co zrobiłem:(wszystko na wyciągniętej płycie z obudowy)
- podmieniłem zasilacz na Chieftec GPA-350S8
- podmieniłem kartę graficzną
- resetowałem CMOS ( na róóóóżne sposoby..)
- wypróbowałem różne kombinacje startu płyty - z pamięcią, bez pamięci, z kartą graficzną i bez - żadnych beepów
- sprawdziłem kość BIOSU - daje się czytać bez problemu, ale podmieniłem na inną- także bez efektów
- podmieniłem procesor na Pentium D - ten z kolei zaczyna się grzać (sic!) ( w przeciwieństwie do tego E5200 który jest cały czas zimny) - ale także bez pozytywnego rezultatu...
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie...