logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus x59sr - Instalacja Windows 10 i 8.1 przerywana po minucie, brak opcji AHCI

jan.dziennik 01 Gru 2017 00:10 2367 7
REKLAMA
  • #1 16860171
    jan.dziennik
    Poziom 2  
    Witam serdecznie wszystkich na forum.
    Jest to mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość.
    mam laptopa asus x59sr jest na nim Windows 7, postanowiłem zmienić na Windows 8.1 i podczas instalacji laptop się wyłączył ponowiłem i to samo.
    Czy z DVD czy z pendrive to samo, idę za ciosem instaluje Windows 10 to samo czy dvd czy pendrive wyłącza się po około 1 minucie.
    Próbuję instalacji tych nowych systemów z poziomu Windows 7, to samo, wyłącza się po chwili przy restarcie.
    Przypomniałem sobie aby zmienić IDE na ACHI, no ale w moim biosie nie ma takiej opcji.
    Więc zainstalowałem Windows 7, udało się bez problemu.
    Postanowiłem jeszcze uaktualnić bios, więc ze strony producenta sprowadziłem najnowszą wersje biosu i go zainstalowałem na płycie bez problemu, ale w nowej wersji biosu też nie ma opcji zmiany IDE na AHCI, ale mimo to ponowiłem instalacje Windows 10, nie udało się.
    Moje pytanie jest takie, czy to że nie udaje się instalacja Windows 10 czy Windows 8.1 to na pewno wina zmiany IDE na ACHI? Czy może jest inna przyczyna? Od razu zaznaczam że używałem oryginalnych systemów.
    Dołączam fotki, widać tam wersje biosu i te kluczowe zakładki.
    Bardzo proszę o pomoc i doradę, możliwe że coś tam źle poustawiałem.
    Byłem z tym problemem w jednym z warszawskich serwisów a tam mi specjalista powiedział że na Asus się Windows 10 nie instaluje raczej, bo nie są kompatybilne, więc postanowiłem napisać na forum bo odpowiedź wydała mi się co najmniej dziwna.
    Pozdrawiam i odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 16860250
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 16860668
    jan.dziennik
    Poziom 2  
    Dysk sformatowałem przy instalacji Windows 7.
    Dysk to jest 120 GB, więc jak próbowałem wgrać Windows 10 to był 120 GB minus wielkość Windows 7.
    Więc co uważacie że to nie wina biosu?
  • REKLAMA
  • #4 16861350
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    To nie wina BIOS ani AHCI.
    Twój laptop nie obsługuje W10:
    https://www.asus.com/us/support/FAQ/1013416/
    Tak twierdzi ASUS.
    Za to znalazłem osobę z W8 na X59SL czyli na ciut innym laptopie:
    https://answers.microsoft.com/en-us/windows/f...s/703c3e86-8fb4-49de-99f6-d87800e49383?auth=1
    Problem ten sam - przy odpalaniu się nowego systemu (WIN8.1)następuje crash i OS robi automatyczny rollback. :(
    Zobacz jeszcze, że w support`cie ASUSa nie ma sterowników do W8, o W10 nie wspominając:
    http://support.asus.com.cn/download.aspx?SLan...e=Aen&m=x59sr&p=3&ft=28&os=17

Dodano po 5 [minuty]:

Jeszcze lepiej. Dla X59SL nie ma nawet dla W7 wsparcia...:
    https://www.asus.com/us/supportonly/X59SL/HelpDesk_Download/
    Wychodzi, że rację mieli Ci z serwisu, a sprzęt masz rzeczywiście już retro.
    Nie zarzekam się, że się nie da W8-10 na nim zainstalować, ale może to być karkołomne.
    Co więcej, może być więcej problemów ze sterownikami i kto wie z czym jeszcze, niż warte Twoje zszargane nerwy.
  • #5 16861699
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16862319
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Jarzabek666 napisał:
    bo mam 8 na X56SN

64 bit?
    Jarzabek666 napisał:
    autor raczej chyba mówi o instalacji czystego systemu 8 a nie "upgrade"

Racja. W linku mowa o "upgrade". Kto wie, co ASUS miał na myśli.
    Jarzabek666 napisał:
    co prawda problem ze sortownikami był bo producent nie wspiera tego systemu ale z tym też sobie poradziłem.

Pogratulować·
    Jarzabek666 napisał:
    Ciekawe czy tu nie zachodzi o takie hasła jak "MBR, GPT" gdzie właśnie systemy 8,10 są ułomne na to.

Możesz rozwinąć?
    Wasze ASUSy nie mają UEFI, nie da się użyć GPT.
    @jan.dziennik A próbowałeś wersję W8/W10 32 bit instalować?
  • REKLAMA
  • #7 16863930
    jan.dziennik
    Poziom 2  
    witam
    NO fakt jak szukałem nowej wersji bios to tak dziwiłem się że nie widzę sterowników do win 8.1. win10.
    Tak cały czas mówimy o instalacji czystego systemu.
    Bardzo ciekawa koncepcja nie instalowałem wersji 32 bity
    zaraz popróbuje ciekawe co się stanie no ale się już domyślam.
    Jeszcze taki komentarz miesiąc temu instalowałem win 10 na jego starym laptopie, do kupił do niego ramy za grosze i win 10 naprawdę nieżle
    chodzi a ten laptop to ma z 10 jak nie więcej lat procek coś 1,7 acer a ten system win 10 to chyba 64 bity był
    Tak porównując to asus cos słabo wypada takie moje zdanie.
    No nic robię test z instalką win 8.1 32 bity
    pozdrawiam o wynikach napisze

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

no samo
    nawet nie dochodzi do wyboru systemu a z samego dvd do samo.
    zrobilem fotke.
    Wywala instalacje jakąś minute 5 sekund od startu z boot
    Asus x59sr - Instalacja Windows 10 i 8.1 przerywana po minucie, brak opcji AHCIAsus x59sr - Instalacja Windows 10 i 8.1 przerywana po minucie, brak opcji AHCI
    no i taki komunikacik
    i wyłącza laptopa
    no te systemy cos nie pasuje tak jak piszecie do tego asusa
  • #8 16865821
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Asus X59SR napotkał problemy podczas instalacji systemów Windows 8.1 i 10, które kończyły się wyłączeniem urządzenia po około minucie. Pomimo prób instalacji z DVD i pendrive'a oraz aktualizacji BIOS-u, opcja zmiany trybu IDE na AHCI nie była dostępna. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że problem nie leży w BIOS-ie ani AHCI, lecz w braku wsparcia dla nowszych systemów operacyjnych na tym modelu. Wskazano również na możliwe problemy związane z MBR i GPT oraz na brak sterowników dla Windows 8 i 10. Użytkownik rozważał instalację wersji 32-bitowej, ale napotkał podobne trudności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA