logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekwalifikowanie na mechatronika po studiach inżynierskich - szkoła policealna?

pavel007 03 Gru 2017 10:17 2244 6
REKLAMA
  • #1 16864594
    pavel007
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Witam,

Z racji pewnych zdarzeń losowych chcę się przekawlifikować, aktualnie mam skończoną szkołę wyższą (stopień inż.) w kierunku którym nie podejmę pracy. Moim zainteresowaniem od zawsze była elektronika, technologie komputerowe, mechanika (choć to w mniejszym stopniu) toteż chciałbym zdobyć wykształcenie mechatronika - definicja w 100% odzwierciedla moje zaintersowania, jestem zmobilizowany tylko właśnie - jaką ścieżką trzeba iść aby zdobyć kwalifikacje? Myślałem nad szkołą policealną w tym kierunku, tak się składa że mam niedaleko, ale jak to wygląda z punktu widzenia skończonej szkoły wyższej? Czy mogę iść do szkóły policealnej czy lepszym rozwiązaniem byłaby szkoła podyplomowa (której defecto niestety nie mam w pobliżu), poradzi coś ktoś?
  • REKLAMA
  • #2 16864726
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Ocena: 459
    Jestem po technikum mechatronicznym. Na temat szkół policealnych itp. się nie wypowiem, bo się nie znam. Mogę jednak odpowiedzieć na temat tego kierunku. Ukończyłem go na ZSEM w Nowym Sączu. Wiele rzeczy które obiecywali na targach i początku szkoły to puste obietnice. Nauka programowania, zajęcia na robotach, spawanie, darmowy SEP i inne kursy, to była tylko nagonka uczniów. Natomiast elektrotechniki, pneumatyki i hydrauliki, technologi i konstrukcji mechanicznych nauczano dobrze, i to ile wyniesiesz zależało tylko od twojego zaangażowania. Zajęcia praktyczne nauczały perfekto układów stykowych i sterowników PLC. Głównie tego, bo na tym opierały się jakże popieprzone egzaminy zawodowe. Pozostałe zajęcia to masa rzeczy niepotrzebnych które tylko denerwują, oraz przedmioty które będą na maturze. Aby szkoła była najlepsza w Polsce na tych drugich była wywierana ciągła presja. Nie masz już siły się uczyć? Idź na ciastkarza, ta szkoła jest tylko dla najlepszych. Z roku na rok rosła presja, tylko przez te matury. Ale oczywiście nie chodziło o poziom szkoły, tylko o dobro uczniów, aby dostali się na wymarzone studia, po których od razu znajdą dobrze płatną pracę w Mac'u. To tak z grubsza. Jak co to pytaj.
  • REKLAMA
  • #3 16865016
    pavel007
    Poziom 14  
    Samozaparcie mam, interesuje mnie też to bardziej niż większość ludzi którzy tam idą, bo nie mam go na zasadzie: troche siedzę znam się na kompie i wymieniłem baterie w pilocie to ide na mechatronika, mam wiedzę praktyczną, co prawda na podstawowym poziomie ale chce poszerzyć i mieć papier więc z tym dam rady, powiedz tylko jak to z matematyką? Bo są sprzeczne opinie,a tu mogę polec bo jestem z niej zwyczajnie słaby - nie wiesz może czy program znacznie się rożni od technikum np. o innym jakimś kierunku? W technikum (uczyłem się wcześniej także w technikum) przeszedłem ją z wielkimi bólami, studia podobnie - dużo jest modyfikacji programowych pod ten kierunek? Na przedmiotach zawodowych jest ona do zniesienia? Mam tu na myśli wzory, obliczenia itp.
  • #4 16867817
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Ocena: 459
    Matematyka jest problem tylko na matematyce. Nie ma z nią problemu na zawodowych. W pierwszej klasie miałem spoko nauczycielkę. Nie uczyłem się, robiłem zadania i tak ogarniałem i miałem dobre oceny. Przez kolejne 3 lata była nowa babka i ją szczerzę znienawidziłem. Nie potrafiła nauczać. Ledwo ciągłem na dwa. Trzeba zapierdzielać, bo program ogromny, matura trudna i szkoła musi mieć wyniki (jak je zaniżasz, to wypierdzielaj). Więc nie było łatwo.
    Ale to zależy od szkoły. W drugiej na tym samym profilu nie wiele wymagali, ale tak samo było z nauczaniem.
  • REKLAMA
  • #5 16867851
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 16867948
    pavel007
    Poziom 14  
    Art. B, no niby tak ale pokaż mi pracodawcę który weźmie cie do pracy w zawodzie bo masz napisane w cv o mechatronice w zainteresowaniach a nie w tytułach technicznych, jakos słabo to widzę. Gunslinger - dzięki.
  • REKLAMA
  • #7 16867960
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, posiadający dyplom inżyniera w innym kierunku, rozważa przekwalifikowanie się na mechatronika, z uwagi na swoje zainteresowania w dziedzinie elektroniki i technologii komputerowych. Zastanawia się nad wyborem między szkołą policealną a podyplomową, zwracając uwagę na różnice w programie nauczania, szczególnie w zakresie matematyki. Odpowiedzi wskazują, że matematyka może być wyzwaniem, ale nie jest kluczowa w przedmiotach zawodowych. Wiele osób podkreśla, że praktyczne umiejętności są ważniejsze niż formalne wykształcenie, a dostęp do materiałów edukacyjnych jest obecnie łatwy, co pozwala na samodzielne zdobywanie wiedzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA