logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Beko GN162420 - błąd E9, brak lodu - co zrobić?

at1386 03 Gru 2017 20:55 12717 6
REKLAMA
  • #1 16866168
    at1386
    Poziom 1  
    Witam, zapala się błąd w lodówce Beko E9 i nie podaje lodu, co mam robić?
  • REKLAMA
  • #2 16866520
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4482
    at1386 napisał:
    Witam, zapala się błąd w lodówce Beko E9 i nie podaje lodu, co mam robić?

Pić drinki bez lodu?

E9 - If switch does not change as described during initialisation or, while rotating ice machine, if switch position does not change in 1 minute. The icemaker should not operate.

Check wiring
    Check icemaker unit

Trzeba się przyjrzeć mechanizmowi kostkarki.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 17597179
    mick1
    Poziom 23  
    Ocena: 118
    Ja odświeżę ten temat, ta sama lodówka, kostkarka nie działa, ale jak ją wyjąć?
    Żeby wyjąć kostkarkę muszę wyjąć taki śmieszny plastik nad kostkarką, a ten ząbek wydaje się być większy, niż dziurka na ząbek. Ciągnąłem dośc mocno, ale boję się połamać. Próbowałem też zdemontować cały mechanizm, odkręciłem śrubkę na środku, ale coś jeszcze trzyma. Czy ktoś ma service manual i jest w stanie się podzielić tą stroną? Dziękuję.
  • #4 18702132
    Kowal19842005
    Poziom 1  
    Ocena: 49
    Witam,
    Chciałbym odświeżyć temat.
    Świeci się czerwony wykrzyknik, mruga błąd E9, nie produkuje lodu ( ten pojemniczek gdzie go wytwarza jest pochylony w dół, wirnik kręci, woda leci po przełączeniu na funkcje podawania wody)
    Czy to problem z kostkarką czy kwestia skasowania błędu? Ps. Jeśli do skasowania, będę wdzięczny za instrukcje jak to zrobić
    Model GN 162430
  • REKLAMA
  • #5 21098838
    flaterkielce
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    >>17597179 jak sobie poradziłeś z rozebranie tego? Mam ten sam problem zapewne padł któryś czujnik i boję się szarpać ten plastik nad kostkarką...
  • REKLAMA
  • #6 21107657
    mick1
    Poziom 23  
    Ocena: 118
    Okazało się, że nie musisz ściągać tego plastiku. Ja musiałem rozmrozić kostkarkę i problem był ze ślimakiem, bo przymarzł. Po rozmrożeniu, wróciło do normy. Obecnie kostkarki nie używam, bo więcej z nią problemów, niż pożytku.
  • #7 21107667
    flaterkielce
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    >>21107657 Plastik podnosi się do góry. Rozebrałem i niby czujnik temperatury sprawny. Złożyłem na nowo, błąd zgasł, może w środku przewód ściśnięty. Na razie lód robi i błędów brak, ale widzę już spękany plastik przy silniku do podawania kostek, mimo że dbałem o to i czyściłem, żeby nie było zatorów lodu...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z lodówką Beko GN162420, objawiający się błędem E9 oraz brakiem produkcji lodu. Błąd E9 wskazuje na problem z mechanizmem kostkarki, który może być spowodowany uszkodzeniem czujnika lub zamarznięciem elementów. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują sprawdzenie okablowania, demontaż kostkarki oraz rozmrożenie jej, co pomogło niektórym użytkownikom. W przypadku trudności z demontażem, zaleca się ostrożność, aby nie uszkodzić plastikowych elementów. Po rozmrożeniu i sprawdzeniu czujników, niektórzy użytkownicy odnotowali poprawę w działaniu kostkarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA