logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiór lustrzany na UKF 66-74 MHz - jak odbieram polskie stacje?

Teutel 10 Sie 2005 12:50 2283 4
REKLAMA
  • #1 1722270
    Teutel
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Na czym polega odbior lustrzany? Ja na swym radiu z UKF 66-74 MHz odbieram dwie polskie stacje radiowe, jaki jest mechanizm takiego zjawiska?
  • REKLAMA
  • #2 1722423
    sq7gvu
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Witaj! Załóżmy, że stacja nadaje na częstotliwości 91,4MHz. W radioodbiornikach FM pośrednią jest najczęściej 10,7MHz. Czyli, żeby odbierać tę stację częstotliwość heterodyny musi być ustawiona na 80,7MHz (zakładamy, że heterodyna pracuje poniżej częstotliwości odbioru - często tak właśnie jest). Jeśli masz heterodynę 80,7MHz to da ona częstotliwośc pośrednią po zmieszaniu z dwoma częstotliwościami odbieranymi:
    80,7MHz + 10,7MHz = 91,4MHz oraz
    80,7MHz - 10,7MHz = 70MHz.
    W Twoim przypadku obwody odbiornika nastrojone są na dolne pasmo, więc powinieneś odbierać tylko te 70MHz. Prawdopodobnie obwody nie są na tyle selektywne, że przepuszczają silne sygnały z górnego pasma i dzięki temu masz wrażenie, że na dolnym paśmie odbierasz stację. W rzeczywistości nadaje ona na paśmie górnym (w naszym przypadku 91,4MHz) ale że jest niedostatecznie tłumiona przez obwody wejściowe, więc po zmieszanniu z częstotliwością heterodyny daje częstotliwość pośrednią i słychać ją dzięki temu w głośniku. Mam nadzieję, że nie namieszałem za bardzo... :)
  • REKLAMA
  • #3 1724270
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Wszystko to prawda - ale większość sprzętu na UKF FM ma heterodynkę pracującą powyżej sygnału. A czasami tą samą stację odbiera się w dwóch miejscach skali dlatego że w pobliżu znajdują się 2 przekaźniki ogólnopolskie nadające tą samą treść choć to w tym przypadku wątpliwe bo chodzi o "stary" UKF.
  • REKLAMA
  • #4 1725835
    Teutel
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Dzieki, dobrze wytlumaczyles. Ale mam jedno jeszcze pytanie: czemu odbieram AŻ DWIE stacje? wg skali jedna odbierana jest na czestotliwosci 71 MHz a druga 68 MHz, wg tego co mowiles powinienem odbierac tylko jedną stację a nie dwie,.(?) więc?
  • #5 1725867
    sq7gvu
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Cześć!
    Zależy jeszcze jakie to są stacje. Napisałem, że mogą to być silne stacje, więc w Twojej okolicy mogą nadawać dwie silne stacje, które "przebijają" na dolny UKF. Druga możliwość jest taka, że jedna z nich "przebija" a druga faktycznie tam nadaje (nie wiem, czy skończył się już okres przejściowy, ale był taki czas, że niektórym stacjom pozwolono jeszcze na pracę w dolnym UKF-ie, np. Radio Maryja). Stąd są to "aż" dwie stacje.
    Pozdrawiam!
REKLAMA