logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Brak opcji wyboru Windows po instalacji Ubuntu

Pan Korsarz 05 Gru 2017 21:10 4086 5
REKLAMA
  • #1 16870583
    Pan Korsarz
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Witam

Dostałem komputer z serwisu z nowym, czystym dyskiem HDD. Po zainstalowaniu Windowsa 7 postanowiłem zainstalować Linuxa Ubuntu (Mam dysk 1TB stworzyłem 2 partycje dla Windows 250 i 500 i ok 200 GB pozostawiłem nie przydzielonych). Stworzyłem boot-owalny pen-drive i w menu instalacyjnym Ubuntu wybrałem opcje "Instaluj obok Windows" sądziłem, że zainstaluje się na nie przydzielonym miejscu. Po instalacji przy restarcie komputera nie mam do wyboru Windowsa, a jedynie Ubuntu. Linux widzi partycje windowsowe i są w nich moje pliki (wychodzi na to że linux zainstalował się na C ? Podczas instalacji nie zmieniałem żadnej lokalizacji instalacji bo tak jak wspomniałem sądziłem, że zainstaluje się na nieprzydzielonym miejscu). I teraz pytanie: czy mogę dodać opcję uruchomienia Windowsa przy starcie? Czy muszę jeszcze raz go instalować i usunąć Linuxa ?
    Z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16870623
    Pan Korsarz
    Poziom 3  
    Ultimate 64 bit, Ubuntu 16.04.3 LTS 64 bit
  • REKLAMA
  • #4 16870626
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    Pan Korsarz napisał:
    czy mogę dodać opcję uruchomienia Windowsa przy starcie?

Może wystarczy naprawa - https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/f...7/b1a02e8a-41fe-45dd-96dd-7726ed135ec2?auth=1

Moderowany przez gulson:

Raport: Skoro uruchamia się Ubuntu to jest GRUB ale z jakiegoś powodu nie ma w jego konfiguracji wpisu do Windowsowego bootmanagera. Sposobem z linku prawdopodobnie wywali GRUBa i nie będzie dostępu do Ubuntu.

• REKLAMA
  • #5 16870648
    Pan Korsarz
    Poziom 3  
    To jakieś mocno skomplikowane "narzędzie znajduje się na płycie instalacyjnej w folderze x:\boot; przełącznik /force wymusza nadpisanie mbr" gdzie wgl wpisywać te komendy ?

Dodano po 4 [minuty]:

Dobra Panowie przeinstaluje Windowsa będzie szybciej, myślałem, że to da się od ręki załatwić.
    Dziękuje za szybkie odpowiedzi, leci pomocny.
  • #6 16870667
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    Należy uruchomić instalator Windows 7, wybrać napraw komputer i postępować jak w załączonym powyżej w punktach opisie.
    Można jeszcze wspomóc się tym - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3279232.html [by nie zniszczyć GRUBa.]
REKLAMA