MrPepka napisał: TWG870 i TC7200 w firmwarze UPC nigdy nie miały trybu bridge.
Ależ ja nigdzie nie twierdzę, że miały (legalnie...

).
MrPepka napisał: skoro ta funkcja jest wyłączona w konfigu, a przyczyną jej braku jest wi-free to nie widzę przeszkód, żeby po zgłoszeniu wyłączenia wi-free wysłać konfig z odblokowanym bridge'm.
Wiec taką samą drogą, UPC na tej samej podstawie może wyłączyć ten tryb w sprzętach, które go jeszcze mają (modemoroutery). Przecież mogą tak zrobić i nikt im niczego nie udowodni, że nie jest to niemożliwe do naprawienia (ich wcześniejsze tłumaczenia z tym problemem z WiFree), tylko wycinają taki tryb pracy, by mieć pełną kontrolę nad tym co robisz w internecie.
A z drugiej strony mnie zadziwia, że dla nich jest ważniejsze WiFree (na moich plecach i za moje pieniądze), niż coś co będzie potencjalnie bardziej przydatne - przecież to ich WiFree to badziew jakich mało. A o tryb mostu zaczyna się upominać coraz więcej ludzi (i nie tylko w UPC).
I nie zapominajmy o jednym - w żadnym ich regulaminie, umowie nie ma o trybie bridge ani słowa - więc to, że jeszcze jest, to jest tylko ich dobra wola, ale to firma i ma swoje inne priorytety i ich dobra wola może się szybko odmienić.
A myślisz, że dlaczego czyste modemy kablowe w UPC w ogóle zniknęły? (nie montują już nowych a te które ludzie mają w razie ich awarii zamieniają im na Compala) - bo dają im Compale większą kontrolę i "darmowe" WiFree.
Moja Ukochana Żono Agniesiu (pro memoriam 25 04 1974 - 19 06 2022) Kocham Cię i tęsknię.
Moja Ukochana Siostro Justynko (pro memoriam 25 02 1974 - 16 01 2025) Kocham Cię i tęsknię.