logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo AKF-9595 - jakie funkcje mają zielone, białe, szare i fioletowe kable?

jacekp123 10 Sie 2005 14:50 13049 12
REKLAMA
  • #1 1722586
    jacekp123
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Mam radio Daewoo AKF-9595 z którego wychodzą kable bez kostki.

Wiem do czego służą żółty, czerwony i czarny.
    Natomiast nierozszyfrowane pozostają:
    -zielony,
    -zielony z czarnym paskiem
    -biały
    -szary,
    -niebieski
    -fioletowy,
    -fioletowy z czarnym paskiem

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tych przewidów.
  • REKLAMA
  • #2 1723125
    pszeluga
    Poziom 13  
    -zielony,
    -zielony z czarnym paskiem
    glosnik

-biały
    -szary,

-niebieski
    sterowanie anteny

-fioletowy,
    -fioletowy z czarnym paskiem
    glosnik
  • Pomocny post
    #3 1723944
    blacktop
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Szary - Prawy przód +
    Fioletowo-czarny - Prawy przód -
    Fioletowy - Prawy tył +
    Fioletowo-czarny - Prawy tył -
    Biały - Lewy przód +
    Zielono-czarny - Lewy przód -
    Zielony - Lewy tył +
    Zielono-czarny - Lewy tył -
    Żółty - +12V
    Czerwony - +12V po zapłonie
    Czarny - masa
    Niebieski - ant. elektryczna
  • REKLAMA
  • #4 1724071
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Radziłbym przed podłączeniem sprawdzić te kolory z opisami na www.studio24.prv.pl według zasady trzy razy sprawdzić przed podłączeniem zasilania. Zepsuć jest łatwo.

SławeK
  • #5 1724534
    jacekp123
    Poziom 13  
    Dzięki za odpowiedź.

Jeszcze jedno pytanie - czy w głośnikach przednich i tylnich jest puszczany to samo, czy może jest jakaś różnica (np korekcja) i jeśli w samochodzie są głośniki tylko z przodu, to czy lepiej podłączyć kanały tylne czy przednie?
  • #6 1724799
    SlaweK
    Poziom 43  
    Przy jakości Daewoo nie ma to specjalnego znaczenia a w innych radiach zależy to od konstrukcji końcówki mocy i niekiedy producent przewiduje taką możliwość. Z reguły jeśli regulacja Fadera jest elektroniczna to nie ma to znaczenia a jeśli Fader jest mechaniczny to jest to możliwe. Zobacz czy na radiu nie jest opisane.

SławeK
  • #7 1824238
    Dj Rayan
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam, troszkę odświerzę dany temat.
    Mam takie pytanie:
    Jak zrobić, żeby radio było wciągle podłączone do akumlatora??
    Myślałem nad zamianą miejscami kabli żółty w miejsce czerwonego, a czerwony...?? Chcę dlatego tak zrobić ponieważ radio nie trzyma pamięci :cry:

Pomocy!!
  • REKLAMA
  • #8 1825068
    SlaweK
    Poziom 43  
    Zamieniasz bezmyślnie przewody zamiast prosto żaróweczką sprawdzić na którym jest cały czas plus, bez kluczyka. Na radia Daewoo zwykle był opis przewodów (a jeśli go nie ma to trzeba szukać opisu złącza), choć zwyczajem jest że plus podtrzymujący pamięć ma kolor żółty to nie jest to zawsze pewne. Sprawdź te proste sprawy, na którym przewodzie jest cały czas plus i jak to jest opisane na radiu a wszystko będzie jasne. Troszkę pomyślunku bo ktoś Ci powie że ma być na zielonym i popalisz radio!

SławeK
  • REKLAMA
  • #9 1825146
    Dj Rayan
    Poziom 14  
    Zapomniałem napisać, ze na radiu Daewoo nie miałem z tym problemów. Zmieniłem radio w samochodzie na Panasonica i już podtrzymywanie pamięci nie działało. Dokładnie to działało ale tylko pare minut, a potem wszystkie ustawienia parowały :/
  • #10 1825445
    SlaweK
    Poziom 43  
    I znów pytanie do jasnowidza. Z tego tylko wynika ze auto masz sprawne. Jaki model radia, kieszeń czy panel, jakie złącze ISO czy inne, jak podłączyłeś...Konkrety!

SławeK
  • #11 1825897
    Dj Rayan
    Poziom 14  
    Mój model radia to: Panasonic CQ-DFX202N. Do podłączenia radia zakupiłem przejściówkę na kostkę ISO z fabrycznej kostki w lanosie.

Tak wygląda ta mała kosteczka którą się wpina do radia:
    Daewoo AKF-9595 - jakie funkcje mają zielone, białe, szare i fioletowe kable?
    Mam podpiętą tylko jedną parę głośników i nie wiem gdzie podpiąć drugą parę (mniej więcej się domyślam) lecz jeszcze nie wiem jak ją podpiąć, gdyż brakuje mi końcówek które się wkłada do kostek.

Słyszałem, zę trzeba podpiąć czerwony z żółtym, zeby mieć stałe zasilanie.
  • #12 1827750
    Dj Rayan
    Poziom 14  
    już sobie poradziłem :) Wszystko chodzi w jak najlepszym porządku.
  • #13 1987188
    jacekp123
    Poziom 13  
    Kolorystyka opisana na www.studio24.prv.pl rozwiązała mój problem, radio działa. Kolorystyka podana przez blacktop-a też jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono funkcje przewodów w radiu samochodowym Daewoo AKF-9595 bez kostki złączowej. Potwierdzono, że kolory żółty, czerwony i czarny odpowiadają za zasilanie (+12V stałe, +12V po zapłonie, masa). Szczegółowo opisano przewody głośnikowe: zielony i zielono-czarny to lewy tył (+ i -), biały i zielono-czarny to lewy przód (+ i -), szary i fioletowo-czarny to prawy przód (+ i -), fioletowy i fioletowo-czarny to prawy tył (+ i -). Niebieski służy do sterowania anteną elektryczną. Poruszono także kwestie podłączenia głośników przednich i tylnych oraz wpływu na korekcję dźwięku (fader), gdzie w radiu Daewoo nie ma to większego znaczenia. Wskazano na konieczność sprawdzenia stałego zasilania przed zmianą przewodów, aby uniknąć uszkodzenia radia. Dodatkowo omówiono problem podtrzymania pamięci radia i podłączenia stałego zasilania, podkreślając, że żółty przewód zwykle pełni tę funkcję, ale należy to zweryfikować miernikiem. W dyskusji pojawiły się także informacje o modelu Panasonic CQ-DFX202N i problemach z podtrzymaniem pamięci po wymianie radia. Ostatecznie potwierdzono, że kolorystyka przewodów opisana na stronie www.studio24.prv.pl oraz w odpowiedzi blacktop-a jest poprawna i rozwiązuje problem podłączenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA