logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-T3720H - jak zalogować słuchawkę do bazy?

COOLER 10 Sie 2005 18:14 2581 6
REKLAMA
  • #1 1723042
    COOLER
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    witam

model KX-T3720H

w czym prblem:

gdy wciskam przysick CH ( od CHANNEL prawdopodobnie) to sluchawka powinna sie zalogowac do bazy, udalo mi sie takie coś 2 razy, nawet dzwonilem z tego telefonu. Później wcisnalem ponownie i juz od 2 dni probuje wciskać zeby sie zalogowala slucawka a ona zapiszczy 3 razy i dalej jest szum w sluchawce.
    Na bazie jest przełącznik CODE A i B, który trzeba wybrać ???.
    Ile razy trzeba wciskać przycisk CH ??? Nie posiadam instrukcji obsługi, doradzcie coś.

z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 1723323
    jacekc3
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    Przycisk CH służy do zmiany kanału łączności a nie do logowania słuchawki. Jeżeli słuchawka daje tylko trzy sygnały po naciśnięciu klawisza TALK to oznacza brak łączności bazy ze słuchawką .Należy wówczas sprawdzić dostrojenie słuchawki. Po włączeniu słuchawki w stan serwisowy sprawdzamy dostrojenie generatorów TX i RX potrzebny do tego jest miernik cyfrowy napięcia.Ale bez rysunku płytki słuchawki trudno jest to opisać między którymi punktami mierzyć napięcia.
    Nie posiadam wersji elektronicznej instrukcji żeby przesłać.
  • REKLAMA
  • #3 1723630
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Przycisk CH to tylko zmiana kanału np. gdy w czasie rozmowy wchodzą jakieś obce zakłócenia. Tutaj masz do czynienia z typowym uszkodzeniem dla Panasoniców a mianowicie przy każdym położeniu słuchawki na bazę jest automatyczne przekazywanie kodu. Jeżeli ten styk środkowy nie jset pewny lub gdzieś jest przerwa, zimny lut, to taki jest objaw jak opisujesz. Jeszcze często winę za taki stan rzeczy ponosi zasilacz. Gdy konmdensator elektrolityczny straci swoją pojemność to także mogą być podobne problemy.
  • REKLAMA
  • #4 1724443
    COOLER
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    w jaki sposób wprowadzić słuchawkę w stan serwisowy ????

gdy pierwszy raz odpalilem telefon to tez byl tylko szum w sluchawce, wciskalem pare razy przycisk CH no i polaczyło, wykonalem połączenie i potem mialem wolny sygnał w słuchawce, wcisnąłem CH i sie schrzaniło ?? czy to możliwe zeby tak odrazu ?? po co jest przełącznik CODE A i B ?? Na ktorym powinno być ustawione.

Co mozecie doradzić ??

z góry thx za zainteresowanie
  • #5 1724832
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Code A lub B to jest tylko możliwość zmiany częstotliwości pracy w wypadku gdyby np. sąsiad miał identyczny aparat i wzajemnie byście się zakłócali. Normalnie gdy nic ci nie zakłóca to ustawiasz dowolnie A lub B i kładziesz na chwilę słuchawkę na aparat aby to zaakceptowała. Widzę, że nie czytałeś uważnie mojego postu. Tam wyjaśniłem ci co należy sprawdzić. Te aparaty mają typowe, proste uszkodzenia. Czasami jeszcze uszkadzają się filtry "455". Wiem to z forum ale sam się jeszcze z tym nie spotkałem. Kiedyś na przykładzie innego Panasonica opisywałem dokładnie jak sprawdzić przekazywanie "paczek impulsów". Gdybyś poszukał gdzieś na forum, bo mi już nie chce się od nowa tego "przerabiać".
  • REKLAMA
  • #7 1725518
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Model Panasonic KX-T3720H posiada przycisk CH służący wyłącznie do zmiany kanału komunikacji, a nie do logowania słuchawki do bazy. Logowanie słuchawki odbywa się automatycznie po położeniu jej na bazę, gdzie następuje przekazywanie kodu. Przełącznik CODE A i B na bazie służy do zmiany częstotliwości pracy w celu uniknięcia zakłóceń z innymi podobnymi aparatami i może być ustawiony dowolnie, o ile nie występują interferencje. Problemy z logowaniem i trzema sygnałami dźwiękowymi po naciśnięciu klawisza TALK wskazują na brak łączności między bazą a słuchawką, co może być spowodowane uszkodzeniem styku, zimnym lutem, przerwą w obwodzie lub uszkodzonym zasilaczem, zwłaszcza kondensatorem elektrolitycznym. Wskazane jest sprawdzenie dostrojenia generatorów TX i RX w słuchawce, co wymaga pomiarów napięć za pomocą miernika cyfrowego, jednak bez schematu płytki jest to trudne do wykonania. Dodatkowo mogą występować uszkodzenia filtrów o częstotliwości 455 kHz. Słuchawka nie posiada przełącznika pod etykietą z numerem. W praktyce urządzenia te działają na zasadzie radiowej łączności w ograniczonym zasięgu, co może wpływać na stabilność połączenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA