logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iphone 6s - podświetlenie ekranu czasami zanika, co może być przyczyną?

zdybel 09 Gru 2017 20:07 900 7
REKLAMA
  • #1 16879506
    zdybel
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,
    Mam problem z telefonem iphone 6s chodzi o to że telefon normalnie działa i czasami wygasza mu się podświetlenie wyświetlacza bo jak spojrzę pod katem to widzę ze wyświetlacz działa pokazuje ikoniki tylko nie ma podświetlenia, proszę o jakieś rady co to może być może komuś sie przytrafiła taka sytuacja. Telefon nie upadł nie był zalany nic z tych rzeczy stan oceniam jako idealny niestety jest już po gwarancji.
  • REKLAMA
  • #2 16879591
    KRY5PIN
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    Trzeba by było potestowac na innym lcd.
  • REKLAMA
  • #3 16881390
    Chawek
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Takie zachowanie wskazuje na przerwę w obwodzie (zimny lut). Ja w mojej osobistej szóstce mam tak, że gaśnie mi czasami połowa podświetlenia, na 95% mam zimny lut pod driverem od podświetlenia i nie mam czasu sobie tego naprawić, jak to mówią - szewc w dziurawych butach chodzi :D
  • REKLAMA
  • #4 16881765
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 222
    W 6S lubi spalić się w mostek/dławik w torze zasilania jednej z "elektrod" podświetlenia. Bardzo możliwe, że u Ciebie przegrzewa się ów dławik i za jakiś czas dokona żywota.
    Problem jest w scieżce/połączeniu, przy padzie od dławika/mostka, tworzy się w tym miejscu spora rezystancja.
    Dławik się przegrzewa i pada podświetlenie.

Nie spotkałem zimnych lutów pod driverem podświetlenia.
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • #5 16883274
    Chawek
    Poziom 18  
    Mówiąc mostek/dławik masz na myśli filtry? Mi się zdarzyły zimne luty pod driverem już dwa razy, ale w obu przypadkach były robione układy od dotyku a jeden z nich jest dokładnie pod driverem po drugiej stronie płyty.
  • REKLAMA
  • #6 16883297
    geryon
    Poziom 17  
    Ocena: 126
    na początku podstaw inny LCD zobacz czy będzie to samo.
  • #7 16883312
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 222
    Chawek napisał:
    ale w obu przypadkach były robione układy od dotyku

W temacie widze 6s, a tutaj nie robi się kontrolera dotyku bo go nie ma :) Chyba urządzenia pomyliłeś.
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • #8 16883383
    Chawek
    Poziom 18  
    Tak tak, ja mówię o szóstkach ofkors :D Podałem tylko jako przykład, tutaj sytuacja jest inna. Ale też trzeba mieć na uwadze że to, że się nie zdarzyły zimne luty nie znaczy że nie jest to możliwe :) Opis usterki wygląda na przerwę w obwodzie typu pojawiam się i znikam - takie są najgorsze :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z iPhone 6s, polegający na sporadycznym zaniku podświetlenia ekranu, mimo że wyświetlacz działa. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym przerwy w obwodzie (zimne luty) oraz uszkodzenia dławika w torze zasilania podświetlenia. Rekomendowane jest przetestowanie telefonu z innym wyświetlaczem LCD, aby wykluczyć uszkodzenie samego ekranu. Wskazano również na możliwość przegrzewania się komponentów, co może prowadzić do ich awarii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA