logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica PB 5570 A412 - nieznany kod bledu w trakcie prania

notset 10 Sie 2005 20:10 2878 8
REKLAMA
  • #1 1723328
    notset
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam,

Wlasnie cos sie stalo z moja pralka, podczas prania wyswietlila kod bledu, ktory nie znajduje sie w wykazie kodow w instrukcji, mianowicie:

swieci sie Koniec, swieci sie 60°, swieci sie Zimna Woda, i mruga Gotowe z czestotliwosioa jakies 2 Hz

Co robic?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1724337
    rangi
    Poziom 18  
    Ocena: 101
    O ile dobrze pamietam to problem z silnikiem (tachometr).
  • #3 1725498
    notset
    Poziom 17  
    Hmm.. normalne jest takie cos przy nowiutkiej pralce? Dziwne.. Kupilem ja zaledwie 2 miesiace temu.. jaka moze byc tego przyczyna?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1726100
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 1726704
    notset
    Poziom 17  
    Dzieki za odpowiedzi, gwarancji jeszcze nie mam podbitej bo mialem przyjsc jak bedzie wszystko ok.. dzwonilem do serwisu Amici, no nie powiem serwisant zrobil duze oczy bo nie potrafil powiedziec co to za kod bledu.. i ma sie ze mna skontaktowac jakas ekipa z mojego miasta (maja zadzwonic i sie umowic na wizyte). Pytal sie tez czy mam gwarancje podbita, tak jakos odruchowo powiedzialem ze mam (bo tak to myslalem ze nie przyjmie zgloszenia) dobrze zrobilem?

Teraz pytanie czy isc podbic gwarancje w sklepie i poczekac na serwisantow czy zostawic nie podbita i najwyzej wymienia pralke czy cos? nie wiem co sie robi w takim wypadku..
  • #6 1726801
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 1726968
    notset
    Poziom 17  
    Hmm.. no to podbijac ta gwarancje w sklepie juz teraz (przed przyjsciem serwisantow czy po i ewentualnej naprawie)? Bo skoro sie serwisant producenta o to pytal to znaczy ze po cos to jest potrzebne.. to jak??
  • REKLAMA
  • #8 1727527
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 1727698
    notset
    Poziom 17  
    Ok, dzieki.. gwarancje podbilem, teraz tylko czekam na kontakt od "fachowcow amici" :)
    Jeszcze sprobuje sie wypytac serwisantow co jest wedlug nich nie tak lub co wymienili itp. to tu napisze, moze sie komus przyda..
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Amica PB 5570 A412 podczas prania wyświetliła nieznany kod błędu: świeciły się kontrolki "Koniec", "60°", "Zimna Woda" oraz migotała kontrolka "Gotowe" z częstotliwością około 2 Hz. Problem najprawdopodobniej dotyczy silnika, a dokładniej tachometru lub zwarcia triaka silnika, co powoduje sygnał z tacho mimo braku zasilania silnika. Sterownik pralki przerywa program i wyświetla kod błędu. Możliwe przyczyny to uszkodzona elektronika lub niewyważony wsad (np. koc, szlafrok). Zalecane jest skontaktowanie się z serwisem, zwłaszcza że pralka jest nowa i powinna być na gwarancji. W dyskusji podkreślono, że gwarancja producenta wymaga posiadania podbitej karty gwarancyjnej przez sklep oraz dowodu zakupu, co jest niezbędne do bezpłatnej naprawy przez serwis. Alternatywnie, przez dwa lata od zakupu klient może korzystać z uprawnień wynikających z odpowiedzialności sprzedawcy za towar niezgodny z umową, co wymaga paragonu lub faktury i zgłoszenia reklamacji w sklepie. Po podbiciu gwarancji autor oczekuje na kontakt serwisantów i planuje podzielić się dalszymi informacjami o diagnozie i naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA