logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór przewodów do taśmy led

konrad800 11 Gru 2017 22:09 4980 3
  • #1 16884781
    konrad800
    Poziom 9  
    Witam
    Temat już wielokrotnie poruszany taśmy led na innych tematach znalazłem odpowiedzi na wszystkie moje pytania poza jednym jakie przewody dobrać ;/ a więc zamierzam podłączyć taśmę led rgb 7,2w/1m w suficie całkowita długość to 26 m i każde 5m taśmy będzie zasilane osobnym przewodem i właśnie nie wiem jaki przekrój ,liczyłem na kalkulatorze to wychodziły przewody po 4mm . Dwa paski po 5m będą blisko sterownika to tam wystarczy myślę 4x0,5mm ale kolejne 5m taśmy to przewód 5m i ostatni pasek to już 10m oddalony od sterownika. I moje pytanie jaki będzie przekrój kabla dla 5m i 10m
    Wklejam mniej więcej plan jak zamierzam to zrobić może ktoś na nim popisze odpowiednie przewody

pozdrawiam

Dobór przewodów do taśmy led
  • #3 16889710
    konrad800
    Poziom 9  
    dzięki za odpowiedz, czyli wynika z tego że dla długości 5m wystarczą 4x1mm
  • #4 16895050
    konrad800
    Poziom 9  
    Nie chce zakładać nowego tematu więc może ktoś mi tu odpowie a więc, zamówiłem taśmę led ip20 a przyszła ip65 w tym jakby silikonie i nie wiem czy ją montować w suficie podwieszanym gdzie nie będzie narażona na wilgoć dlatego zawsze pracowałem na ip20. Szukam po forach po kilka godzin jakiś informacjach o tych ip65 i niektórzy sobie chwalą a niektórzy mówia że nie ma opcji w suficie że są mniej żywotne słabiej świecą i wogóle beznadziejne może ktoś poradzi co robić :-)
REKLAMA