logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 zużywa 4.5-5 GB RAM, spadek FPS w CS:GO, Antimalware Service Executable

CptKotek 12 Gru 2017 16:09 3345 9
REKLAMA
  • #1 16885793
    CptKotek
    Poziom 2  
    Witam mam problem ponieważ mój komputer/ system operacyjny ostatnio zabiera zbyt dużo pamięci RAM dokładnie od 4.5-5 gb
    Procesy które działają tyle tyle nie zabierają ale najwięcej biorą takie programy
    -Antimalware Service Executable
    i jakieś inne systemowe
    W Grach typu CS:GO miałem 300 fps a teraz mam ledwo 120
    Prosze o pomoc !
  • REKLAMA
  • #2 16885875
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    Witam

Zacznij pisać po polsku, popraw temat i treść.
    Później zobacz jakie procesy zabierają RAM, przeskanuj na obecność wirusów.
    Jaki system, podaj pełną specyfikację.

Pozdrawiam

Edit:

Link
  • REKLAMA
  • #3 16885890
    CptKotek
    Poziom 2  
    Dziękuje !
    Nie wiedziałem że odpowiedź może być tak prosta !
  • #4 16885908
    icosie
    Poziom 34  
    Zobaczymy czy odpowiedź będzie prosta, jak poskutkuje.

Antimalware Service Executable to proces WinDefendera, w Win10 czasami potrafi się rozrosnąć do 1GB, ale to po dłuższym działaniu komputera (kilka set godzin pracy).

Jeżeli nie pomogą wiadomości z tego linku to przeskanuj komputer i to lepiej zamieść logi z FRST.

Zamieść w załączniku logi z FRST (Frst.txt oraz Addition.txt):
    http://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/

I poproś moderatora o zmianę działu.
  • REKLAMA
  • #5 16885952
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    A ile masz w ogóle tej pamięci ? Kiedy widzisz takie użycie ?
    Zajmowanie pamięci wcale nie jest takie złe, zauważ że pamięć RAM jest szybsza od jakiegokolwiek dysku HDD/SSD.
  • #6 16885955
    icosie
    Poziom 34  
    g107r napisał:
    A ile masz w ogóle tej pamięci ? Kiedy widzisz takie użycie ?
    Zajmowanie pamięci wcale nie jest takie złe, zauważ że pamięć RAM jest szybsza od jakiegokolwiek dysku HDD/SSD.

Przed poprawą postu pisał, że ma 8GB, co na standardy Win 10 to i tak dużo po samym załączeniu komputera.
  • #7 16885995
    Piterixos
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    g107r napisał:

???

A jakby pisał, że ma dwa dyski, jeden SSD, a drugi HDD, i że ciągle ma zużycie 100% na SSD to wtedy byś napisał, że to nie tak źle bo SSD jest szybsze niż HDD?

Tu chodzi o to, żeby zużycie wyeliminować zupełnie po to żeby inne programy których autor chce używać miały do dyspozycji więcej pamięci. Nie wiem czy w tym przypadku się to uda natomiast ta część Twojej wypowiedzi sensu nie ma.
  • REKLAMA
  • #8 16886008
    CptKotek
    Poziom 2  
    Jednak nadal powtaza sie problem znowu po 10 min od wlaczenia komputera pamiec wzrasta do 4.5 gb
  • #9 16886045
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    @Piterixos nic bym nie napisał zgadzając się z wypowiedzią @icosie.
    Skąd taka interpretacja ?
  • #10 16886269
    Piterixos
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    g107r napisał:
    @Piterixos nic bym nie napisał zgadzając się z wypowiedzią @icosie.
    Skąd taka interpretacja ?

Autor skarży się, że ma za duże zużycie RAM. W odpowiedzi piszesz, że to nie takie złe bo lepiej żeby to RAM był zajęty niż dysk.

Moim zdaniem taka odpowiedź jest bez sensu bo zawiera w sobie jakieś dziwne założenie, że coś zajęte być musi, albo RAM, albo dysk. A przecież tak nie jest, no bo i dlaczego miałoby być?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokim zużyciem pamięci RAM przez system Windows 10, wynoszącym 4.5-5 GB, co wpływa na wydajność gier, w tym spadek FPS w CS:GO z 300 do 120. Głównym podejrzanym jest proces Antimalware Service Executable, związany z Windows Defenderem, który może zajmować do 1 GB RAM po dłuższym użytkowaniu. Użytkownicy sugerują skanowanie systemu w poszukiwaniu wirusów oraz zamieszczenie logów z narzędzia FRST dla dalszej analizy. Wskazują również, że 8 GB RAM to wystarczająca ilość dla Windows 10, ale zalecają eliminację zbędnego zużycia pamięci, aby poprawić wydajność innych aplikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA