logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asrock 970 Pro3 - Widoczne tylko 3.96GB RAM z 8GB, BIOS najnowszy, Single Channel

Rattusz 22 Gru 2017 02:13 2451 7
REKLAMA
  • #1 16906345
    Rattusz
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z ramem. Mam 8GB ram, a dostępne jest tylko 3.96GB. Mam płytę Asrock 970 pro3 i wgrany najnowszy bios. Próbowałem z msconfig zaznaczyć 8192MB ram, ale to nie pomogło. Pomoże ktoś?

Dodano po 4 [minuty]:

Dodam jeszcze, że próbowałem przemieniać ram miejscami, ale nic z tego i w bios jak mam 2 kości w gniazdach b1 i b2 to pisze w biosie single channel memory mode.
  • REKLAMA
  • #2 16906368
    adamjk
    Poziom 29  
    Ocena: 151
    1. Pro3 czy Pro3 R2.0? Są dwie wersje.
    2. Jakie pamięci? Producent, dokładny typ itp. Pomóc może CPU-Z.
    3. Na dzień dobry do postudiowania instrukcje
    http://asrock.nl/downloadsite/Manual/970%20Pro3.pdf
    http://asrock.nl/downloadsite/Manual/970%20Pro3%20R2.0.pdf
    i QVL ze strony producenta.
    4. "jak mam 2 kości w gniazdach b1 i b2 to pisze w biosie single channel memory mode"
    i dobrze jest napisane, powinno być A1 - B1 lub A2 - B2.
    5. Ile wykrywa BIOS?
  • REKLAMA
  • #3 16906532
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    adamjk napisał:
    5. Ile wykrywa BIOS?

To jest podstawowe pytanie do kolegi @Rattusz.
    Przedstaw @Rattusz łaskawie wersję systemu operacyjnego, bo ta resztka RAM, co podałeś sugeruje, że używasz system 32 bitowy. Choć trochę za dużo go wykrywa jak na 32bit OS.
    Jeśli flashowałeś BIOS, a nie robiłeś "formata", to niestety czeka Cię właśnie "format".
    Jeśli on nie pomoże, to obawiam się, że masz uszkodzoną płytę główną lub co najmniej jeden kanał IMC.
    Popraw obsadzenie CPU w socket`cie, sprawdź, czy nóżki nie powyginane, brakujące itp.
    Użyj inny, 100% sprawny CPU.
  • #4 16906814
    Rattusz
    Poziom 6  
    Raczej Pro3, bo na płycie pisze 970 PRO3 Rev. G/A 1.01.
    Pamięci to ADATA AD3U1333W4G9-B.
    Bios wykrywa 8192MB ram (W win też 8, ale w nawiasie jest 3,96GB).
    System to Windows 7 64bit.
    Najpierw był robiony format, bo zmieniłem płytę z 775 i zauważyłem ten problem, a później zaktualizowałem bios z poziomu Windowsa.
    CPU powinno być sprawne, bo piny jak składałem były ok i gdy komputer chodzi żadnych problemów nie ma.
    Co do użycia innego CPU to nie mam teraz takiej możliwości.

Dodano po 43 [minuty]:

Przy formacie formatowałem tylko C z systemem i teraz odpaliłem GTA Online na steam i wszystkie rdzenie procesora pracują (sprawdzałem MSi afterburner) i nie wiem czy to potwierdza, że procesor sprawny, ale jak jak było widać pracował na wszystkich garach.
  • #5 16908102
    safbot1st
    Poziom 43  
    Zamieść 3cią zakładkę CPU-Z.
    Spróbuj standardowych "sztuczek" z msconfig. Jeśli to nie pomoże, niestety czeka Cię kolejny format.
  • REKLAMA
  • #6 16908340
    Rattusz
    Poziom 6  
    Zrobiłem kolejny format i mam win 7 Professional 64bit, ale dalej to samo. Kolega kupił zestawik i on ma chyba coś z płytą i chciał u mnie zobaczyć procka (fx6350) i ram 4x2gb. Po zmianie procesora oraz ramu na kolegi problem byl ten sam i dalej było dostępne tylko 3.96gb. Zaraz zobaczę sztuczki z msconfig i dam screena z CPU-Z.
    Dodano po 59 [minuty]:
    Próby z msconfig się nie udały. Oto screeny Asrock 970 Pro3 - Widoczne tylko 3.96GB RAM z 8GB, BIOS najnowszy, Single ChannelAsrock 970 Pro3 - Widoczne tylko 3.96GB RAM z 8GB, BIOS najnowszy, Single ChannelAsrock 970 Pro3 - Widoczne tylko 3.96GB RAM z 8GB, BIOS najnowszy, Single Channel
    Dodano po 22 [minuty]:
    Rozwiązałem już to, ale chyba coś się dowiedziałem o swojej płycie.. Gdy próbowałem uruchomić tylko na jednej kości to jak kość siedziała w A2 lub B2 (chodzi mi o te które nie są po stronie procesora) to nie startował komputer. Gdy jedna kość była w tych bankach przy procesorze to działało. Więc włożyłem 2 kości w 2 pierwsze wejścia od strony procesora (chyba A1i B1) i działa! Jest normalnie 8GB. Czy to oznacza, że mam uszkodzoną płytę? Ram niby czytała w A2i B2 ale nie chciała z nich startować. No i jeszcze problem z audio... Nie czyta mi tylnego panelu, ale to już na inny temat.
  • Pomocny post
    #7 16908678
    safbot1st
    Poziom 43  
    Wychodzi na to, że uszkodzona płyta = nie działa jeden kanał pamięci, więc o dualu możesz zapomnieć, nie działa audio tylne.
    Rattusz napisał:
    Raczej Pro3, bo na płycie pisze 970 PRO3 Rev. G/A 1.01.

Nie znajduje w sieci nic o tym REV.
    Którą masz wizualnie płytę?:
    https://www.asrock.com/mb/AMD/970%20Pro3%20R2.0/
    https://www.asrock.com/mb/AMD/970%20Pro3/
    Rattusz napisał:
    problem z audio... Nie czyta mi tylnego panelu, ale to już na inny temat.

To jest ten sam temat - uszkodzenie płyty. Sprawdź audio na bootowalnym linuxie.
  • REKLAMA
  • #8 16909143
    Rattusz
    Poziom 6  
    To jest Pro3, bo ma inny kolor radiatorów i nie ma takich opcji w bios co r2.0. W bios jak oglądałem na YT w r2.0 nazwa płyty to ''970 Pro3 R2.0'', a u mnie nie ma R2.0, a później zobaczę linuxa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z wykrywaniem pamięci RAM w płycie głównej Asrock 970 Pro3, gdzie zainstalowane 8GB RAM jest widoczne jako tylko 3.96GB. Po aktualizacji BIOS i próbach konfiguracji w systemie Windows 7 64-bit, problem nadal występował. Użytkownik sprawdził różne sloty pamięci, jednak BIOS wskazywał na tryb single channel. Po dalszych próbach z różnymi konfiguracjami pamięci, użytkownik odkrył, że płyta główna może być uszkodzona, co uniemożliwia działanie jednego kanału pamięci. Ostatecznie, po umieszczeniu pamięci w odpowiednich slotach, problem został częściowo rozwiązany, ale nadal występują ograniczenia związane z dual channel i audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA