logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 64bit - Błąd instalowania z pendrive. Błąd 0xc0000098

sebastiango 29 Gru 2017 13:45 7464 4
REKLAMA
  • #1 16921455
    sebastiango
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Witajcie
    Ostatnio po update z Win 8,1 na 10 miałem problemy z portami USB 3w Dell 7347 (o którym również pisałem na forum). Z infolinii Microsoft i Dell wynikało, że potrzebna jest świeża instalacja Win10. Wreszcie znalazłem czas i przygotowałem pendrive zgodnie z opisem na stronie Microsoft.
    Niestety podczas botowania z pendrive mam komunikat błędu:
    plik: winload.efi
    błąd: 0xc0000098
    Z po uruchomieniu Win 10 i próbie uruchomienia instalki mam komunikat : "Instalator nie może zainicjować katalogu roboczego"
    Dysk to SSHD z wolnym miejscem na C 77,6GB

Macie pomysł jak zmusić komputer do odpalenia poprawnie instalki Win 10?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16921490
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    sebastiango napisał:
    z wolnym miejscem na C 77,6GB

Dysk w MBR czy GPT (ustawienia w UEFI zgodne z wybraną metodą instalacji)?
    Mam wrażenie, że samo "miejsce na C:", to może być ciut mało.

PS
    Instalacji "w miejscu", tj nakładki - wtedy będzie z zachowaniem plików i ustawień - Pan próbował? Choćby, by sprawdzić czy daje się z tego samego instalatora przeprowadzić.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 16921729
    sebastiango
    Poziom 11  
    Matuzalem napisał:

Dysk w MBR czy GPT (ustawienia w UEFI zgodne z wybraną metodą instalacji)?

Niestety w tym laptopie jest bardzo mało zmiennych oraz mało informacji jakie można obejrzeć. W UEFI (po jego wywołaniu F12) wybieram rozruch z USB. W Win pokazuje styl partycji GPT.
    Cytat:

Mam wrażenie, że samo "miejsce na C:", to może być ciut mało.

77GB wolne ze 118GB (Obecny win 10 po 2 latach zajmuje 40GB)

Cytat:

PS
    Instalacji "w miejscu", tj nakładki - wtedy będzie z zachowaniem plików i ustawień - Pan próbował? Choćby, by sprawdzić czy daje się z tego samego instalatora przeprowadzić.

Niestety instalator nie startuje z powyższych błędów :(

A może to wina ustawień partycji?? Można usunąć trzy puste partycje? (na foto)
    Załączniki:
    • Windows 10 64bit - Błąd instalowania z pendrive. Błąd 0xc0000098 IMG_20171229_153601m.jpg (2.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 16921823
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    To "ciut mało" dotyczyło właśnie innych, poza C: partycji.
    Jeśli nic, w postaci danych, które muszą zastać na dysku, nie stoi na przeszkodzie by zacząć od zera, to najlepszym IMHO wyjściem będzie zdjęcie partycji (wszystkich) i pozwolenie instalatorowi na samodzielne "poukładanie" ich na dysku.
    Przy okazji może się Pan zastanowić czy ma to być GPT, czy MBR - w tym drugim wypadku pewnie trzeba by było to i owo w BIOS-ie (UEFI) zmienić.
    Jeśli po repartycjonowaniu nadal coś będzie z instalacją nie tak, to jest jeszcze i taka możliwość, iż sam instalator jest uszkodzony (nieprawidłowo utworzony).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #5 16925232
    sebastiango
    Poziom 11  
    Matuzalem napisał:
    To "ciut mało" dotyczyło właśnie innych, poza C: partycji.
    Jeśli po repartycjonowaniu nadal coś będzie z instalacją nie tak, to jest jeszcze i taka możliwość, iż sam instalator jest uszkodzony (nieprawidłowo utworzony).

I poszło :) Nie usuwałem partycji bo okazało się, że instalka na pendrive jest uszkodzona. Choć to nie było pewne bo po każdym użyciu Media Creatora od Microsoft proces przygotowania pendrive kończył się sukcesem. Może to wina pendrive'ów bo dopiero trzeci pendrive się uruchomił poprawnie (wszystkie pendrive miały 16GB). Ten sformatowany z systemem plików FAT32 ruszył.
    PS. Niestety po instalacji WIN 10 błędy z USB3 się powtarzają :(
REKLAMA