logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Saunier Duval KLZ30 - jak ręcznie włączyć C.U.W. z innego piętra?

krzych1537 29 Gru 2017 20:05 2745 14
REKLAMA
  • #1 16922516
    krzych1537
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam
    Posiadam w domu piec Saunier Duval KLZ30 Niedźwiedź.
    Chciał bym ręcznie włączyć "grzanie" wody użytkowej za pomocą "pstryczka " umieszczonego 2 piętra wyżej.
    Całodniowe grzanie wody w zbiorniku nie ma sensu ( przez 11 godzin nie ma nikogo w domu )
    Próbowałem odłączyć czujnik temperatury z zasobnika - jednak pojawia się błąd ( nie działa wtedy grzanie CO )
    Jakieś alternatywne rozwiązanie ?
    Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 16923072
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1073
    Witam.

Ten kocioł, nie jest przystosowany do programowania czasów podgrzewu C.W.U., oraz nie ma możliwości podłączenia wyłącznika zewnętrznego, w celu blokowania podgrzewu zasobnika.

Natomiast da się zablokować podgrzew C.W.U., po przez oszukanie automatyki kotła, że woda jest podgrzana. Można to zrobić, przełączając przełącznikiem zamiast sondy NTC, rezystor o takiej rezystancji, jaką miała by sonda NTC C.W.U., w temperaturze gdy zasobnik jest wygrzany np: 65°C.
    I to jest chyba jedyny sposób.

Pozdrawiam.
  • #3 16923939
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 315
    Niedźwiedź KLZ ma przecież programator przeznaczony do czasowego wyłączania podgrzewu c.w.u. Można to powiązać z obniżaniem temperatury c.o. w tym czasie poprzez zmianę parametrów serwisowych. Trzeba jednak kontrolować zegar programatora bo jest mechaniczno-elektryczny i zatrzymuje się w przypadku braku zasilania 230V.
  • #4 16924366
    Rysio4001
    Witam.

Zgoda - mój błąd, programator ten jest dla C.O. oraz C.W.U.
    Nie wiem dlaczego, zdawało mi się że jest tylko dla C.O. - pewnie pomieszało mi się z kotłem innej marki, który ma podobny programator.

Tak przy okazji, poniżej link do instrukcji tego kotła:
    https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=...%3Fid%3D1242&usg=AOvVaw13qxti_KwlsL5iN_cqPjZl

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 16929183
    krzych1537
    Poziom 11  
    Dzięki za aktywny udział w dyskusji.
    Programator czasowy"wbudowany" w piec odpowiedzialny jest za cały piec a nie tylko za ciepłą wodę - a mi zależy na czasowym uruchamianiu ciepłej wody niezależnie od ogrzewania domu.
    Rozumiem, że w tej sytuacji nie ma wyjścia ?
  • #6 16929246
    Rysio4001
    Witam.

Tak się składa, że wpływ tego programatora na C.O. można wyłączyć, i będzie sterował tylko C.W.U., a C.O. będzie pracowało według regulatora pomieszczeniowego.

W instrukcji instalacji na stronie 14 (strona 30 dokumentu PDF) z linka, który podałem w poprzednim poście, jest to opisane.
    Odpowiada za to parametr "u".
    Jeśli parametr "u" zostanie ustawiony na "u1", to ten programator nie będzie miał wpływu na C.O.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 16929462
    krzych1537
    Poziom 11  
    W menu ukrytym nie ma parametru U, jest tylko t ( ustawiony na 1 ) oraz n ( ustawiony na 3 )
    Piec ma regulator czasowy.
    W menu pieca jest funkcja U- ustawiłem na 1 - bez różnicy.
    Rozebrałem piec zwierałem / rozwierałem styki które są podłączone do zegara - nic to nie dało.
    Piec jest z 2002 roku a ta instrukcja jest chyba do nowszej wersji
    u mnie programator zegarowy ma przełącznik na dzień / noc.
    Obawiam się , że bez wymiany płyty głównej się nie obejdzie - ktoś wie jakie to koszta ?

U mnie zegar do regulacji temperatury wygląda jak w linku poniżej
    https://spplthumb.blob.core.windows.net/1000x...plyta-glowna-niedzwiedz-kobylka-478032297.jpg

w instrukcji zegar jest trochę inny

Dorwałem też starą instrukcję do tego pieca - nie ma tam nic wspomnianego o sterowaniu CWU za pomocą zegara. Zegar służy jedynie do nocnego obniżenia temperatury na piecu ( u mnie parametr U odpowiada za współczynnik obniżenia temperatury pieca w nocy)
  • Pomocny post
    #8 16931413
    Rysio4001
    Witam.

krzych1537 napisał:
    u mnie parametr U odpowiada za współczynnik obniżenia temperatury pieca w nocy
    Tak, dokładnie za to odpowiada ten parametr, i jest sterowany tym zegarem, dlatego też ustawienie na "u1", powoduje, że zegar ten przestaje wpływać na ogrzewanie C.O.

krzych1537 napisał:
    Dorwałem też starą instrukcję do tego pieca - nie ma tam nic wspomnianego o sterowaniu CWU za pomocą zegara. Zegar służy jedynie do nocnego obniżenia temperatury na piecu
    Niestety, możliwe że jest to starsza wersja, tego nie wiem.

krzych1537 napisał:
    Obawiam się , że bez wymiany płyty głównej się nie obejdzie
    Nie koniecznie. Rozwiązanie podałem w pierwszym moim poście. Stosowałem takie rozwiązanie w kotłach, które fabrycznie nie mają możliwości programowania przedziałów czasowych podgrzewu zasobnika C.W.U., i działa bardzo dobrze. Można użyć przełącznika, którym ręcznie można przełączać sondę NTC lub rezystor symulujący że woda jest zagrzana, albo użyć do tego programatora, który będzie to przełączał według programu.
    Do takiego rozwiązania jest potrzebny przełącznik ręczny (sterowanie ręczne), lub programator (sterowanie według programu) z jednym stykiem przełącznym, i jeden rezystor o odpowiedniej rezystancji.
    Z resztą takie rozwiązanie jest stosowane fabrycznie w pewnej marce kotłów niemieckich, gdzie sonda NTC jest podmieniana na rezystor stykami przekaźnika sterowanego z pompy ciepła do C.W.U., aby blokować podgrzew zbiornika C.W.U. kotłem, gdy pracuje pompa ciepła.

Pozdrawiam.
  • #9 16933583
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 315
    Również stosowałem takie rozwiązanie które kolega opisuje i jest ono skuteczne. Co do programatora to ma 3 pozycje- dzień, zegar, noc. Fakt faktem od kilku lat nowe płytki mają nowszy soft ale przyznam się że nie porównywałem pod tym kątem.
  • #10 16935941
    krzych1537
    Poziom 11  
    Witam
    Dzięki za odpowiedzi - rozumiem, że oszukanie sondy za pomocą rezystora nie wpłynie na pracę pieca w trybie CO ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 16940776
    Rysio4001
    Witam.
    krzych1537 napisał:
    rozumiem, że oszukanie sondy za pomocą rezystora nie wpłynie na pracę pieca w trybie CO ?
    Oszukujesz sondę C.W.U., która kontroluje temperaturę wody w zasobniku. Takie oszukanie rezystorem tej sondy, nie wpłynie na ogrzewanie C.O.
    Pozdrawiam.
  • #12 16944122
    krzych1537
    Poziom 11  
    ok
    wypinam sondę z zasobnika wody pojawia się błąd F4 i nie ma podanej temperatury na piecu ... nie działa C.W.U oraz C.O
    coś czuję że ten piec jest niereformowalny
  • Pomocny post
    #13 16944147
    Rysio4001
    Witam.

krzych1537 napisał:
    wypinam sondę z zasobnika wody pojawia się błąd F4 i nie ma podanej temperatury na piecu ... nie działa C.W.U oraz C.O
    Bo samo odłączenie sondy nie wystarczy. Musi jeszcze zostać w miejsce sondy, podłączony rezystor o odpowiedniej rezystancji.

W tym kotle jest sonda NTC 10kΩ (ustaliłem na podstawie informacji, jakie otrzymałem od autora tematu).
    Nastawa maksymalnej temperatury C.W.U. w tym kotle, to 70°C.
    Aby skutecznie zablokować podgrzewa C.W.U., trzeba symulować temperaturę trochę wyższą od możliwej maksymalnej nastawy, czyli trochę powyżej 70°C.
    Sonda NTC 10kΩ, ma rezystancję 1,5kΩ, w temperaturze około 74,5°C.
    Dlatego też moja propozycja, to rezystor o rezystancji 1,5kΩ.

Poniżej schemat, jak podłączyć ten rezystor, oraz przełącznik blokady podgrzewu C.W.U. do kotła.
    Schemat jest przedstawiony z przełącznikiem w pozycji - grzanie wody, oraz w pozycji - grzanie wody zablokowane.
    Saunier Duval KLZ30 - jak ręcznie włączyć C.U.W. z innego piętra?Saunier Duval KLZ30 - jak ręcznie włączyć C.U.W. z innego piętra?

Zamiast przełącznika, można zastosować programator czasowy, który będzie przełączał zgodnie z ustawionym programem.

Pozdrawiam.
  • #14 17041332
    krzych1537
    Poziom 11  
    Rysio4001 dzięki za pomoc.
    Dzięki za zaangażowanie w temacie.
    Temat rozwiązany.
  • #15 17041335
    krzych1537
    Poziom 11  
    Rysio4001 dzięki za pomoc.
    Dzięki za zaangażowanie w temacie.
    Temat rozwiązany.

Dodano po 36 [sekundy]:

Dzięki pomocy Rysio4001

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pieca Saunier Duval KLZ30, w kontekście ręcznego włączania podgrzewania wody użytkowej (C.W.U.) z innego piętra. Użytkownik poszukuje alternatywnych rozwiązań, ponieważ standardowe ustawienia pieca nie pozwalają na programowanie czasów podgrzewu. Uczestnicy sugerują oszukanie automatyki kotła poprzez podłączenie rezystora zamiast sondy NTC, co symuluje wysoką temperaturę wody, co pozwala na zablokowanie podgrzewu C.W.U. bez wpływu na ogrzewanie centralne (C.O.). Wskazówki dotyczą również ustawienia parametrów programatora, aby oddzielić sterowanie C.W.U. od C.O. oraz podano szczegóły dotyczące rezystancji rezystora potrzebnego do symulacji temperatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA