logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie danych z prawdopodobnie uszkodzonej karty micro SDHC 16 GB.

Rosoft 10 Sty 2018 15:43 7161 14
REKLAMA
  • #1 16950151
    Rosoft
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Witam. Przychodzę z następującym problemem:

W moim telefonie (Samsung Galaxy J5 2016) miałem kartę micro SDHC 16 GB. Kupiłem ją jakieś 2 lata temu. Jest to karta klasy 4 (Teraz już bym takiej nie kupił). Jej zdjęcie dla dokładnego rozpoznania ↓↓↓

Pewnego dnia gdy chciałem obejrzeć swoje zdjęcia zrobione kilka dni temu, jednak nie było ich w galerii. Karta nie wyświetlała się też w menadżerze plików. Po przełożeniu jej do innego telefonu także nie było jej widać. Próbowałem też na komputerze przez adapter USB. I tutaj sytuacja była troszeczkę inna. Po włożeniu adaptera z kartą do gniazda USB, karta pojawia się na dosłownie sekundę lub dwie i znika. Dzieje się tak kilka razy na minutę. Chciałbym przywrócić tylko i wyłącznie zdjęcia (Nawet nie myślę o ratowaniu karty). Czy jest to w jakikolwiek sposób możliwe?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :D
  • REKLAMA
  • #3 16950196
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Spróbuj tym Link
  • #4 16950221
    Rosoft
    Poziom 7  
    Chciałbym dodać, że czas pojawiania się karty w komputerze jest różny. Przed chwilą np. pokazała się tylko na niecałą sekundę. Kiedyś, gdy pojawiła się na dłużej udało mi się wejść we "Właściwości" i system pokazywał pojemność 0 bajtów. Ikonka karty jest "szara", nie taka jak np. dysku twardego. Załączam screena.
  • #5 16950229
    KodIT

Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 82
    Akurat 0B we właściwościach tragedią nie jest.
    Sprawdź, czy program DMDE lub Photorec ją zobaczy po podłączeniu z właściwą pojemnością.
    Konto firmowe:
    KodIT Odzyskiwanie Danych
    os. Stefana Batorego 49, Poznań, 60-687 | Tel.: 788-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kodit.pl
  • REKLAMA
  • #6 16950243
    Rosoft
    Poziom 7  
    Ale czy program zobaczy ją i będzie można coś sprawdzić jeśli komputer widzi kartę np. tylko przez sekundę?
  • REKLAMA
  • #8 16950274
    Rosoft
    Poziom 7  
    Nie zbyt :/ Zamówiłem Raspberry Pi 3 i będę je miał za jakiś dzień lub dwa. Systemem oczywiście będzie linux. Wtedy mogę sprawdzić.

Przed chwilą karta pojawiła się na dłużej i zdążyłem wejść w jej właściwości. ↓
  • REKLAMA
  • #10 16954743
    Rosoft
    Poziom 7  
    Spróbuję i dam znać potem :)

Dodano po 2 [godziny] 13 [minuty]:

Niestety linux w ogóle nie wykrywa karty :/
  • #12 16958562
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    KodIT napisał:
    To niestety sam nic z tym nie zrobisz :(

Domowym sposobem nie, ale w labie jest szansa odzyskania danych z pominięciem kontrolera. Moduły pamięci powinny być sprawne, bardzo rzadko ulegają uszkodzeniu.
  • #14 16959334
    Rosoft
    Poziom 7  
    Dzięki za podpowiedzi panowie :D Czy orientujecie się ile takie coś może kosztować?
  • #15 16962052
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Zależy od labu, ale zwykle ceny od 1200 netto w górę. Podzwoń i popytaj.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kartą micro SDHC 16 GB, która przestała być widoczna w telefonie Samsung Galaxy J5 2016 oraz na komputerze. Po podłączeniu karty do komputera, pojawia się ona na krótko, a system pokazuje pojemność 0 bajtów. Użytkownik poszukuje sposobów na odzyskanie zdjęć z karty, nie interesując się jej naprawą. W odpowiedziach sugerowane są programy do odzyskiwania danych, takie jak DMDE i Photorec, oraz sprawdzenie karty pod systemem Linux. Niestety, karta nie została wykryta przez Linuxa, co sugeruje poważniejsze uszkodzenie. Wskazano również, że w laboratoriach istnieje możliwość odzyskania danych z pominięciem kontrolera, jednak koszty takiej usługi mogą wynosić od 1200 zł netto w górę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA