logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór aparatu: Canon EOS M3, SONY A5100 czy Olympus E-M10 II?

axl2 11 Sty 2018 07:43 1518 9
REKLAMA
  • #1 16951629
    axl2
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Przyszedł czas zmiany mojego poczciwego eos'a M. Z tego co się już rozeznałem z najciekawszych opcji w moim przedziale cenowym jest Canon M3, Sony A5100 oraz Olympus E-M10 lub 5 mark II. Po przeczytanych testach Sony góruje nad Canonem jednak cały czas się go boję: po pierwsze nie ma pełnego dotyku do czego przyzwyczaił mnie mocno stary eos m (aczkolwiek z tym sobie myślę poradzę) a najbardziej przeraża mnie mocowanie obiektywu w tym sony :/ adapter z sony e na sony a lub EF kosztuje ok 300zł. W samych obiektywach na sony e nie ma w czym wybierać! Do starego canona mam adapter za 90zł i dwa obiektywy co na razie mi wystarcza (sigma 17-50mm oraz stałka Canon 24mm) i całość mógłbym zostawić do M3. Z kolei Olympus ma mniejszą matrycę i zewnętrzną lampę błyskową ale jest dużo więcej obiektywów na jego mocowanie. Co poradzicie kupić? standardowa lustrzanka raczej jest za duża dla mnie. Lubię się pobawić aparatem jednak często/gęsto noszę go na szyi przez długi czas. Fotografia amatorska, domowa: trochę portretów, więcej przyrody i krajobrazów. Wycieczki i tego typu sprawy, głównie fotografia. Mało filmuje jednak jak już to zrobię to też fajnie jak filmik dobrze wygląda ;) a nie jak robiony tosterem
  • REKLAMA
  • #2 16951667
    kalosh
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Cześć.
    Mam Olka m10 II. Porównywałem go z sonym, chyba a6000 i ze względu na cenę i dostępność (używanych) obiektywów wybrałem olka. Nie żałuję. Korzystam do nart, wypraw motocyklowych i zdjęć rodzinnych.
    Subiektywne plusy:
    - bardzo szybko się uruchamia (poprzednio miałem canon eos300d)
    - ma fajny i duży ekran - dotykowy. Chociaż nie używam dotyku, i czasem przestawiam nosem punkt ostrzenia (trzeba o tym pamiętać albo wyłączyć tę opcję przy celowaniu) ekran jest w porzo.
    - można sobie zmieniać funkcje przycisków
    - stabilizacja w korpusie
    - możliwość sterowania telefonem (z podglądem) i zgrywania zdjęć (jeżeli nie są RAW). Można je wtedy szybko wysłać komuś.
    - bateria długo trzyma - tygodniowy wyjazd bez ładowania.
    Minusy:
    - brak wodoszczelności - przez to bardzo na niego uważam
    - nie skleja panoramy na miejscu, trzeba to robić w postprodukcji

Reszta dla mnie ma pomniejsze znaczenie. Filmy robi w porządku, jak dla mnie. Pewnie jakieś purystyczne oczy coś tam dojrzą co z pewnością "dyskwalifikuje ten egzemplarz do filmowania":) Nie wiem o co chodzi z tą lampą, ale jest wbudowana i są też sanki. Przejściówkę do obiektywu heliona, z którym nie mogę się rozstać, kupiłem za 60 zł. Niestety nie ma potwierdzenia ostrości. Jak coś będziesz potrzebował to pytaj.
    Pozdrawiam, Dawid.
  • REKLAMA
  • #3 16951747
    marcode
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Polecam Olympusa, dużo ciekawszy i bardzo rozbudowany system m4/3 gdzie masz do wyboru masę obiektywów olympus i panasonic.
  • #4 16952032
    axl2
    Poziom 14  
    No właśnie jak czytam i porównuje to coraz bardziej przychylam się do tego olka. Pojawiła się jeszcze opcja zakupu Fujifilm X-T10 (dostałem na niego dobrą propozycję cenową) ale tam jest krucho z obiektywami. A ta przejściówka co masz to z przeniesieniem elektroniki? sterowanie af?
  • REKLAMA
  • #5 16952352
    marcode
    Poziom 26  
    Ale po co ci te przejściówki, masz jakieś obiektywy lub jakieś upatrzone warte pakowania kasy w adaptery ?
    W bezlustrach jak w każdym sprzecie foto warto zakupić jasne obiektywy, dlatego dla wielu bezlustra to próg cenowy nie do przeskoczenia jak do lustrzanek masz świetny obiektyw Sigma 17-50 f/2.8 za 1500zł i nie znajdziesz nic nawet w zbliżonej cenie i jakości w żadnych bezlustrach.

Jak się już wpakujesz w bezlustra to kupisz sobie adapatery po 30-40zł do manualnych jasnych stałek bo to warte zabawy, nauczysz sie ręcznie ostrzyć i będzie cacy.
  • #6 16952419
    axl2
    Poziom 14  
    No tak zgadzam się ale można zrobić taki myk żeby wrzucić adapter (nie wiem jak do Olka ale do Sony dostaniesz za ok. 35 dolców na ali z przeniesieniem elektroniki) i cieszyć się np. tą sigmą z mocowniem EF w Sony A6000. Problem jest tylko taki że wydłużasz o ok. 2-3cm cały obiektyw :/ Mam tak zrobione w dotychczasowym eosie M i chodzi bardzo fajnie tylko niestety te 2-3cm dodatkowe do szkła robi dużą różnicę.

Czyli co, polecasz E-M10 z kitem + jakieś 2 stałki do niego?
  • #7 16952487
    marcode
    Poziom 26  
    Adaptery przenoszące elektronikę nie kosztują 35$, a nawet te najtańsze są mocno problematyczne i powodują awarie aparatów.
    Bezlustro z adapterem i obiektywem lustrzankowym wygląda komicznie, a trzymanie tego w rękach jest bardzo meczące.
    Jeśli w gre wchodzi jakość i jak najniższa cena to lustrzanki jeszcze długo będa dominowały, bezlustra bronią się tym że sa mniejsze, lżejsze i mają wiele malutkic fajnych obiektywów.

Mi podoba się olympus E-PL 8 z pancake 14-42mm, świetna sprawa, do tego można by kupić jasną stałke 20-30mm i zestaw super, to mogę polecić.

aha no i jeszcze tele obiektywy, tu tylko lustrzanki mają sens.
  • REKLAMA
  • #8 16954251
    axl2
    Poziom 14  
    PEN w moim wypadku odpada. Kupił bym Sony A6000 z tego wszystkiego tylko aparat nie ma dotykowego ekranu co jak dla mnie jest ogromną wygodą :/ Jeszcze to przemyślę ale raczej pozostaje E-M10 mark II
  • #9 16954343
    marcode
    Poziom 26  
    Bierz pod uwagę że A6000 to już dość stary aparat bo premiere miał cztery lata temu, fakt że nadal świetny daje obrazek ale brakuje mu sporo rzeczy jakie mają nowe modele.
    Teraz A6300 dorównuje konkurencji ale cenowo sony wypada tragicznie, jak dla mnie sony w bezlustrach aps-c to najdroższy z możliwych systemów, zdecydowanie lepiej wypada fuji, a najlepiej olympus/panasonic ze względu na obiektywy.
  • #10 16995640
    axl2
    Poziom 14  
    Po długich namysłach wybór padł na sony a6000. Zdam relację po pierwszym plenerze. Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup nowego aparatu, porównując Canon EOS M3, Sony A5100 oraz Olympus E-M10 II. W dyskusji podkreślono, że Olympus E-M10 II oferuje szeroki wybór obiektywów oraz stabilizację w korpusie, co czyni go atrakcyjnym wyborem. Użytkownicy zwracają uwagę na szybkość uruchamiania aparatu, dotykowy ekran oraz długą żywotność baterii. Z kolei Sony A5100, mimo że ma dobre parametry, budzi obawy związane z brakiem dotykowego ekranu i ograniczonym wyborem obiektywów. Canon M3 jest postrzegany jako mniej konkurencyjny, ale użytkownik posiada już obiektywy do tego systemu. Ostatecznie, po długich rozważaniach, użytkownik zdecydował się na Sony A6000, mimo że nie ma on dotykowego ekranu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA