logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

s5-95U: Nie mogę wyzerować licznika High Speed Counter, mimo podania +24V na zacisk 4

domodomo 16 Sty 2018 08:22 822 8
REKLAMA
  • #1 16964748
    domodomo
    Poziom 3  
    nie moge wyzerowac licznika HSC, mam zliczona jakas tam ilosc impulsow, powiedzmy 100 i chce teraz wyzerowac licznik, zgodnie z manualem do s5-95u (strona: 16.6.3) zeby to zrobic musze pobudzic fizyczne wejscie licznika tzw. wejscie enable czyli jest to zacisk nr.4 i musi miec +24V. tak wlasnie robie i nic, nie resetuje mi stanu zliczonych impulsow czyli slowo IW74 (pod tym adresem mam wartosc zliczonych impulsow zgodnie z manualem i zliczanie dziala idealnie).
  • REKLAMA
  • #2 16965008
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 126
    WItam,

Sprawdź rozdział "11.4 Entering the Comparison Value and Resetting the Counter"
    w manualu. Strona 293.

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #3 16965370
    domodomo
    Poziom 3  
    tak tylko, ze to dotyczy licznikow wbudowanych na pokladznie-zintegrowanych z cpu, ja mam licznik jako modul dodatkowy jak na stronie 16.6, podpiety pod slot 1 za cpu czyli adres pod ktorym jest liczba imulsow licznika to IW74 (zgodnie z manualem, jest tez bajt diagnostyczny)

Dodano po 16 [minuty]:

i teraz tak, dzisiaj sie pobawilem i mam nowe dane:
    strona 486 w manualu i teraz zgodnie z instrukcjas moge wybrac 2 tryby pracy licznika: counter oraz position decoding. ja od razu bawilem sie w trybie position d. i w tej opcji pod IW74 zlicza mi pieknie imulsy krecac w jednym kierunku enkoder wartosci rosna a krecac w druga strone wartosci maleja. i w tej opcji resetowanie IW74 do zera nie dziala gdy pobudze fizycznie wejscie licznika tzw: wejscie enable. natomiast resetowanie licznika dziala w opcji "counter". pod IW74 zlicza mi pieknie impulsy ale tylko w gore niezaleznie czy jade w prawo czy w lewo i tu resetowanie wejscia enable dziala. zatem pytanie brzmi? dlaczego wejscie enable nie jest obslugiwane w opcji position decoding i jak w takim razie wyzerowac w tej opcji stan licznika w tym trybie, wejscie referencyjne tez nie zeruje licznika, jest jakis bit synchronizacji jeszcze widze w manualu?
  • #4 16965918
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Witam,

Podaj dokładnie jaki masz moduł i ewentualnie link do manuala.

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #6 16966255
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Witam,

przerabiałem identyczny temat. Po kilku dniach poszukiwań dotarłem do informacji na stronie Siemensa, iż nie przewidziano możliwości zerowania licznika podczas pracy w trybie pozycjonowania, poza opcją bazowania. Tu pojawił się kolejny problem, raz wybazowanej osi nie potrafiłem wybazować po raz kolejny ;(.

[url=]https://support.industry.siemens.com/cs/document/40776/reset-counter-value-in-the-position-detection-mode-?dti=0&lc=en-UY[/url]

W moim przypadku wiedziałem kiedy napęd obraca się w którym kierunku, więc trochę kodu w STL-u rozwiązało problem. Oczywiście wiązało się to z utratą dokładności.

Pozdrawiam,
    Krzysiek
  • #7 16968239
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Pozdrawiam,

domodomo napisał:
    zatem pytanie brzmi? dlaczego wejscie enable nie jest obslugiwane w opcji position decoding i jak w takim razie wyzerowac w tej opcji stan licznika w tym trybie

Cytat:
    As long as the enable input is active, the outputs are switchable through the module. If the enable
    command is cancelled, the outputs are switched off and the diagnostic bits are reset. The current
    actual value is still being measured and incremented or decremented depending on the direction of
    rotation.

Z manula wynika że tylko wyjścia sa nie aktywne a zliczanie tak. Manula strona 501.

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #8 16968953
    domodomo
    Poziom 3  
    licznik resetuje sie gdy plc fizycznie wejdzie w stop, wiec teoretycznie do wyzerowania licznika aby operator, nie wylaczal na chwile urzadzenia i spowrotem zalaczal w celu wyzerowania licznika, mozna by to wywolac programowo z warunkiem np. z chwila najechania na krancowke bazowa, tak by wygladalo bazowanie najproscie z zachowaniem opcji position decoding licznika., a opiznienie dodatkowe czyli czas wylaczenia i ponownego zalaczenia sterownika nie jest tu az tak istotny, to tylko bazowanie,trwac musi czasami:) pare sekund dluzej niz kazdy by chial:)
  • #9 16969670
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Jeśli dobrze pamiętam aby wykonać bazowanie należy podać napięcie +24V na 8 zacisk po modułem, po czym +24V należy podać na wejście Z (symulacja impulsu Z z enkodera).
    Powoduje to ustawienie bitu SYNC na true, oraz wyzerowanie licznika.
    Wykonanie kolejnego bazowania (tj. zerowania licznika) jest możliwe dopiero po skasowaniu flagi SYNC, przy czym dokonać tego można po przez:
    1. wspomniane powyżej przejście CPU w tryb STOP
    2. przepełnienie wartości licznika

Możesz opisać jak wygląda pomiar od strony mechanicznej?

Jeśli podczas ruchu wartość licznika nie przekroczy +/-32767 możesz spróbować zamiast zerować licznik zapamiętać jego wartość, po czym obliczyć "aktualną" długość:
    akt. długość = akt. pozycja - zapisana pozycja

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z resetowaniem licznika High Speed Counter (HSC) w module S5-95U, mimo podania +24V na zacisk 4 (wejście enable). Po analizie manuala i testach, odkryto, że resetowanie licznika działa tylko w trybie "counter", a nie w trybie "position decoding". W trybie pozycjonowania, resetowanie nie jest przewidziane, co prowadzi do problemów z bazowaniem osi. Użytkownicy sugerują różne metody, w tym programowe wywołanie resetowania przy najechaniu na krancówkę bazową oraz wykorzystanie napięcia na zaciskach do synchronizacji i zerowania licznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA