tak tylko, ze to dotyczy licznikow wbudowanych na pokladznie-zintegrowanych z cpu, ja mam licznik jako modul dodatkowy jak na stronie 16.6, podpiety pod slot 1 za cpu czyli adres pod ktorym jest liczba imulsow licznika to IW74 (zgodnie z manualem, jest tez bajt diagnostyczny)
Dodano po 16 [minuty]:
i teraz tak, dzisiaj sie pobawilem i mam nowe dane:
strona 486 w manualu i teraz zgodnie z instrukcjas moge wybrac 2 tryby pracy licznika: counter oraz position decoding. ja od razu bawilem sie w trybie position d. i w tej opcji pod IW74 zlicza mi pieknie imulsy krecac w jednym kierunku enkoder wartosci rosna a krecac w druga strone wartosci maleja. i w tej opcji resetowanie IW74 do zera nie dziala gdy pobudze fizycznie wejscie licznika tzw: wejscie enable. natomiast resetowanie licznika dziala w opcji "counter". pod IW74 zlicza mi pieknie impulsy ale tylko w gore niezaleznie czy jade w prawo czy w lewo i tu resetowanie wejscia enable dziala. zatem pytanie brzmi? dlaczego wejscie enable nie jest obslugiwane w opcji position decoding i jak w takim razie wyzerowac w tej opcji stan licznika w tym trybie, wejscie referencyjne tez nie zeruje licznika, jest jakis bit synchronizacji jeszcze widze w manualu?