logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie rozwiązań zadań z Teorii Obwodów - studia, linki do obrazków

damianG44 21 Sty 2018 18:07 1557 4
REKLAMA
  • #1 16977865
    damianG44
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, mam prośbę bo rozwiązałem zadania z Teorii Obwodów a nie wiem czy dobrze są rozwiązane Sprawdzenie rozwiązań zadań z Teorii Obwodów - studia, linki do obrazkówSprawdzenie rozwiązań zadań z Teorii Obwodów - studia, linki do obrazków

Dodano po 1 [godziny] 47 [minuty]:

Panowie jak możecie to sprawdźcie te zadania bo dla mnie są one ważne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16978203
    mateusz25109
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Sprawdziłem pierwsze zadanie - wydaje się być dobrze zrobione na pierwszy rzut oka. Skoro masz już obliczone prądy i spadki napięć, to po prostu podstaw te wartości do wzorów i wykonaj sprawdzenie, czy otrzymany wynik zgadza się z poleceniem w zadaniu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16979190
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Wyniki są dobre, natomiast w drugim przypadku rozwiązanie jest nieeleganckie.
    Zawsze uczę studentów, żeby liczyć rezystancję zastępczą tylko wtedy, kiedy już nic innego nie da się zrobić.
    Nie mówię że to jest zła metoda, jednak nie ma w niej krzty elektroniki. Sama matematyka.
    Ja bym ci radził liczyć takie obwody po kolei. Najpierw spadek napięcia na R1. Potem na R5 (bo taki sam prąd). Jak znasz te spadki napięć, to znasz spadek na R2, zatem liczysz prąd. Masz ten prąd, to masz i prąd na drugiej gałęzi. Liczysz spadek na R3, z II prawa Kirchhoffa liczysz spadek na R4, prąd znasz, więc masz już opór.
    Zawsze lepiej jest tak robić, bo wiesz wtedy co się dzieje w całym obwodzie.
  • REKLAMA
  • #4 16979806
    damianG44
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dziękuje Panowie za sprawdzenie a Tobie Panie telecaster1951 dziękuję za radę i przyłożę się do tych metod elektronicznych :) Dziękuje jeszcze raz :)
  • #5 16982900
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Takie liczenie na piechotę, każdego elementu z osobna ma swoje plusy. Wyrabiasz sobie nawyk i po jakimś czasie takie zadania liczysz w pamięci. Poza tym, jak zaczniesz liczyć obwody w których masz wzmacniacze operacyjne, to te wszystkie regułki można sobie w buty schować. Tam trzeba liczyć element po elemencie, węzeł po węźle, inaczej nigdy nie zrozumiesz zasady działania wzmacniacza różnicowego na przykład. To jest pierwsza rzecz o jaką pytam studenta. Jak działa wzmacniacz odwracający. Niby tylko dwa rezystory i OAMP ale jeszcze nigdy nikt mi nie odpowiedział sam z siebie.
REKLAMA