logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie zestawić połączenie UART ATmega8535 z komputerem na Linuxie?

dziobass 14 Sie 2005 16:02 2519 16
REKLAMA
  • #1 1733427
    dziobass
    Poziom 12  
    Witam,

mam problem z zestawieniem połączenia UART'u mikrokontrolera ATmega8535 i kompa. Kod programu po stronie mikrokontrolera był deasemblowany, i na pewno ustawiane są poprawne wartości odpowiednich rejestrów. Zadbałem również o to, zeby ustawiane parametry po stronie kompa były takie same, tj. baud rate = 9600, 8 znaków w ramce, jeden bit stopu i brak parzystości.
    Po stronie AVR'a wszystko wydaje sie działać jak potrzeba (co 200ms wysyłam coś w świat, i następują skoki napięcia na nóżce txd, na nóżce rxd sygnał wysoki cały czas - ok. 11.5V).

Pracuje na linuxie. O co jeszcze powininem zadbać aby zestawić transmisje? Dodam, ze mam poprawnie ustawione adresy portów w biosie, w jądrze obsługa portów jest wkompilowana, z poziomu aplikacji dostęp do portów uzuskałem jako root.

Wyczytałem ze są dwa standardy 9-pinowych gniazdek D-Sub, przy czym w obu zamienione są piny rxd i rxd. Czy moze to być przyczyną rozjeżdzania się transmisji?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam,
    dziobass.
  • REKLAMA
  • #2 1733493
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Napisz jaki masz problem, bo do tej porty nie opisałeś istoty.
  • #3 1733832
    dziobass
    Poziom 12  
    Tak jak napisałem, problemem jest to ze nie moge zestawić połączenia. Czy po stronie PC mam zadbać o ustawienie czegoś więcej niż formatu ramki (wielkość słowa, liczba bitów stopu i parzystość), oraz szybkości transferu (baud rate)?

Zanipokoiło mnie to co znalazłem na tej stronie: ttp://www.easysw.com/~mike/serial/serial.html.
    Opisane są tu dwa standardy gniazdek D-Sub9. Możliwe, ze moje problemy wynikają z tego, ze te standardy zostały pomylone w sterowniku , który oprogramowuje ...
  • REKLAMA
  • #4 1734409
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    dziobass napisał:
    Tak jak napisałem, problemem jest to ze nie moge zestawić połączenia. Czy po stronie PC mam zadbać o ustawienie czegoś więcej niż formatu ramki (wielkość słowa, liczba bitów stopu i parzystość), oraz szybkości transferu (baud rate)?
    Kontrole przepływu ustaw na programową, jeśli wybierzesz sprzętową, to komputer będzie czekał/generował sygnał RTS/CTS/DTR/....
    dziobass napisał:
    Zanipokoiło mnie to co znalazłem na tej stronie: ttp://www.easysw.com/~mike/serial/serial.html.
    Opisane są tu dwa standardy gniazdek D-Sub9. Możliwe, ze moje problemy wynikają z tego, ze te standardy zostały pomylone w sterowniku , który oprogramowuje ...
    Raczej mało prawdopodobne, w komputerach PC jest stosowany ten standard opisany jako RS574, jedyne co mogłeś pomylić to w swoim urządzeniu, albo wziąć zły kabel.
  • #5 1734808
    byrek
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    dziobass napisał:
    Po stronie AVR'a wszystko wydaje się działać jak potrzeba (co 200ms wysyłam coś w świat, i następują skoki napięcia na nóżce txd, na nóżce rxd sygnał wysoki cały czas - ok. 11.5V).

Hm, mam nadzieję, że zastosowałeś jakiś konwerter napięć i nie podajesz tyle bezpośrednio na procka? ;-) Upewnię się jeszcze, że wiesz, iż TX procka łączysz z RXD i analogicznie RX z TXD?
    A wyświetlają ci się chociaż jakieś krzaki? Jeżeli tak - oznacza to, że źle dobrałeś parametry transmisji.
    Pod linuxem możesz popróbować minicomem. Pogrzebałem trochę na dysku i znalazłem fragment kodu, który sobie napisałem do obsługi RS232. Może ci się przyda? Zauważyłem, że nie ma w nim obsługi prędkości, więc dogrzebałem się jeszcze czegoś, co też kiedyś napisałem - klasy do C++.
    Załączniki:
    • rs232.zip (3.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1734836
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Chciałbym zauważyć, że w RS-232C stan wysoki to napięcie ok -10V a stan niski odpowiednio +10V.
    Może to jest główny problem uniemożliwiający poprawną transmisję ?
  • #7 1736951
    gromnik19
    Poziom 15  
    A jak juz jest taki temat to nie bede zakladal swojego tylko spytam tu ;)

Ma ktos moze gdzies gotowy program do pogawędęk PCtowo mikrokontrolerowych przez RS232. Albo chociaz namiary na jakas stronke gdzie taki moge znalezc. Od tygodnia siedze nad teoria i mysle ze juz czas zrobic cos konkretnego ;)
    Interesowalby mnie program wlasnie na ATmega8535 i drugi od strony komputera. Jezyk C mile widziany :)
  • #8 1737648
    euromatic
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    sprawdż stronę sprzętową jak i zastosowany w AVR kwarc. najlepiej jak by był 11.059mHz

poniżej dołączam program który odbierze to co wyślesz ( max 64 znaki ) i odeśle ci po 100 ms
    dołącz kwarc 4 Mhz
    prędkość koma = "9600,n,8,1"
    pozdrawiam

Zapomniałbym, każda transmisja musi być zakończona "enterem" ( chr(13), Vbcr
    Załączniki:
    • rs232.rar (1.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1737922
    kafka
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc z moim problemem podepną się tutaj. A mianowicie, mam wyświetlacz VFD sterowany standardem RS232. Podobno przyjmuje poziomy TTL. Złożyłem więc ukłąd jak na schemacie. Napisałem takie oto procedurki:

#define XTAL_CPU 6000000
    #define CYCLES ((XTAL_CPU+500000)/1000000)
    #define UB_RATE ((XTAL_CPU)/((BAUD)*16L)-1)
    #define BAUD 4800

void uart_init(void)
    {
    UBRRH = (unsigned char)(UB_RATE>>8); // uart baud rate
    UBRRL = (unsigned char) UB_RATE;
    UCSRB = (1<<TXEN); // tranciver enable
    UCSRC = (1<<URSEL)|(1<<UCSZ1)|(1<<UCSZ0); // asynchronous no parity 1 stop bit 8 bit frame
    }
    void uart_putc(unsigned char data)
    {
    while (!(UCSRA & (1<<UDRE)));
    UDR = data;
    }

Wyświetlacz na 100% sprawny, bo podłączałem go pod kompa. Problem w tym, że w tym układize nie działa. Albo nic nie wyświetla, albo idę jakieś krzaki. Spróbuje podesłać też dokumentację tego VFD. O standardzie TTL jest tam na 5 stronie. Ramka to 4800,n,8,1. Serdeczne dzięki za pomoc.
    Załączniki:
    • pd3000_6000_config.pdf (104.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak poprawnie zestawić połączenie UART ATmega8535 z komputerem na Linuxie? uart.jpg (65.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1737952
    kafka
    Poziom 22  
    a może powinien tam być jeden inwerter...

Dodano po 2 [godziny] 33 [minuty]:

Dobra... mój błąd... faktycznie powinien być jeden inwerter. Ale problemy nadal są. Poprawnie wysyłane są tylko 2, 3 znaki... Potem znowu idą krzaki :(
  • REKLAMA
  • #11 1738489
    gromnik19
    Poziom 15  
    :euromatic:

A jakie mam szanse na to zeby dostac zrodlo - znaczy cos z rozszerzeniem .c? :>
  • #12 1738508
    kafka
    Poziom 22  
    To jest dopiero mój pierwszy program w C... ale proszę...
    Załączniki:
    • main.c (567 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • define.h (1.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • funcions.c (2.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • funcions.h (146 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • uart.h (113 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • uart.c (365 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1738799
    kafka
    Poziom 22  
    nie mam pojęcia o co chodzi... z całego stringa odbiera tylko kilka pierwszych znaków... próbowałem zmienić z 1 bitu stopu na dwa... efekt praktycznie ten sam... używałem nawet innych bibliotek i nic...
  • REKLAMA
  • #14 1741231
    gromnik19
    Poziom 15  
    dzieki wielkie :)
  • #15 1741592
    dziobass
    Poziom 12  
    Wczoraj z kolegą posiedzieliśmy i udało nam sie wychwycić kilka bugów, zarówno sprzętowych jak i softwarowych. Wieczorkiem udało mi sie nawiązać połączenie pomiędzy komputerem a sterownikiem (nie udało sie ustabilizować transmisji, ale przynajmniej od strony sprzętowej zadziałało tak jak trzeba - impulsy elektryczne o właściwych wartościach). Dziś zlokalizowałem poważnego buga. Napiszę tu o nim ku przestrodze innych ;-)

Otóż w ATmega8535 rejestry UBRRH i UCSRC dzielą tą samą przestrzeń adresową (ładnie brzmi :-), ale w praktyce chodzi o to, że odwołania do obu rejestrów odbywają się przez ten sam adres). W związku z tym zastosowano specjalną procedure odczytywania i zapisywania tych rejestrów:
    - aby odczytać UBRRH: in r16, UBRRH
    - aby odczytać UCSRA: in r16, UBRRH
    in r16, UCSRC
    - aby zapisać UBRRH: in r16, UBRRH
    in r17, UCSRC
    andi r17, 0b01111111
    out UCSRC, r17
    out UBRRH, r16
    - aby zapisać UCSRA: in r16, UBRRH
    in r16, UCSRC
    andi r16, 0b11111111
    out UCSRC, r16
    out UCSRC, r17

A teraz po krótce wytłumacze o co w tym chodzi. Otóż podczas odczytywania rejestru UBRRH nie musimy stosować żadnych sztuczek. Podczas odczytywania rejestru UCSRC, musimy dwukrotnie odczytać rejestr spod tego samego adresu (jeśli ktoś spojrzy w dokumentacje, zobaczy, ze do obu rejestrów dostajemy sie poprzez adres 0x20). Pierwszy odczyt zwróci nam zawartość rejestru UBRRH, podczas gdy drugi odczyt zwróci UCSRC.
    To była ta łatwiejsza część :-)
    Czas na zapis. Otóż specyfikacja mówi, ze w momencie zapisu do rejestru UBRRH, bit URSEL (najbardziej znaczący) w rejestrze UCSRC musi byc wyzerowany. To realizuje nam instrukcja andi r17, 0b01111111, po czym dokonujemy zapisu do rejestru UCSRC. Następny zapis jest tym właściwym zapisem do UBRRH.
    Podobnie sprawa wygląda z zapisem do UCSRC, z tym ze w czasie zapisu bit URSEL powinien być ustawiony.

Podobne modyfikacje powinny być możliwe poprzez instrukcje sbi i cbi. Fragmenty te napisałem nie przetestowawszy ich jeszcze, więc nie potrafie zagwarantować, że zadziałają, ale zgodnie z dokumentacją powinny :-).

Pozdrawiam,
    dziobass.
  • #16 1741645
    kafka
    Poziom 22  
    Kod, który zamieściłem w załącznikach działa bez zarzutów. Problemem okazała się inicjalizacja portów. Nie mam pojęcia dlaczego, ale po operacjach na rejestrze DDRD USART nie chodził. Nawet jak nie zmieniałem nic w bicie TX. może pomoże najpierw inicjalizować USART a potem porty... nie wiem.. sie zobaczy. Jak na razie sprawa otwarta.
  • #17 1743028
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Datasheet/I/O-Ports/Alternate Port Functions/Alternate Functions of Port D s. 63 :
    Cytat:
    • TXD – Port D, Bit 1
    TXD, Transmit Data (Data output pin for the USART). When the USART Transmitter is enabled, this pin is configured as an output regardless of the value of DDD1.
    • RXD – Port D, Bit 0
    RXD, Receive Data (Data input pin for the USART). When the USART Receiver is enabled this pin is configured as an input regardless of the value of DDD0. When the USART forces this pin to be an input, the pull-up can still be controlled by the PORTD0 bit.
    Cudów raczej nie ma, ustawiaj bit od RXD w stan wysoki, a dla porządku od TXD też nie zawadzi... ;)
    --
    Pozdrawiam, Daniel

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z zestawieniem połączenia UART mikrokontrolera ATmega8535 z komputerem działającym pod Linuxem. Użytkownik ustawił parametry transmisji zgodnie z wymaganiami: 9600 baud, 8 bitów danych, 1 bit stopu, brak parzystości, jednak transmisja nie działa stabilnie. Poruszono kwestie standardów pinów w złączach D-Sub9, które mogą powodować zamianę linii RXD i TXD, a także konieczność stosowania konwertera poziomów napięć RS-232 (±10 V) do TTL (0-5 V). Zwrócono uwagę na poprawne połączenie TX mikrokontrolera do RX komputera i odwrotnie. Wskazano, że kontrola przepływu powinna być programowa, aby uniknąć problemów z sygnałami RTS/CTS. Podkreślono znaczenie odpowiedniej inicjalizacji rejestrów USART, zwłaszcza specyficznej obsługi rejestrów UBRRH i UCSRC w ATmega8535, które dzielą tę samą przestrzeń adresową i wymagają specjalnej procedury zapisu i odczytu. Zalecane jest także sprawdzenie kwarcu taktującego (np. 11.059 MHz) dla dokładności baud rate. Do testów transmisji polecano użycie narzędzi pod Linuxem, takich jak minicom. W dyskusji pojawiły się przykładowe fragmenty kodu inicjalizującego UART oraz uwagi dotyczące konieczności zakończenia transmisji znakiem końca linii (np. CR). Problemy z odbiorem danych (np. pojawianie się "krzaków") mogą wynikać z błędów sprzętowych, nieprawidłowego okablowania lub błędów w oprogramowaniu, w tym nieprawidłowej inicjalizacji portów i rejestrów mikrokontrolera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA