logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] KONICA MINOLTA ineo 253 - Wymiana zespołu pasa transferowego

q_guar 02 Lut 2018 22:11 1788 11
REKLAMA
  • #1 17008589
    q_guar
    Poziom 3  
    Ocena: 39
    Witam, taki problem mi powstał. Drukarka Konica Minolta ineo 253 wyświetliła komunikat żeby wymienić zespół pasa transefrowego.
    Kupiłem to o co prosiła, wymieniłem, a komunikat dalej pozostał. Czytałem że resetuje się go wymianą bezpiecznika, więc w tym kupionym wymieniłem bezpiecznik na taki jaki był czyli 80 mA, ale...komunikat dalej został. Drukarka pokazuje całkowite zużycie zespołu pasa transferowego.
    Czy ktoś ma jakiś pomysł co jeszcze mogę zrobić żeby drukarka "zauważyła" :) że ma nową część.
  • REKLAMA
  • #2 17008760
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 829
    Kupiłeś fabrycznie nowy pas czy taki „lekko używany” ? Jeżeli masz nówkę sztukę to nie ma opcji - musi się zresetować . Jeżeli nie to albo pas jest wadliwy (zareklamuj u sprzedawcy) albo masz uszkodzoną płytę w maszynie i nie podaje napięcia do resetu pasa (skontaktuj się z serwisem) . Sprawdziłeś bezpiecznik który wyjąłeś z zespołu pasa ? Jest przepalony czy przewodzi prąd ?

C.
  • #3 17014264
    q_guar
    Poziom 3  
    Miała być nowa, ale nie wiem czy nie była lekko używana jednak, bo coś podejrzanie wyglądała. Bezpiecznik wyjęty przewodzi prąd.
  • Pomocny post
    #4 17014279
    copyman
    Czyli dwie możliwości albo sprzedawca wcisnął tam byle jaki bezpiecznik albo masz uszkodzoną płytę sterującą. Temat moim zdaniem dla serwisu. Możesz jeszcze założyć bezpiecznik 63mA . Jeżeli to nie pomoże - serwis.

C.
  • REKLAMA
  • #5 17016183
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    A czy przypadkiem wymiana pasa nie kończy się komunikatem błędu ? Jeśli nie to bezpiecznik na pewno nie jest dedykowany 63mA.
  • Pomocny post
    #6 17016386
    piotrek1980
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam,ostatnim czasem kupowałem bezpieczniki i dopiero z trzeciego miejsca udało sie dostać dobre.Bezpiecznik 0,63mA i musi ruszyc nawet przy 100mA odpala bez problemu.
  • #7 17018865
    q_guar
    Poziom 3  
    Panowie, załamka :( wymieniłem na bezpiecznik 0,63mA i dalej to sam...Wymień zespół taśmy transferowej obrazu....
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17018961
    copyman
    Pozostaje jeszcze ewentualność resetu przy użyciu amperomierza. Trzeba kable od styków pasa wyprowadzić na zewnątrz i połączyć amperomierzem ustawionym na niską wartość np. 200 mA W momencie gdy następuje reset (przepalenie bezpiecznika) amperomierz reaguje a ty musisz NATYCHMIAST rozłączyć styki . Wtedy uda się skasować komunikat. Radziłbym jednak żeby operacje tą przeprowadził serwis ponieważ jak któryś kabel przetrzesz lub zrobisz zwarcie to pozamiatane. Jeżeli podczas tego zabiegu prąd zwarciowy się nie pojawi to masz uszkodzoną płytę w maszynie.

C.
  • REKLAMA
  • #9 17019347
    q_guar
    Poziom 3  
    Dzięki, a powiedz jeszcze jest szansa na uszkodzoną płytę kiedy ta drukarka ciągle drukuje?
  • Pomocny post
    #10 17019820
    copyman
    Tak ponieważ pada tylko element odpowiedzialny za podanie prądu zwarciowego . Jego uszkodzenie nie ma bezpośredniego wpływu na prace urządzenia do czasu kiedy trzeba wymienić pas lub zrobić jego reset.

C.
  • Pomocny post
    #11 17021365
    teridar
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Uszkodzony element na płycie. Ten element jest też chyba odpowiedzialny za resetowanie utrwalania. Ostatnio naprawiałem taką usterkę. Są dwa sposoby naprawy tego uszkodzenia z czego jeden polega na tymczasowym obejściu problemu bez jego naprawiania. Ale to robota dla serwisu, ponieważ to jest ingerencja w elektronikę kserokopiarki i osoba niedoświadczona może jeszcze bardziej zaszkodzić.
  • #12 17181208
    q_guar
    Poziom 3  
    Dzięki za rady, faktycznie czasem lepiej wezwać serwis który zaradził problemowi, przez reset przy użyciu amperomierza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Konica Minolta ineo 253, która po wymianie zespołu pasa transferowego nadal wyświetla komunikat o konieczności wymiany. Po wymianie bezpiecznika na 80 mA oraz 0,63 mA problem nie został rozwiązany. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być wadliwy zespół pasa, uszkodzona płyta sterująca lub niewłaściwy bezpiecznik. Rekomendowane są dalsze kroki, takie jak kontakt z serwisem lub wykonanie resetu przy użyciu amperomierza, co powinno być przeprowadzone przez specjalistę. Użytkownik potwierdził, że drukarka nadal działa, co może wskazywać na uszkodzenie elementu odpowiedzialnego za resetowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA