logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyśrodkowanie panelu kontrolnego audio na stronie za pomocą CSS - jak to zrobić?

stefkusz 06 Lut 2018 22:05 1563 5
REKLAMA
  • #1 17018377
    stefkusz
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam,
    Aby osadzić plik audio na stronie, wstawiam w sekcji <body> kod:
    <audio src="ścieżka do pliku audio" controls></audio>
    albo
    <audio controls>
    <source src="ścieżka do pliku audio" type="audio/mpeg">
    </audio>

Chciałbym, aby kontrolka audio wyświetlała się wyśrodkowana w poziomie
    Wstawiłem więc kod między znaczniki:
    center ................ /center (oczywiście center i /center w nawiasach ostrokątnych - tym poście użycie tych nawiasów powoduje nieoczekiwane efekty, dlatego nie zostały użyte)
    Wyświeliło się to prawidłowo i działa.
    Wyśrodkowanie panelu kontrolnego audio na stronie za pomocą CSS - jak to zrobić?

Prawdopodobnie używanie obecnie znaczników center jest przestarzałe i niewskazane.
    Należy stosować CSS.
    Sporo się naszukałem, ale nie mogłem znaleźć odpowiednich skryptów do umieszczenia w części <head> i <body> takich, które umieściłyby panel kontrolny audio wyśrodkowany poziomo, tak jak na załączonym wcześniej obrazku.
    Proszę o podpowiedź, jak te kody powinieny wyglądać.
    Pozdrawiam
    mk
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17019515
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 17020366
    stefkusz
    Poziom 11  
    D214d3k, anmedia
    Dziękuję,
    Wasze sugestie zmusiły mnie do zapoznania się z CSSem, o którym do tej pory wiedziałem tylko tyle, że istnieje.
    (Swoją stronę pisałem kilkanaście lat temu i wtenczas wystarczyło znać podstawy HTMLu).
    Wykonałem wiele prób, aż wreszcie ukazał się wynik, który uznałem, że jest do przyjęcia, bo działa.
    Wygląda tak:
    Prawdopodobnie fachowiec napisałby to bardziej profesjonalnie.
    Proszę o ocenę, czy mój wymysł jest do przyjęcia względem obecnie obowiązujących reguł.
    mk
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17020404
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17021646
    stefkusz
    Poziom 11  
    Dziękuję,
    Jeszcze przede mną wiele do nauczenia, ale sądzę, że zdołam opanować podstawy.

anmedia napisał:

Nie zalaczaj obrazkow z kodem tylko pisz kod w poscie. W razie czego mozna go skorygowac a tak trzeba go napisac :)

Przepraszam za obrazek z kodem, ale wynikło to z braku doświadczenia. W inicjującym temat poście chciałem napisać:
    I wyszło to kiepsko, czyli tak:
    Nie potrafiłem tego poprawić, więc opisałem, co i jak chciałem napisać.
    Dlatego w następnym poście, spodziewając się, że napisany kod będzie nieczytelny, wstawiłem go umieszczonego w obrazku.
    Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
    Sądzę, że temat można uznać za zamknięty.
    Pozdrawiam
    mk
REKLAMA