logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór monitora: iiama ProLite X2483HSU-B2 vs EIZO 2450 do czytania i filmów

ornery1 19 Lut 2018 21:39 843 2
REKLAMA
  • #1 17049551
    ornery1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Do czytania tekstu w dokumentach i internetu, plus filmy online.
    Ćwiczę też ostatnio pisanie w programach Qtyping i Klavaro; nauka języka przez przepisywanie tekstów, a także ćwiczenie w chorobie neurologicznej. Spędzam na tym wiele godzin. Niestety, na obecnym Samsungu Syncmaster 943, jest przy tym problem z męczeniem wzroku - trudno wtedy odróżnić kolor zielony od czarnego, chyba że monitor świeci naprawdę ostro.

Te matryce od Iiamy, czytałem już, że mogą ujawniać martwe piksele, smużą w grach i obawiam się, że będą na ciemnym tle przy niektórych forach internetowych, może nawet w filmach.
    Podobno też lepsza była rewizja B1 tego monitora (szybsza matryca), a jest jeszcze B3 - nie wiem czym się różnią i czy znacznie. Z tego co oglądałem w internecie, poza dobrą czernią, ma też jednak niezbyt wyraziste kolory i być może rażącą biel.

Eizo jest ponad dwukrotnie droższy, no i jako IPS, nie będzie miał pewnie takiej czerni... Jest za to podobno wstępnie skalibrowany, bardzo solidnie wykonany i z długą gwarancją, ale cena w mojej niepewnej sytuacji... :(

Nie potrzebuję też pivota (podobno przy tej wielkości monitora to nawet niezbyt wygodne), choć czujnik światła to pewnie bardzo przydatna dla mnie funkcja. Za to Iiama, w wersji B3 ma dotykowe przyciski, co w moim obecnym Samsungu uważam za plus - łatwo pozwala mi zmieniać przynajmniej jasność, jednak kosztem kontrastu i nie bardzo daje się ściemnić, monitor jest z tych świecących.

Nie wiem, czy w ogóle zakup nowego (lepszego?) monitora, zwiększy komfort korzystania z komputera; dysponuję grafiką Intel HD 2500 (na razie Pentium, ale chyba włożę i5), podobno lepszy obraz nawet w moich zastosowaniach mogłaby dać zewnętrzna karta, tylko czy zasilacz uciągnie (BQ 350 Wat).

Proszę o opinie.
  • REKLAMA
  • #2 17050016
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Zapoznaj się: https://pclab.pl/art74068.html

PS. Ten EIZO fajny ale cena...

ornery1 napisał:
    tylko czy zasilacz uciągnie (BQ 350 Wat).

Tak.

ornery1 napisał:
    Te matryce od Iiamy, czytałem już, że mogą ujawniać martwe piksele

Jak każde inne. Iiyama właśnie dawała na to gwarancję.

ornery1 napisał:
    smużą w grach i obawiam się, że będą na ciemnym tle przy niektórych forach internetowych, może nawet w filmach.

Smużenia nie uznasz pewnie ale to matryca NT więc o "typowej" czerni zapomnij.
  • #3 17051831
    ornery1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jakiś czas temu pytałem o monior 22 cale 16:10, ale już nie poleca się takich. Być może jednak nie są jednak najgorszą opcją: https://pclab.pl/news76941.html - ten akurat 16:9, ale chodzi o to, jak z wyświetlaniem filmów na większych ekranach, jeśli mam słaby internet. I w ogóle większych rozdzielczości, jak też uruchamianiem tego co podałem z programów - czy nie będzie tak, że przy mniejszej plamce Qtyping nie da się normalnie używać.
    Akurat z forum PCLab doczytałem się, że Iiama, nie daje instrukcji obsługi do swoich monitorów (można chyba pobrać z internetu, po angielsku), a menu jest podobno nieintuicyjne.
REKLAMA