Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Lodówka Beko CN228220X - nie chłodzi prawidłowo, pulsuje czerwony wykrzyknik

IvanSoft 24 Feb 2018 12:21 25695 3
    IvanSoft
    Level 7  
    Witam serdecznie,
    Problem dotyczy lodówki (chłodziarko-zamrażarki) jak w temacie: Beko CN228220X, nr seryjny: 1210119803, użytkowana 5,5 roku...

Na panelu sterującym - dotykowym od czasu do czasu pojawia się pulsujący czerwony wykrzyknik. Umieściłem w chłodziarce termometr elektroniczny, włożony do naczynia z wodą i okazuje się, że temperatura płynu bywa za wysoka - przy zadanej +6°C, płyn potrafi mieć 9-11°C, czyli żywność się psuje.

Lodówka potrafi schłodzić do zadanej, nastawionej temperatury, czyli wspomniany termometr pokazał okolice 6°C, ale nie potrafi już utrzymać tej temperatury.
    Wczoraj o różnych porach dnia zapisywałem godzinę i temperaturę płynu w naczyniu z wodą, miejsce pomiaru stałe. Zapisywałem też, czy słychać agregat, i tak:
    9:45 - 6,1°C - agregat pracuje
    10:27 - 6,7°C - agregat pracuje
    11:31 - 8°C - agregat pracuje
    12:18 - 7,8 °C - cisza
    15:03 - 10,4°C
    16:45 - 9,3°C - pulsuje czerwony wykrzyknik, pracuje wentylator w zamrażalniku, agregat chodzi.
    21:24 - 8,7°C - agregat pracuje
    dzisiaj, 10:36 - 9,4°C - pulsuje czerwony wykrzyknik, lodówka była cicho, po pewnym czasie włączył się agregat.

Lodówka była otwierana najwyżej na dwie sekundy, żeby spisać temperaturę.
    Był już u mnie serwisant z Beko, posprawdzał, lodówka szczelna, czynnik chłodniczy (gaz) jest, a agregat pracował...
    W skrócie: lodówka funkcjonowała jak należy w czasie jego wizyty, temperatura w zamrażalniku w ciągu 10 minut spadła do +5°C, nie zlokalizował usterki, powiedział, że to może być coś z elektroniką.

Dodam, że lodówka była wyłączona przez kilka dni przed wizytą serwisanta, a wyłączyłem dlatego, że w chłodziarce była już temperatura bliska pokojowej, natomiast w zamrażalniku żywność zaczęła się rozmrażać, a włożony tam termometr wskazał +1°C. - przy nastawionej -18°C

Co to może być? Za prawidłowo zdiagnozowaną usterkę jestem w stanie zrewanżować się przelewem/PayPal.

Dziękuję i pozdrawiam.

Aktualizacja: (26.02.2018 godz.: 10:40)

Dzisiaj w chłodziarce temperatura bliska pokojowej - ponad 17 °C, a w zamrażalniku żywność się rozmraża, temperatury już (szkoda nerwów i czasu) nie mierzyłem, bo wygląda na dodatnią. Na panelu czerwony wykrzyknik, słychać ciche brzęczenie sprężarki, pracuje wentylator w zamrażalniku. Dodam jeszcze, że wczoraj w chłodziarce temperatura spadła do zadanej +6 °C, sprężarka wyłączyła się, lodówka była cicho, no ale dzisiaj rano już wspomniana temperatura pokojowa w chłodziarce...
  • Helpful post
    miro45
    Level 10  
    Czy podczas pracy agregatu skraplacz robi się ciepły?
    IvanSoft
    Level 7  
    miro45 wrote:
    Czy podczas pracy agregatu skraplacz robi się ciepły?

Tak, ciepły, sprawdziłem przed chwilą - w środku ponad 16 stopni Celsjusza.
    IvanSoft
    Level 7  
    Problem rozwiązałem kupując nową lodówkę.
    A markę Beko STANOWCZO ODRADZAM - jak się zepsuje, to nie liczcie na ich serwis, na który swoją drogą trzeba poczekać przeszło dwa tygodnie. Dwa tygodnie, przy lodówce.