logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ekspres Nivona 572 zatrzymuje się podczas parzenia - fusy suche, co robić?

krit 25 Lut 2018 18:53 3249 3
REKLAMA
  • #1 17063385
    krit
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    Dzień dobry.

Otrzymałem w prezencie ekspres do kawy Nivona 572 niesprawny.
    Po włączeniu słychać, ze mieli kawę potem zaparzacz rusza do góry i jak dotrze to tam zatrzymuje się możne na pól sekundy, po czym wraca na dół i gotowy do parzenia następnej kawy, ale kawa nie płynęła z otworów.
    Wymyłem zaparzacz bo był cały w kawie.
    Po włączeniu wyskoczyła literka S, wcisnąłem ją słychać było iż zaparzacz znów się rusza i przez chwilę pykanie pompy.
    Skończyło się, wyskoczyła ikona spieniacza do mleka wiec go włączyłem, leciała gorąca para jakiś czas.
    Po tym był gotowy do robienia kawy, ale znów ta sama sytuacja - mieli, słychać iż zaparzacz porusza się, staje na samej górze na pól sekundy i na dół i znów gotowy do następnych kaw.(fusy w pojemniku są suchutkie).

Proszę o pomoc, cóż to może być?
  • REKLAMA
  • #2 17064794
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 379
    Wygląda na to że tłok nie osiąga pozycji końcowej. Na początek proszę zmniejszyć ilość porcji kawy do zaparzenia ( moc kawy ) na minimum i ponownie spróbować czy da radę zaparzyć.
  • REKLAMA
  • #3 19558828
    761robo
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam ten sam problem,po zmniejszeniu mocy kawy robi normalnie gdy jest najmocniejsza nie zaparza
  • #4 19883347
    krit
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    Problemem byl wlasnie tlok dziekuje za pomoc
REKLAMA