logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować 3 sieci wewnętrzne z jednym internetem przez VLAN?

megatapety 27 Lut 2018 21:31 849 3
  • #1 17068628
    megatapety
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam taką konfiguracje:

Biuro:
    Router>Switch zarządzalny TP-LINK>16 komputerów (sieć 192.168.0.x)

Hala:
    Komputer 1 (sieć 192.168.1.x) ustawienia bez bramy
    Komputer 2 (sieć 192.168.2.x) ustawienia bez bramy

Muszę połączyć te sieci, ale nie chcę tego robić switchem, w biurze będzie jeden komputer, który będzie miał 3 karty sieciowe. Do jednej karty będzie połączony Komputer 1, a do drugiej Komputer 2 (na tych komputerach jest oprogramowanie do automatyki). Do 3 karty chcę podłączyć sygnał ze switcha TP (internet), ale ten port nie może widzieć komputerów, o których wspomniałem na wstępie, czy wystarczy zrobić VLAN1 (16 komputerów) oraz VLAN2 (internet do 3 karty sieciowej) żeby te sieci się nie widziały?. Ten komputer z 3 kartami będzie dla kierownika, który będzie miał podgląd na produkcje, a internet jest potrzebny dla serwisu, który czasami będzie się łączył przez Team Viewera na ten komputer kierownika i dalej przez VNC.
  • #2 17068815
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    Nie potrzeba robić, żadnych VLANów jak sieci są rozłączone fizycznie. Wystarczy na owym komputerze nie zezwalać, na komunikacje między nimi.
    1. W tablicy routingu na bramie domyślnej nie definiować połączeń między sieciami
    2. W ustawieniach firewalla dodatkowo takie próby połączenia sieci odrzucać.
  • #3 17072423
    specpc
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Łatwiej zrobić to na VLANach ale do tego trzeba jakiś lepszy sprzęt niż TP Link.
  • #4 17072442
    megatapety
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    specpc napisał:
    Łatwiej zrobić to na VLANach ale do tego trzeba jakiś lepszy sprzęt niż TP Link.

No to jest zarządzalny TP-LINK, ale temat do zamknięcia już sobie poradziłem, zapomniałem odpisać.
REKLAMA