Witam. Dzisiaj chciałbym dopytać, co może powodować stukanie tak jak w temacie. Bardziej bym je określił, jakby ktoś dwoma szklankami stukał o siebie, niż coś metalicznego. Ciężko to określić... Dźwięk jak na mój słuch dochodzi z okolicy górnej części silnika ( pokrywa zaworów ), wydaje mi się, że od strony pompy rozdzielaczowej jest bardziej słyszalny, ale wątpię, aby ten dźwięk wydawała sama pompa. Druga sprawa, z jakiś rok temu, może więcej nawet - " mechanik " robił mi rozrząd i w sumie nie wiem co on grzebał dokładnie, ale po jakimś czasie od jego pracy wylało się kapkę oleju spod pokrywy zaworów. Ponieważ była to znikoma ilość, olałem sprawę. I tu zapewne popełniłem błąd. Teraz tych wycieków widać trochę więcej i w miarę możliwości ( trochę czasu i lepsza pogoda ) będę to ogarniał sam. Nie wiem czy takie wycieki mają coś wspólnego z tym stukotaniem, ale napisałem. Aktualnie poziom oleju nie zmniejsza się jakoś widocznie.
Olej jaki jest wlany, to półsyntetyczny LOTOS 10W40. Wlał go inny " mechanik ", który kiedyś coś tam grzebał przy filtrze oleju i misce olejowej - i tak już zostało.
Z tego co wyczytałem, fabrycznie jest: " Olej wielosezonowy o lepkości SAE 20W50, 15W50 lub 15W40.
Jak coś to może postaram się nagrać ten dźwięk, ale nie wiem jak to będzie słychać i czy będzie wiadomo o co mi chodzi.
Macie jakieś pomysły ? Coś jeszcze mam dopisać ?
Olej jaki jest wlany, to półsyntetyczny LOTOS 10W40. Wlał go inny " mechanik ", który kiedyś coś tam grzebał przy filtrze oleju i misce olejowej - i tak już zostało.
Z tego co wyczytałem, fabrycznie jest: " Olej wielosezonowy o lepkości SAE 20W50, 15W50 lub 15W40.
Jak coś to może postaram się nagrać ten dźwięk, ale nie wiem jak to będzie słychać i czy będzie wiadomo o co mi chodzi.
Macie jakieś pomysły ? Coś jeszcze mam dopisać ?