logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Swift 1 nie działa ekran - nie działa matryca/matryca Acer Swift 1

MarekNSNS 01 Mar 2018 21:22 2784 17
REKLAMA
  • #1 17073547
    MarekNSNS
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem:

W laptopie Acer Swift 1 samoistnie przestała działać mi matryca. Zamknąłem komputer odłożyłem, po jakimś czasie znowu go włączyłem, wszystko działa tylko nie matryca. Działania które podjąłem:

1. Podłączyłem komputer do telewizora - wszystko działa jest ekran, można normalnie korzystać, wyskoczył błąd o nie dokończonej aktualizacji (windows 10) - przywróciłem go do poprzedniej

2. Sprawdziłem latarką czy aby nie wina podświetlenia - brak obrazu

3. Rozkręciłem komputer. Do ekranu prowadzą trzy kable:
    - taśma - sprawdzałem podłączenia - wszystko ok (nie mam możliwości sprawdzenia napięcia)
    - kabelek biały - był odpięty lub odpiął się samoistnie przy próbie odpięcia ekranu od reszty laptopa - prawdopodobnie odpowiada on za podświetlenie
    - kabelek czarny - wszystko ok, prawdopodobnie odpowiada za kamerę

Jeśli będzie taka potrzeba mogę zrobić zdjęcia podłączeń. Przypuszczam, iż jest to spowodowane kablami lub uszkodzeniem matrycy, ale nie wiem jak to sprawdzić. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 17073570
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Może matryca padła? Czy widać treść bez podświetlenia?Jak nie widać to matryca uszkodzona ,wiązka .Może się odpięła wiązka.
  • REKLAMA
  • #3 17073578
    MarekNSNS
    Poziom 8  
    Na matrycy nic nie widać, przy podświetleniu latarką również. Sprawdzałem podłączenie - wszystko było ok, może za wyjątkiem tego białego kabelka o którym pisałem
  • #4 17073708
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    A miernika nie posiadasz aby co nieco posprawdzać?Bo może jednak w matrycy coś się stało tam jest na elektronice bezpiecznik SMD . Wklej jakieś foty.
    A jak przejścia wiązki po sprawdzałeś ?Wizualnie to raczej nic nie da.
    Pewnie jednak bym stawiał na wiązkę.
  • #5 17074293
    MarekNSNS
    Poziom 8  
    Niestety nie mam miernika, w załączniku wysyłam zdjęcia. Martwią mnie jeszcze te plamy na matrycy - zaznaczam, że laptop nie był zalany
    Załączniki:
    • Acer Swift 1 nie działa ekran - nie działa matryca/matryca Acer Swift 1 IMG_20180302_103633.jpg (2.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Acer Swift 1 nie działa ekran - nie działa matryca/matryca Acer Swift 1 IMG_20180302_103546.jpg (2.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Acer Swift 1 nie działa ekran - nie działa matryca/matryca Acer Swift 1 IMG_20180302_103627.jpg (2.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Acer Swift 1 nie działa ekran - nie działa matryca/matryca Acer Swift 1 IMG_20180302_103104.jpg (2.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Acer Swift 1 nie działa ekran - nie działa matryca/matryca Acer Swift 1 IMG_20180302_103044.jpg (2.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Acer Swift 1 nie działa ekran - nie działa matryca/matryca Acer Swift 1 IMG_20180302_103139.jpg (2.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 17074351
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Bliały i czarny kabel antena Wi-Fi .To wersja bez kamery mad matrycą bo nie widzę?
    Wtyk jest w dole matrycy od wiązki.
    Wiązka ta owinięta czarną tkaniną mogła pęknąć w środku na łączeniu klapy z resztą laptopa od zamykania i tego gołym okiem nie zobaczysz .Można połączyć matrycę z płytą główną i poruszać wiązką od matrycy na przełamaniu może zaskoczy to w tedy wszystko się wyjaśni.
  • #7 17074371
    MarekNSNS
    Poziom 8  
    Tak to wygląda z tyłu, jak na moje oko to wszystko ok.

Jest kamera, prowadzi do niej czarny kablek
    Załączniki:
    • Acer Swift 1 nie działa ekran - nie działa matryca/matryca Acer Swift 1 IMG_20180302_112857.jpg (2.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 17074383
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Wyjmij dysk aby nie uruchamiać systemu i podłącz matrycę do płyty głównej i po ruszaj wiązką na włączonym laptopie.Wystarczy podłączyć tyko wiązkę od matrycy.Fragment wiązki do zawiasa pościskaj nie rozciągaj.
    Miejmy nadzieje że te plamy już były.
    Mam nadzieję że rozbierałeś bez podłączonej baterii i zasilacza.I jak składasz do sprawdzenia to tak samo zasilanie na samym końcu.
  • #9 17074506
    MarekNSNS
    Poziom 8  
    Niestety nic to nie dało

Tak, tak oczywiście odłączyłem baterie
  • #10 17074514
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Ile to ma lat czy gwarancja była?
    Bo teraz to tak albo układ grafiki padł obraz jest tylko na zewnętrznym monitorze .
    Nadal wiązki nie dało się zbadać .
    Uszkodzona matryca.
  • REKLAMA
  • #11 17074519
    MarekNSNS
    Poziom 8  
    Kupiony w czerwcu 2017 roku, gwarancja jest, ale zgubiona niestety, przy przeprowadzce
  • #12 17074527
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Jeszcze jest jeden sposób na sprawdzenie grafiki ale nie zawsze działa podgrzać suszarką płytę w miejscu gdzie jest grafika tylko nie za mocno aby laminatu nie uszkodzić 90 stopni powinno starczyć i odpalić.
    Można jeszcze odłączyć wentylator ale nie które laptopy nie włączają się bez wentylatora .
  • REKLAMA
  • #13 17074544
    MarekNSNS
    Poziom 8  
    Moim zdaniem z grafiką jest wszystko w porządku ponieważ tak jak pisałem, na zewnętrznym monitorze wszystko działa
  • #14 17074550
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    A ja napisałem że jak jest na zewnętrznym to nie koniecznie jest na wewnętrznym .
  • #15 17074555
    MarekNSNS
    Poziom 8  
    Na razie zamówiłem nową taśmę. Wymienię ją i zobaczymy. Zapłaciłem za nią 21 zł z wysyłką, więc koszt nie duży, dam znać czy to coś pomoże
  • #16 17074563
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Ok liczmy na to że pomoże.
  • #17 17075160
    Stani12
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Na zdjęciach matryca wygląda jakby była uderzona lub zamknięta z czymś co było pomiędzy klawiaturą a matrycą. Wizualnie wygląda na uszkodzoną.
  • #18 17075191
    MarekNSNS
    Poziom 8  
    Nie stwierdziłem uszkodzenia, po prostu odłożyłem komputer, wcześniej zamknąłem klapę - po ponownej próbie uruchomienia komputera, nie działała

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Acer Swift 1, w którym matryca przestała działać po zamknięciu komputera. Po podłączeniu do telewizora ekran działa, co sugeruje, że problem leży w matrycy lub jej połączeniach. Użytkownik sprawdził kable, w tym taśmę i dwa inne przewody, ale nie ma możliwości pomiaru napięcia. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, w tym sprawdzenie wiązki kabli, podgrzewanie płyty głównej oraz wymiana taśmy. Użytkownik zamówił nową taśmę, licząc na rozwiązanie problemu. W dyskusji pojawiają się również spekulacje na temat uszkodzenia matrycy oraz stanu grafiki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA