Witam, czy da się ograniczyć przepustowość internetu ale tylko dla http i https?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamPawel1924 napisał:Dobra, jednak nie jest tak źle. Wiem już jak to zrobić ale...
Mam serwer z dhcp z podsiecią 192.193.194.x, utm wstawiłem przed serwer na nim mam sieć 192.168.1.x
Problem polega na tym że firewall widzi wszystkie połączenia z adresem ip serwera bo tam jest dhcp.
Czy da się jakoś ograniczyć połączenia konkretnym adresom ip z sieci 192.193.194.x?
Pawel1924 napisał:To na serwerze jest NAT? To, w ogóle, dziwna konfiguracja sieci. Nie widzę powodu, żeby ruch internet - komputery przechodził przez serwer, bo co nowego wnosi ten serwer. Od zabezpieczenia ruchu jest FG. Serwer, skoro jest serwerem domeny, powinien być w tej samej sieci co komputery, albo w wydzielonej strefie FG z odpowiednimi regułami routingu i firewalla. Ale nie jako pośrednik do internetu.W związku z tym utm widzi wszystkie połączenia z komputerów jako adres serwera.
Pawel1924 napisał:No jak nat. Nat jest na utm.
W serwerze 2 karty, jedna dostaje adres z utm, a na drugiej działa dhcp dla komputerów, ustawiony routing.
Pawel1924 napisał:Tak napisałeś. Pakiet TCP zawiera adres źródła i adres celu. Jeśli jest routing, pakiet przechodzi do kolejnej sieci bez zmiany. Przy NAT nap. adres źródła jest zamieniany na adres routera. W serwerze raczej nie ma NAT tylko routing, więc UTM powinien widzieć adresy komputerów a nie serwera.utm widzi wszystkie połączenia z komputerów jako adres serwera
IC_Current napisał:W tej reszcie sieci serwer i komputery razem. Jeśli zależy na lepszej separacji, można zrobić VLAN-y - opis jak wyżej albo jeszcze inaczej. Ale nie widzę sensu przepuszczania wszystkiego przez serwer. Chyba że czegoś nie wiem.ISP-UTM-reszta_sieci
jprzedworski napisał:Pawel1924 napisał:Tak napisałeś. Pakiet TCP zawiera adres źródła i adres celu. Jeśli jest routing, pakiet przechodzi do kolejnej sieci bez zmiany. Przy NAT nap. adres źródła jest zamieniany na adres routera. W serwerze raczej nie ma NAT tylko routing, więc UTM powinien widzieć adresy komputerów a nie serwera.utm widzi wszystkie połączenia z komputerów jako adres serwera
Pytanie tylko, po co w ogóle ten routing przez serwer. Czy, poza AD, ma on jakieś funkcje, że tak to zostało zrobione?
IC_Current napisał:Jeśli po MAC, to rozumiem.Ten UTM w monitorze sesji identyfikuje komputery po IP, ale już w monitorze urządzeń po MAC
Pawel1924 napisał:Niech to robi serwer a nie UTM, bo wtedy masz pełniejszą integrację z AD. Wyłącz na UTM, daj serwer z komputerami w jednej sieci LAN i sieć powinna działać. W VLANy zabawisz się później, bo na początek to chyba za dużo. Na serwerze może być uruchomiony firewall Windowsowy, to będzie go trochę chronił.Czyli rozumiem ze role dhcp powinien realizować utm?
Pawel1924 napisał:VPN site to site nie potrzebuję.
Pawel1924 napisał:... a za nim serwer, przecież to jego zadaniem jest chronić sieć.
Pawel1924 napisał:Macie racje, źle to połączyłem...
Na początku był serwer (ISP->SERVER(NAT)->komputery
Później dołożyłem UTM (ISP->UTM(NAT)-SERVER(NAT)->komputery
Faktycznie bez sensu, no i UTM widzi wszystko jako adres ip servera.
To co teraz zrobić? Muszę zrobić to tak żeby wszystkie komputery były widoczne w utm jako ich ip.
Tylko co z działaniem domeny(dhcp, dns)?
Pawel1924 napisał:A co z zewnętrznym adresem dns, przecież powinien być do łączenia na zewnątrz?
Pawel1924 napisał:Ale przy łączeniu ze światem chciałbym używać serwerów dns od fortigate.