logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW e46 320d 136 KM Dziwny sytuacja po zgaśnieciu, nie odpala

-_-BaLLeR-_- 04 Mar 2018 15:51 7809 6
REKLAMA
  • #1 17079527
    -_-BaLLeR-_-
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam. Piszę tutaj gdyż chyba wyczerpałem wszystkie swoje zasoby wiedzy i doświadczeń. Opiszę wszystko od samego początku.To tak: Posiadam BMW e46 320d 136Km z roku 2000. 2 dni po wymianie oleju na 10w40 poziom był nad MAX, zapalała się kontrolka czerwona od oleju poźniej żółta i gasła. Pewnego dnia niestety drugi raz zapaliła się ale zgasła. Gdy podjeżdżałem pod góre auto w jednej sekundzie w ciszy zgasło, Zjechałem na prostą odpaliło ale po dodaniu gazu zaraz zgasło. Zadzwoniłem po kolegę i na hol znowu odpalił . Bez gazu odczekałem 10 min dodałem GAZ a tutaj obroty wręcz spadają do 550-880 max towarzyszy przy tym oczywiście kontrolka oleju . Po tej sytuacji auto laweta i garaż. W baku znalazłem 5l paliwa w baku z pompa + 3l w zapasie na przelewowym. Co zrobiłem:
    -zdemontowałem całą góre i dostałem się do kabli ,które idą ze sterownika pompy VP44 żarówką 1.5V sprawdziłem napięcie. Miga podczas kręcenia
    -zdemontowałem elektromagnetyczny zawór wysokiego ciśnienia ,zawiozłem go do bosh serwis aby go sprawdzić - OK
    -wszystko zalutowałem złożyłem i zabezpieczyłem.
    -nowy filter paliwa
    -odpuściłem nadmiar oleju

Dalej nie pali więc wlałem na czysto 10L paliwa i kręce . Z pompy leci paliwo na przewody ale były przedmuchu spod wtrysków. Wyciągam a tu olej silnikowy. Wyczyściłem dokręciłem juz nie ma przedmuchów . OK Podczas odpoiwetrzania na wtryskach jakieś 3 sek aby polala się ropa. Paliwo jakby cofa się w dół.

W takim stanie samochód stoi nie wiem co dalej można sprawdzić. Odpala na plaku jak co więc ukłąd paliwowy. Może źle coś zrobiłem , 1 raz mam taki problem z Dieslem. Jeżeli ktoś spotkał się z podobnymi odjawami albo ma pojęcie w tym temacie proszę o rady. Moja sugestia to zapowietrzony na samym początku od niskiego poziomu paliwa , kiedyś mniej było i jezdził ale to wtedy. Sama dobra rada odpowietrzania była by bardzo pomocna. Wiem tylko ze ta pompa się nigdy sama nie odpowietrzy. W baku tak ale nie sama pompa. Proszę o pomoc i dziękuję za wszystkie rady. ;) Pozdrawiam :D
    Film reakcji

• REKLAMA
  • #2 17079657
    Cobrat
    Poziom 22  
    Ocena: 501
    Jakaś diagnostyka była robiona, czy tak wszystko po omacku? Pompka w baku/progowa sprawdzane?
  • REKLAMA
  • #3 17079689
    -_-BaLLeR-_-
    Poziom 9  
    Progowej nie ma to m47 nie CR. Diagnostyka komputerowa nie była robiona tylko tak na omack
  • REKLAMA
  • #4 17079698
    Cobrat
    Poziom 22  
    Ocena: 501
    Właśnie nigdy nie pamiętam, ale w baku masz pompkę na pewno, jej wartość ciśnienia to coś koło 0,8 bara.
    Podepnij coś, przynajmniej będzie rozeznanie czy problem elektryczny, czy paliwo, bo coś za dużo Ci się świeci tego wszystkiego.
  • #5 17079936
    -_-BaLLeR-_-
    Poziom 9  
    Cisnienie 0.6 powinno być wg mnie jest ok ale sprawdze jeszcze . czujniki abs i od razu choinka hehe
  • #6 17383997
    -_-BaLLeR-_-
    Poziom 9  
    Witam . Dla potomnych jak otworzą temat winowajcą była pompa wtryskowa a szczegółowe pękniete 2 sprężynki. Pozdrawiam
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada BMW e46 320d 136 KM z 2000 roku, które po wymianie oleju zaczęło mieć problemy z odpalaniem. Po zapaleniu się kontrolek oleju, auto zgasło podczas jazdy pod górę. Po kilku próbach odpalenia, silnik działał tylko na niskich obrotach, a kontrolka oleju nadal się świeciła. Użytkownik sprawdził napięcie w kablach sterownika pompy VP44 oraz ciśnienie paliwa, które wynosiło 0,6 bara. W końcu okazało się, że problemem była uszkodzona pompa wtryskowa, w której pękły dwie sprężynki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA