logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Folia zamiennik vs folia oryginalna do HP 1200 i 1300

infinity 17 Sie 2005 11:18 2381 7
REKLAMA
  • #1 1740864
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Tak sie składa ze serwisuje pewną sieć. W moje rece trafia bardzo duzo drukarek HP LJ 1200 i LJ 1300. Zazwyczaj pada folia na piecu. Zaopatruje sie w Techserwisie. Folie wytrzymują 3miesiace czasem 4 miesiecy. Zastanawiam się czy nie zainwestować w całe oryginalne moduły pieca. Oszczędzi mi to roboty i być moze wyjdzie taniej. Czy macie doświadczenia jaki przebieg wytrzymują piece oryginalne a ile te które są regenerowane folią zastępcza.
    Ja oczywiscie swoje zdanie mam ale chciałbym je potwierdzic w szerszym gronie kolegów przerabiajacych temat ostro.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1740975
    Woter
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam.
    Nigdy nie ma 100% pewności, ani do oryginału ani do podróbki, stosuje podróbki bo są dużo tańsze, przy czym informuje klienta o kosztach zarówno całego pieca jak i folii i to on podejmuje decyzję.
    Folia musi być zakładana bardzo ostrożnie. Sprawdź przed założeniem czy ranty nie są uszkodzone i posmaruj smarem najlepiej na bazie silikonu stosowanym do wysokich temperatur. Zwracam uwagę że folie nieoryginalne mają rożne średnice, warto zwrócić na to uwagę.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1741006
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Akurat w drukarkach czas nie ma większego znaczenia jeśli chodzi o folie. Najważniejszy jest przebieg. Zauważyłem, że oryginałne fusery wytrzymują ponad 100 tyś. Dopiero potem folia zaczyna się wypalać przy brzegach, choć nie jest to 100%-wą regułą.
    Pozdrawiam
  • #4 1741075
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Dokładnie na oryginale wytrzymuje 100tyś. Na zamienniku czasem 30 moze 50tyś. Biorąc pod uwage ze w tym samym okresie bedzie trzeba wymienic 2*folia zamniennik + smarowidlo+ 2* robota to wydaje sie lepszym rozwiazaniem zakup oryginalego pieca...
  • REKLAMA
  • #5 1744193
    fuser
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    Według serwisówki fuser w 1200 ma wytrzymać 25 tys. stron. Oprócz uszk. folii często wycierają się łożyska i wałki dociskowe dziwnie się zniekształcają na powierzchni. Wymianę folii w tym piecu uważam za nieopłacalną, bo pozostałe elementy również nie wytrzymują dużo większych przebiegów.
  • REKLAMA
  • #6 1756956
    Alcedo
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    od niedawna też sugeruje wymiane całego pieca, ale decyzja zawsze nalezy do klienta,
    do mnie trafiało dużo drukarek z przebiegami od 40 - 60 tys. stron z uszkodzonymi foliami
    rekordzistka to ok 112 000 stron i tylko lekko powypalane brzegi.
    Pozdrawiam
    Piotr
  • #7 1764687
    sebs10
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam
    zwroc uwage na panewki walka daciskowego, gdyz wyrobione powoduja nierowna prace walka i tym samym niszczenie folii
  • #8 1806351
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Dziękuje Panowie za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem trwałości folii grzewczej (pieca) w drukarkach HP LaserJet 1200 i 1300. Folie zamienniki wytrzymują zwykle od 30 do 50 tysięcy stron, natomiast oryginalne moduły pieca mogą osiągać przebiegi powyżej 100 tysięcy stron, choć zdarzają się wyjątki. Wymiana samej folii zamiennika jest często mniej opłacalna ze względu na konieczność częstszych napraw i dodatkowych czynności serwisowych, takich jak smarowanie silikonowym smarem wysokotemperaturowym oraz kontrola stanu rantów i panewki wałka dociskowego. Uszkodzenia łożysk i wałków dociskowych również wpływają na szybsze niszczenie folii. Serwisanci sugerują, że inwestycja w oryginalny moduł pieca może być bardziej ekonomiczna i mniej pracochłonna, choć ostateczna decyzja należy do klienta. Warto zwracać uwagę na różnice w średnicach folii zamienników oraz na stan mechaniczny elementów pieca, które wpływają na trwałość całego modułu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA