logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacji

johncena999 05 Mar 2018 18:41 2406 25
  • #1 17082274
    johncena999
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam zrobiłem zasilacz na bazie projektu z electronics labs z poprawkami od k-diy

Zasilacz daje na wyjściu około 30 V i kompletnie nie reaguje na potencjometry, Cały czas okolo 30 V. Posprawdzałem połączenia, przewody od tranzystorów. wymieniłem scalaki, tranzystor sterujący, sprawdziłem półprzewodniki, i potencjometry. Wszystko na nic. Macie jakieś pomysły co jest tego przyczyną? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiamZasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacjiZasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacjiZasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacjiZasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacjiZasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacjiZasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacji
  • #2 17082293
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17082427
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Ocena: 108
    Czy nie ma przerwy lub zwarcia w zaznaczonych punktach?Zasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacji
  • #4 17082476
    johncena999
    Poziom 5  
    Te niedociągnięcie u góry poprawiłem, ale wcześniej też przewodziło. Poprawiłem dla pewności. Natomiast ten punkt poniżej jest połączony z rezystorem R2 a następnie z kondensatorem C2
    Załączniki:
    • Zasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacji Screenshot_20180305-194649.png (1.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 17133857
    johncena999
    Poziom 5  
    Witam ponownie. Wykonałem nową płytkę ze wszystkimi elementami nowymi. Po sprawdzeniu wszystkiego i podłączeniu do pradu mignęło zabezpieczenie prądowe i wzmacniacz operacyjny U2 wybucha. Tak strzela i puszcza dym. Co może być przyczyną?
    Dodaję zdjęcia mojego zasilacza i materiały pomocnicze z internetuZasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacjiZasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacjiZasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacjiZasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacjiZasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacjiZasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacjiZasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacjiZasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacjiZasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacjiZasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacjiZasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacjiZasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacji

• Pomocny post
    #6 17134139
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    U1 i U3 odwrotnie wstawione w podstawkę! Chyba, że podstawki źle wlutowane.
    Ale są dwa zwarcia na płytce. Szukaj.
  • Pomocny post
    #7 17134204
    mariusz999
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Kolego przejrzyj dokładnie płytkę. Tak na szybko masz dwa zwarcia które zaznaczyłem.
    Zasilacz laboratoryjny Electronics Labs brak regulacji
  • #8 17134221
    johncena999
    Poziom 5  
    U1 i U3 mają być skierowane wycięciem w stronę napisu Electronics Labs według rozmieszczenia elementów na płytce i tak są. A podstawki to jest jakaś różnica którą stroną?
  • Pomocny post
    #9 17134245
    mariusz999
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Układy ma dobrze wstawione i kierunek podstawki nie ma tu znaczenia( kolega zapewne zasugerował się zamkiem w podstawce). Sprawdź dokładnie montaż elementów, zwłaszcza polaryzację. Elementy przed montażem kolega sprawdzał?
  • #10 17134266
    johncena999
    Poziom 5  
    Sprawdzałem wszystko dokładnie. Polaryzacje diod, kondensatory i wzmacniacze się zgadzają. Jedno co zauważyłem to przyznaję, że było zwarcie, ale tylko w jednym miejscu. Tam wyżej koło potencjometru.
  • Pomocny post
    #11 17135195
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Sprawdź miejsca, które zaznaczyłem (czy są przejścia i nie ma zwarć)
  • #12 17135531
    johncena999
    Poziom 5  
    1-Było zwarcie ścieżek
    2-Brak zwarcia
    3-Płytka była źle wytrawiona i tam było zwarcie, ale naprawiłem to przed uruchomieniem układu
    4-Jest przejście
    5-Wszystko tu jest w porządku(Poza tym, że nie wygląda najlepiej)
    Wygląda, że tylko jedno miejsce było do poprawienia poki co. Nie widzę nic wiecej co mogłoby być źle.Jak bedę w domu to sprawdzę ostatni raz, wymienię wzmacniacz, który się spalił i sprobuje uruchomić układ.
    W sumie to bardzo możliwe, że przez to był wybuch. Około 30 V z potencjometru przechodziło ścieżką na wzmacniacz U2.
    Przy tranzystorach myślę, że wszystko jest dobrze. Jakiś forumowicz może ma jakąś radę przed kolejnym uruchomieniem? Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • #13 17135593
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #14 17136259
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 847
    Witam - proszę sprawdzić czy mostek prostowniczy jest dobrze podłączony ?
    Czy tranzystor Q2 umieszczony na radiatorze jest prawidłowo podłączony do płytki PCB.

Dodano po 43 [sekundy]:

Dodano po 38 [sekundy]:

• #15 17136622
    johncena999
    Poziom 5  
    Z mostkiem wszystko dobrze oznaczyłem sobie brązowy plus a niebieski minus, a w przypadku tranzystorów
    Brązowy-Emiter
    Niebieski-Baza
    Czarny-Kolektor
    Z tego wychodzi, że wszystko jest dobrze.
    A mam pytanie do kolegi eurotips. Mam po prostu wylutować ten Q1?
  • #16 17136657
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 17136932
    johncena999
    Poziom 5  
    Witam ponownie. Przez uruchomienie z filmiku gdy wzmacniacz wybuchł na wyjściu teraz nie ma 30 V a nic nie ma. Sprawdziłem diody i wymieniłem D11, bo była spalona. Poza nią wszystkie diody sprawne. Wymieniłem wcześniej wspomnianą diodę oraz wzmacniacz u2, a także wylutowałem tranzystor Q1. Niestety na wyjściu dalej nie ma żadnego napięcia. Mostek prostowniczy, tranzystor sterujący są dobrze połączone. Zwarć już nie powinno być.
    Pomierzyłem napięcia względem masy na tranzystorach mocy oraz na pinach 1 i 6 wzmacniaczy
    Tranzystory Mocy
    E-31,25 V
    B- 0 V
    C- 0 V
    Wzmacniacz u1
    Pin 1- 0V
    Pin 6- 11V
    Wzmacniacz u2
    1- -5,6 V
    5- -3,3 V
    Wzmacniacz u3
    1- -5,6 V
    6- 30,9 V
    Czy ktoś ma jakieś pomysły? Co mogę zrobić, co sprawdzić?
  • Pomocny post
    #18 17137324
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 17137375
    johncena999
    Poziom 5  
    No to tak. Dodatkowe połączenie mam. Przewód jest dolutowany do komektora przy mostku prostowniczym. A teraz pomiary:
    U3:
    Pin 4- (-5,56 V)
    Pin 7- (30,2 V)
    U2:
    Pin 4- (-5,56 V)
    Pin 7-(29,84 V)
    Z pomiarów wynika chyba,że wszystko jest dobrze, prawda?
  • Pomocny post
    #20 17137394
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 17137627
    johncena999
    Poziom 5  
    eurotips napisał:
    Tak napięcia są poprawne.
    Wylutuj diodę D9 -wyłączy to układ ograniczenia prądowego i działać będzie tylko regulacja napięcia. Kręcąc potencjometrem P1 patrz czy zmienia się (i w jakim zakresie) napięcie na wejściu + pin3 U2 oraz na wyjściu -pin6 U2.

Po odlutowaniu D9 i włączeniu układu zacząłem sprawdzać napięcie na U2. Niestety napięcie nie zmienia się podczas kręcenia potencjometrem.
    Na pinie 3 nie ma napięcia a na 6 jest ciągle 3,3 V
  • Pomocny post
    #22 17137944
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #24 17140562
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Jeżeli w punkcie 5 jest 11 V, a w punkcie 12 napięcie zmienia się od 0 do 11 V to na pinie 3 układu U2 też ma się zmieniać w tych granicach. Jeżeli masz tam napięcie 0,45 V to:
    1. Jest przerwa w gałęzi: punkt 12 pin 3 układu U2
    2. Uszkodzony układ U2.
    Proponuję wyjąć z podstawki układ U2 i zmierzyć napięcie na pinie 3 podstawki.
  • #25 17156176
    johncena999
    Poziom 5  
    Sprawdziłem i napięcie na pinie 3 sie nie zmieniało, ale zapomniałem, że wylutowałem rezystor i zapomniałem o tym. Po zalutowaniu wszystkiego zasilacz w końcu działa. Dziękuję wszystkim forumowiczom za pomoc. Pozdrawiam. Temat do zamknięcia
  • #26 17223136
    johncena999
    Poziom 5  
    Sprawdziłem i napięcie na pinie 3 sie nie zmieniało, ale zapomniałem, że wylutowałem rezystor i zapomniałem o tym. Po zalutowaniu wszystkiego zasilacz w końcu działa. Dziękuję wszystkim forumowiczom za pomoc. Pozdrawiam. Temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował zasilacz laboratoryjny na podstawie projektu z Electronics Labs, jednak urządzenie nie reaguje na potencjometry, utrzymując stałe napięcie około 30 V. Po wymianie elementów i sprawdzeniu połączeń, problem nadal występował. Forumowicze sugerowali sprawdzenie zwarć na płytce, poprawność montażu elementów oraz polaryzację. Po wykonaniu nowych pomiarów i wymianie uszkodzonych komponentów, użytkownik zidentyfikował problem z rezystorem, co ostatecznie doprowadziło do prawidłowego działania zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA