logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Compaq CQ58 - 320EW Intel Core, czy warto wymienić dysk na SSD i kilka innych

nemko 06 Mar 2018 18:05 1836 13
REKLAMA
  • #1 17084586
    nemko
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam,
    Od niedawna jestem w posiadaniu powyższego laptopa.
    Procesor Intel Corei3-2328M
    Ma zainstalowany Windows 8.1 64 bit na dysku Hitachi hts545050a7e380 500 GB 2,5" SATA (nie wiem dlaczego w HDD Information wyświetla jak Type: ATA?)
    Pamięć 4,00 GB DDR3

Czy we wspomnianym laptopie warto wymienić dysk talerzowy na SSD, a jak już to na jaki (pojemność ok 120 GB)? Tak aby jego szybkość była zbliżona do możliwości urządzenia. Może jakaś o większej pojemności hybryda?
    Chciałbym kupić jakiś tani używany ale dobry.
    Po takim zabiegu jak dużego przyspieszenia nabierze laptop w porównaniu do oryginału?
  • REKLAMA
  • #2 17084730
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17084853
    nemko
    Poziom 15  
    Ok, to SSD i myślę że 120 do 240 GB ze względu cenę, bo tak jeden jak i drugi pojemnościami nie powalają w dzisiejszych czasach.
    Tak jak wcześniej pisałem dysk z transferami lepszymi od talerzowych, ale jednocześnie nie najszybszy, bo szkoda marnować kasę na coś czego się nie wykorzysta. Za dwa trzy lata jak finanse pozwolą będę myślał o wymianie ale całości.
    Poproszę o propozycje i na co zwracać uwagę przy zakupie? No i poproszę o oświecenie mnie (nie zaglądałem pod pokrywę), jakie powinien mieć złącze?
  • #4 17084901
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 17085246
    nemko
    Poziom 15  
    Ok, ale jak jest z komatybilnością SATA3 wstecz, powiedzmy do SATA1? Nigdzie nie doczytałem jakie SATA ma laptop?
  • #6 17085270
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17085271
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2108
    nemko napisał:
    jak jest z komatybilnością SATA3 wstecz, powiedzmy do SATA1?

Do SATA I, nie wiem, ale raczej nie, natomiast do SATA II jest taka.
  • REKLAMA
  • #8 17086488
    nemko
    Poziom 15  
    Tak zgadza się, tylko o jeden poziom wstecz.Jeżeli mój laptop ma SATA II, mogę myśleć też i o dyskach z SATA III.
    Podpowiedzcie jakie firmy produkujące dyski SSD brać pod uwagę i na co zwracać uwagę przy zakupie używanego?
  • #9 17086650
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 17114171
    nemko
    Poziom 15  
    Witam po małej przerwie,
    Z braku czasu nie bardo przyłożyłem się do szukania używanego dysku SSD o parametrach zalecanych przez Kolegę Kraniec_Internetów. Śliczne dzięki za cenne rady, wdrożę je jak tylko będzie na nie więcej czasu.
    Póki co nie znalazłem nic używanego o architektórze MLC czy TLC. Ja mi się coś trafi to zakupię.
    Póki co mam inne mniejsze problemy z laptopem.
    Ponieważ mam go od niedawna, a sprzęt ma już kilka lat, podejrzewam że nikt go nie konserwował.
    Będę go musiał więc rozebrać i przeczyścić.
    Trochę się tego boję bo rozkręcania jest sporo i o szkodę nietrudno. Parę filmików obejrzałem (przydałby się jakiś PDF po Polsku)
    W związku z tym poprosiłbym o jakieś porady na co zwracać uwagę przy demontażu.
    Poprosiłbym o podpowiedź jaką niedrogą ale dobrą pastę zakupić do układu chłodzenia, czy wystarczy wyczyścić ze starej i nałożyć nową?
    Wiem że stosowane są też chyba równolegle obok past thermopady, tylko nie wiem czy w moim laptopie też takie są i czy też powinienem je wymienić, a jeżeli już to na jakie?
    Inny problem jaki zauważyłem, to najprawdopodobniej coś nie łączy na parze gniazd USB tuż przy zasilaniu.
    Zauważyłem to mając podłączoną myszkę przewodową. Poruszenie kablem powodowało pojawienie się sygnału dźwiękowego w Windowsie. Podłączenie dysku zewnętrznego daje takich efektów. Sytki podgiąłem do góry i oczyściłem.
    Podobny objaw nie występuje przy połączeniu pod pojedyncze USB.

Kolega Kraniec_Internetów zasugerował usunięcie napędu DVD i wstawienie w to miejsce drugiego dysku.
    Jaką przejściówkę powinienem zakupić?
    Czy takie DVD mógłbym podłączać do laptopa poprzez USB, a jeżeli już to jaką przejściówką?
  • #11 17114572
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 17115051
    nemko
    Poziom 15  
    Jeszcze raz sprawdziłem adapter przejściówki PS2/USB na innym komputerze, i wygląda na to że jest dobry. Jak już się dobiorę do wnętrzności laptopa wszystko się wyjaśni.
    Co do przejściówki do podłączenia DVD pod USB, to chyba mam coś takiego z przejściami ATA i SATA na USB. Używałem tego do podłączania dysków. Powinna być dobra.
    Zakupię pastę i spróbuję dla bezpieczeństwa rozebrać laptopa w jakiś słoneczny dzień :)
    Do przemywania mam izopropanol.
  • #13 17115071
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 17116860
    nemko
    Poziom 15  
    Z gniazdem nie powinno być problemu, jak będzie potrzeba dorobię wtyk.
    Tym wszystkim jednak zajmę się w najbliższym czasie.

W międzyczasie pobawiłem się poznawczo oprogramowaniami i w tym samy temacie chciałbym poprosić o podpowiedzi.
    Tytuł tematu nie zmieścił się (zabrakło "i kilka innych pytań"), więc mam nadzieję że moderator będzie dla mnie łaskawy.

Otóż zainstalowałem jako drugi system Triumfalna Turkawka Ubuntu 14.04.1 PL 64bit wydzielając do tego partycję, plus partycję SWAP i Partycję na dane.
    Niestety przy uruchamianiu nie ma wyboru systemu, startuje tylko Windows 8,1.
    Myślałem że uda mi się naprawić rozruch programem EasyBCD, ale opcje do dodania linuxa są nieaktywne. Oczywiście przeglądam podobne tematy, ale póki co nie ruszyłem z miejsca.
    A tak w ogóle to najchętniej chciałbym zainstalować linuxa na pendriva, ale nie wersję live.
    I tu bym poprosił o podpowiedź jak zainstalować Ubuntu którego obraz mam na DVD?
    Jak dużego pendriva powinienem sobie zakupić, tak aby zmieścić na nim system i partycję SWAP.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa wymianę dysku HDD w laptopie HP Compaq CQ58 - 320EW z procesorem Intel Core i3-2328M na dysk SSD, aby poprawić wydajność. Wskazano, że wymiana na SSD przyniesie znaczące przyspieszenie, a użytkownik poszukuje dysku o pojemności 120-240 GB. Dyskusja dotyczy również kompatybilności złącza SATA, gdzie laptop obsługuje SATA II, ale jest kompatybilny z SATA III. Użytkownicy sugerują, aby zwrócić uwagę na architekturę dysku (SLC, MLC, TLC, QLC) oraz stan fizyczny przy zakupie używanego SSD. Dodatkowo, poruszono kwestie konserwacji laptopa, w tym wymiany pasty termoprzewodzącej i czyszczenia wnętrza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA